Tennistalentet går for NM-gull

Publisert:14. februar 2019Oppdatert:14. februar 2019, 23:57
Baltazar Wiger-Nordås (15) kombinerer satsing på tennis med skolegang. – Jeg klarer å kombinere det fint, men er redd for at det blir tøffere i årene fremover, sier han.

Unggutten la om treningen for to år siden. Nå er han favoritt før NM på hjemmebane.

Baltazar Wiger-Nordås (15) virker opprømt over egen progresjon de siste årene. I desember kom han, som 14-åring, til kvartfinalen i en internasjonal U18-turnering. Om et par måneder kommer neste store test for unggutten.

– Jeg går for tre av tre titler i neste NM, sier Baltazar selvsikkert og sikter til innendørs junior-NM som avholdes 11.-17.April på Bergen tennisarena.  

Selvsikkerheten kommer imidlertid ikke helt ut av det blå. Wiger-Nordås topper norgesrankingen for tennisspillere under 16 år, og har gjennom kontinuitet i treningen sammen med hovedtrener Antonio Rivera klart å utvikle seg til å bli en mer komplett tennisspiller enn han var tidligere.

– Jeg trener som regel to økter daglig. En fysisk økt og en tennisøkt. Det fysiske er ekstremt viktig for tennisspillet, men også for å forebygge skader, forteller Wiger-Nordås.

Fysikk er viktig

Wiger-Nordås har alltid blitt ansett for å være et stort talent, men da han tapte kamper på grunn av dårligere form enn motstanderne måtte han ta noen grep. Sammen med sin fysiske trener, Walt Holland, begynte de for to år siden å trene systematisk for å forbedre både kondisjon og tennisspesifikk styrke.


Walt Holland har jobbet mye med Wiger-Nordås for å forbedre både fysisk og mental kapasitet.

– Min filosofi er at man i hvert fall ikke skal tape kamper på grunn av manglende utholdenhet. Det har vært noen intense år der vi har arbeidet hardt, men han er veldig disiplinert. Nå trener han på eget initiativ, og det er det aller viktigste, forklarer Holland.

Baltazar er enig med treneren. Han trekker frem både det fysiske og det tekniske når han forteller om sine egne styrker på tennisbanen.

– Backhanden min svikter meg aldri, samtidig som jeg har fått på plass et stabilt godt spill nå. Jeg er flink til å variere mye, og prøver hele tiden å stresse motstanderne mine, forklarer han.

Temperamentsfull

For mange av de beste tennisspillerne i verden har driften til å vinne noen ganger fått det til å koke over. Wiger-Nordås forteller at han selv har kjent på lignende følelser.

– Jeg har en historie med temperamentet mitt, og hadde et par episoder tidligere der jeg har gjort noen feil, medgir han.


Med en liten skade i ryggen er dette det nærmeste Baltazar kommer tennis denne uken.

– Jeg har jobbet mye med dette, og bygget opp den mentale styrken sammen med hele teamet rundt meg. Jeg er fortsatt ung, og har lært av mine feil. Jeg er en helt annen spiller på banen nå enn før, sier den reflekterte 15-åringen.

– Trygg på eget opplegg

Daglig leder i Paradis tennisklubb, Fredrik Vabog, har fulgt utviklingen til Baltazar siden han gikk på barneskolen. Han trekker også frem den mentale styrken når han blir spurt om hva som har gjort Baltazar så god.


Fredrik Vabog forteller at Baltazar er en god ambassadør for Paradis tennisklubb, og at han viser vei for de yngre spillerne i klubben.

– Baltazar har stukket seg ut mentalt helt siden han spilte i u10-klassen. Ofte kan en styrke bli en svakhet og motsatt, men det har utviklet seg til at han nå - gjennom en indre drivkraft - virkelig ønsker å vise folk hvor god han kan bli, forklarer Vabog.

Den daglige lederen forteller at yngre spillere ofte har en tendens til å spille så mange turneringer som mulig for å hente rankingpoeng. Wiger-Nordås, derimot, har gått i en litt annen retning.

– Han har prioritert lengre treningsperioder og litt mindre turneringsspill de siste årene. Han har vært trygg på seg selv og sitt opplegg, noe som har gitt veldig gode resultater.

Utviklingspotensial

Vabog trekker frem at Wiger-Nordås først og fremst trenger å jobbe med forehanden og serven for å utvikle seg videre. Dette er unggutten enig i. 


Slik ser Baltazar ut når han ikke er skadet Foto: Espen Hildrup/Norges tennisforbund

– På grunn av høyden min (189 cm. red.anm) bør serven være et større våpen enn det er i dag. De høyeste spillerne har som regel de beste servene, sier Wiger-Nordås.

Det er flere ting å glede seg til for talentet i tiden fremover. 

– I slutten av mars skal jeg på landslagssamling, og snart skal jeg også spille seriespill i Italia. Det blir - i likhet med NM - vårens høydepunkt,  avslutter 15-åringen.