Norges sterkeste jente

Publisert:22. februar 2019Oppdatert:22. februar 2019, 16:45
Marthine Myhr trener mot VM i Tokyo.

Høsten 2016 fikk styrkeløfter Marthine Myhr en skade som fikk store konsekvenser, i 2018 kom hun likevel inn på landslaget og fikk en førsteplass i NM. Nå håper hun på medalje i VM.

Marthine Myhr fra Lindås er bare 19 år, men sterkere enn de fleste. Hun har nemlig brukt tenårene på å trene seg opp til å kunne vinne en medalje i VM.

– Jeg har trent to timer, seks dager i uken i fem år. Det går jo mye tid.


Marthine Myhr er på landslaget i styrkeløft.

Styrkeløfteren er med på juniorlandslaget i benkpress uten utstyr, og har på trening løftet 102 kilo. I VM som går av stabelen i Tokyo i mai håper hun å klare 105, men først må hun bli tatt ut som deltaker.

– Det er veldig jevnt mellom oss, og få kilo kan gjøre stor forskjell, så ingenting er sikkert.

I desember tok Myhr gull i norgesmesterskapet i sin klasse. Denne førsteplassen håper hun er det lille hoppet hun trenger for å bli valgt. Kim Eikefet, nestleder i Odin styrkeløftklubb som er klubben Myhr representerer, tror hun har gode sjanser.

– Hun er jo på elitelandslaget for junior, så det er et godt utgangspunkt. Hun har hatt mange gode løft på trening, så så lenge hun holder seg skadefri ser jeg ingen grunn til at hun ikke skal bli valgt.

Derimot tror hun at økonomien kan være en utfordring.

– Det skal jo være i Tokyo i år, så det blir dyrt. Hvor mange som kommer med handler nok mest om kostnad, så de vil vel sende de som har best sjanse for å gjøre det bra.

Selv om det er tøff konkurranse, tror Eikefet at Myhr kan være en medaljekandidat. VM-kravet på 87,5 kilo er hun langt over. 

– Det er ikke umulig at hun klarer å ta 105 kilo hvis hun fortsetter å jobbe bra, og at form og teknikk klaffer. Hvordan hun gjør det kommer an på hvem andre som deltar og hvem som er i form, sier Eikefet. – Verdensrekorden er 116 kilo, men gullkandidaten i fjor tok 107,5 kilo, opplyser hun.


Marthine Myhr trener på Max Fitness på Frekhaug.

Myhr er heller ingen førstereis. I hennes første år som junior (19-23) fikk hun femteplass under VM i Finland 2018, der hun ble beste norske i sin klasse. Likevel har ikke veien dit vært bare lett. I styrkeløft konkurrerer man i øvelsene knebøy, markløft og benkpress sammenlagt, noe Myhr også gjorde inntil hun i 2016 fikk en strekk i ryggen som enda ikke har blitt helt bra.

– Jeg håpte det ville gå fort over, men det gikk aldri helt. Nå konkurrerer jeg bare i benkpress, men jeg trener meg opp til å kunne konkurrere sammenlagt igjen, kanskje mot slutten av året. Jeg er litt flau over hva jeg tar i knebøy og markløft nå, jeg tar jo nesten like mye i benkpress, sier hun med et smil.

Heldigvis for Myhr finnes det egne konkurranser for benkpress, noe som er mindre belastende for ryggen.

– Det var litt flaks også, benkpress var det jeg gjorde det best i fra før.  

For å kunne drive med styrkeløft jobber hun nå som lærervikar, men håper å få jobb som brannkonstabel.

– Som brannkonstabel er man pålagt å trene, og man kan trene på jobb, så det virket som en fin jobb for meg.