Tok til tårene under festivalåpning

Publisert:15. februar 2019Oppdatert:16. februar 2019, 17:05
Fint besøk: Ordfører Marte Mjøs Persen deltok på åpningen av Bergen Internasjonale Litteraturfestival. Foto: Vebjørn Barlaup

Torsdag åpnet Bergen Internasjonale Litteraturfestival for første gang. I hovedrollen var en talentkonkurransefinalist fra Saudi-Arabia.

Foran et fullpakket auditorium var Hissa Hilal med på markere åpningen av Bergen Internasjonale Litteraturfestival. Poeten fra Saudi-Arabia er vant til store publikum. 

I 2010 ble journalisten Hissa Hilal historisk. Som første kvinne noensinne nådde hun finalen av Million’s Poet – en TV-sendt talentkonkurranse for arabisk poesi. Mens mange av de 75 millioner seerne lot seg begeistre av hennes samfunnskritiske dikt, vakte Hilals poesi også harme blant ultrakonservative muslimer. Etter å ha fremført diktet  ”Evil Fatwa” mottok firebarnsmoren drapstrusler mot seg og sin familie.

Ni år senere – treffende nok nøyaktig 30 år siden Irans ayatollah utstedte en fatwa mot forfatteren Salman Rushdie – står Hilal på scenen i Litteraturhuset. Med ordfører Marte Mjøs Persen på første rad fremførte hun ”Evil Fatwa”. Til tross for at opplesningen foregikk på arabisk, var Hilals opplesning en sterk opplevelse. Hillal tok selv til tårene under fremførelsen. Forfatteren unnskyldte seg til publikum, som svarte med stormende applaus. 

- Usedvanlig modig poet

Festivalsjef Teresa Grøtan hyller Hillals mot, og er svært fornøyd med å ha fått den saudi-arabiske poeten til Bergen.

– Hun er en usedvanlig modig poet som har kritisert det religiøse regimet i hjemlandet, og i Midtøsten forøvrig. I kombinasjon dette er hun en stor stjerne i Midtøsten grunnet sin deltakelse i Million’s poet, sier Grøtan til Bymag.

Hilals dikt følger en tradisjonsrik arabisk poesiform kjent som nabati, og Grøtan mener dette er ulikt noe nordmenn har hørt tidligere.

– I Nord-Europa står denne formen ganske fjernt fra hva vi er vant til. Det at det oppleves som fremmed er også det som gjør det spennende. Uten å være noen ekspert på nabati-tradisjonen, nyter jeg å få det opplest.

Fredsprosjekt

Torsdagens åpningsseremoni ble også gjestet av kulturminister Trine Skei Grande, som via videolink kalte arrangementet et ”fredsprosjekt”. Med sitt internasjonale fokus søker festivalen å introdusere verdenslitteratur og -poesi til Bergen og omvendt. Ordfører Marte Mjøs Persen støtter initiativet: – Ord kan være farlige. Ord kan også være mektige, sa hun fra scenen.

– Festivalen gir oss mange muligheter til å utforske litteraturen rundt oss. Litteratur gir oss et felles grunnlag, litteratur brygger broer på tvers av grenser og bringer oss sammen.

Bergensartisten Miss Tati avsluttet åpningen, i det som var den første av i alt fire festivaldager. Hissa Hilal samtaler om saudi-arabisk poesi og kultur på lørdag.