Synger seg til vennskap

Publisert:13. februar 2019Oppdatert:13. februar 2019, 13:32
Det er ingenting som kan sammenlignes med den mestringsfølelsen man får når man sliter med en note sammen og endelig får den til, sier Tobias Finsrud. Foto: Anna Jakobsen.

 – Det  er deilig at man i koret kan være 24 barnehagebarn sammen. Tull blir applaudert, sier Tobias Finsrud. Professor sier at å synge i kor kan sammenlignes med forelskelse. 

Døren er lukket. Utenfor kan man høre en svak lyd av stemmer som blir sterkere og sterkere jo nærmere man kommer: “I don’t wanna lose you now…” blir det sunget. Stemmene er lyse, mørke, dype og høye, alt på en gang. Toner av alle forskjellige høyder blir lagt sammen og summert i et resultat som fortoner seg. Her trengs det ikke trompet, trommer eller klarinett, i Mannskoret Arme Riddere er det stemmene som er instrumentene. 

Stemmene blir stille, ut av den lukkede døren kommer Tobias Finsrud (22), han studerer grunnskolelærerutdanning 5-10 på Høgskulen på Vestlandet, han har vært med i koret Mannskoret Arme Riddere i ett år. 


– Det er ikke noe krav om å være flink til å synge. Så lenge du synger i dusjen kan du være med oss, sier Tobias Finsrud. Foto: Anna Jakobsen.

– Noe av det beste med koret er medlemmene, eller kameraderiet som vi kaller det, sier Finsrud.

 – Vi er 24 personer i koret, og da får man 23 venner med en gang, vi er en gjeng som backer hverandre opp, nesten som en familie, sier han.

“Så lenge du synger i dusjen kan du være med oss”.

200 000 nordmenn synger i kor

Korsang er den mest utbredte musikkaktiviteten i Norge. Mer enn 200 000 nordmenn synger i kor. Men Mannskoret Arme Riddere er ikke et vanlig kor, de er et studentkor. 

De har koreografi og lager sine egne tekster. De lager også sketsjer og filmer og har mange tradisjoner. De har blant annet mannskorsangen kalt “Olav Tryggvason” som de synger spesielt for jentene, i retur har jentene en egen sang til guttene. Etter øvelsen har de korpils. Der kan de drikke pils og plutselig bryte ut i sanger som alle kan godt. Denne dagen har de invitert alle Bergensstudentkorene. 

– Det er ikke noe krav om å være flink til å synge. Så lenge du synger i dusjen kan du være med oss, sier Finsrud.


Jeg hadde aldri tenkt på å starte i kor før, men jeg har blitt veldig glad i korlivet, sier Kristoffer Bakke. Foto: Anna Jakobsen.

Kristoffer Bakke (24), studerer på Norges Handelshøyskole og er styreleder i studentsamskipnaden Sammen, han har vært med i koret siden våren 2017. Han sier at kormiljøet er “sykt artig”. 

– I koret har jeg blitt kjent med personer som jeg aldri ellers hadde blitt kjent med. Jeg hadde aldri tenkt på å starte i kor før, men jeg har blitt veldig glad i korlivet. Det er godt sosialt miljø og bra samhold, sier Bakke. 

– Å synge sammen og å få til ting i fellesskap! Det er ingenting som kan sammenlignes med den mestringsfølelsen man får når man sliter med en note sammen og endelig får den til, sier Tobias Finsrud. – Det kan bli magisk når alt klaffer, det er så rørende. 

 

Å synge i kor kan beskrives som forelskelse 

I følge Anne Haugland Balsnes, forfatter og professor i musikk ved Universitetet i Agder, er det ikke så rart at samholdet i koret er godt. Hun har gjort flere studier og funnet ut at det å synge i kor handler om samarbeid, fellesskap og samhørighet. Hun forteller at det i kor utvikles vennskap, og at koret kan bli et sosialt knutepunkt som motvirker isolasjon og ensomhet. 

– I et kor bidrar alle til å skape en felles klang. Man lærer nye sanger og utvikler seg, sier Balsnes.

Hun mener at det å synge i kor gir mestringsopplevelser som igjen fører til økt selvtillit og opplevelsen av å bety noe. 

–  Sangstemmen er en del av kroppen og er nært knyttet til pusten. Derfor gir sang fysisk avspenning, det trener muskler, skjelett og lungekapasitet, og gir en generell opplevelse av fysisk velvære. Korsang gir dessuten glede og oppstemthet i tillegg til en generell opplevelse av følelsesmessig velvære. Å synge i kor beskrives som å få et kick, som en forelskelse eller som en rus man kan leve lenge på. Slike gode opplevelser er betydningsfulle for helse og livskvalitet, sier Haugland Balsnes.

 

Med i en helt unik verden


– Man må åpne seg for de andre i koret og man blir tettere med de andre rundt, sier Frida Woll. Foto: Anna Jakobsen.

Frida Woll (22) studerer musikkterapi på Universitetet i Bergen og har vært med i Studinekoret Sirenene siden våren 2017. Hun er en av de som er med på korpilsen, som er en ukentlig samling av studentkorene i Bergen. 

– Det er veldig godt samhold i kor. Man bruker stemmen, det er kun deg selv. Man kan ikke gjemme seg bak instrumenter eller notestativ. Det blir mye mer personlig, man må åpne seg for de andre i koret og man blir tettere med de andre rundt, sier Woll. 

For Woll er noe av det beste med kor det å kunne synge, men også det å vite at man har en gjeng som alltid er der, at det alltid er øvelse én dag i uken, og at det er ting som skjer. – Man er med i en helt unik verden, sier Woll.

 

Tull blir applaudert

– Ooooo, dam dam dam, 1, 2, 3, synger dirigenten for Mannskoret Arme Riddere, så runger tonene ut i rommet. 

Koret går gjennom vers for vers, tenor og bass synger ut. Tonene blir stemmet, uttalelser blir rettet på. Når dirigenten snakker er det stille og hender blir rukket opp når noen ønsker å si noe. Når øvelsen er ferdig er det full fres.

– Man fokuserer alt man kan når man synger, da er det deilig at man i pausen kan være 24 barnehagebarn sammen. Tull blir applaudert, utenom på øving, da skal man være fokusert, sier Tobias Finsrud. 


– Hverdagen kan inneholde mye seriøse ting, man er seriøs på skolen, og jeg driver med ting der det er veldig mye ting å tenke på, da er det deilig å ha tre timer i uka der du blir bedt om å gjøre banale ting sier Kristoffer Bakke. Foto: Anna Jakobsen.