Magnus Devold: –Prøv å se snill ut

Publisert:28. februar 2019Oppdatert:28. februar 2019, 15:08
– Du kan spare mye penger på å haike i stedet for å kjøre din egen bil eller reise kollektivt, i tillegg blir du kjent med mange nye folk, sier Magnus Devold. Foto: Morten Skogdal. Copyright: TVNorge.

– Den største ulempen med å haike er at du sjelden får styre musikken, sier Magnus Devold. Møt tre personer som har valgt å reise på en måte som er litt utenom det vanlige.

Magnus Devold (32) er en norsk komiker, programleder, skuespiller og studentreporter fra Oslo. Han har verken bil eller førerkort, men han hadde en gul campingvogn. I serien “Slep meg på ferie”, som ble sendt på TVNorge og Dplay, fant han personer han kunne hekte seg på når han skulle på norgesferie. Dette kan være en billig måte å reise på hvis du tilfeldigvis har en campingvogn liggende.

– Du har jo haiket på litt forskjellige måter, hva er dine beste tips?


– Prøv å se snill ut! Det er den viktigste årsaken til at folk ønsker å plukke deg opp, sier Magnus Devold.

– Start med å be dem om en liten tjeneste, så fort de har sagt ja til det, kan du utvide og utvide og plutselig har de kjørt deg mye lengre enn det de egentlig hadde lyst til, sier han. 

– Fordelene er det økonomiske


– Prøv å se snill ut! Det er den viktigste årsaken til at folk ønsker å plukke deg opp, sier Magnus Devold. Foto: TVNorge.

Han sier at han har haiket veldig lite, så det å sitte på med fremmede var ikke noe han var vant til. –Noe av det som gjorde størst inntrykk var at noen i det hele tatt ville kjøre meg, jeg vet ikke om jeg hadde gjort det samme hvis jeg hadde hatt bil og førerkort, sier han. 

– Hva er fordelene med å haike? 

– Fordelene er selvsagt det økonomiske, du kan spare mye penger på å haike i stedet for å kjøre din egen bil eller reise kollektivt, i tillegg blir du kjent med mange nye folk. Man lærer stort sett mye mer om området når man haiker med de lokale, så det er en vei inn til de sterkeste reiseopplevelsene, sier Devold.

– Hva er ulempen med å haike?

– Ulempen er at du har lite du skulle ha sagt når det kommer til preferanser for bilturen. Du får sjelden styre musikken, temperaturen i bilen, når man stopper for å spise eller gå på do. Men fordelene veier absolutt opp for ulempene etter min mening, sier han.

 

Reiser kun ved å haike

Hvis du ikke har en campingvogn liggende, er det mulig å reise uten også. Maoris Derousseaux (24) har haiket gjennom hele Europa. – Jeg reiser kun ved å haike, sier pariseren. 


– Jeg foretrekker å sove under stjernene når det er sommer. Det er mange som tilbyr oss å sove hos dem, men hvis det er varmt da sier jeg at jeg heller vil sove ute, sier Maoris Derousseaux. Foto: Privat.

Hva er den største fordelen med å haike?

– Det er den beste måten å reise langt på for en slikk og ingenting. Hver gang er det et eventyr, du kan ikke planlegge noen ting, og det synes jeg er veldig kult, sier han. 

Derousseaux har haiket til Hellas for å bade i havet, han har haiket til Marokko for å gå i Sahara-ørkenen, og han har haiket til Norge hele fem ganger for å se landskapet, nordlyset og midnattsolen. 

Noen ganger haiker han med andre, men mesteparten av tiden reiser han alene.

– Det er enklere å haike alene enn hvis man er to, det er ikke alltid folk har så mye plass, også er det ikke så mange som er redde for deg hvis du er alene, sier han. 

– Du kan ha det skikkelig ille

Hva er det som har gjort størst inntrykk på deg? 

– Det er alle folkene jeg har møtt. Jeg har hatt så mange gode diskusjoner med de jeg har sittet på med. Man lærer så mye, sier han. 

– For eksempel når jeg var på Island, så hadde jeg haiket ut i ingenmannsland. Det var dårlig vær og det var omtrent ingen biler som kjørte der. Jeg tenkte at jeg måtte bli der og sove der flere netter. Men plutselig kom det en bil, og det var faktisk en franskmann av alle ting! Jeg fikk lov til å sitte på med han, og jeg reiste med han i 12 dager, sier Derousseaux leende. 

– Han viste meg rundt på Island, jeg fikk se mange vakre steder, sier han. – Det er det jeg liker mest med haiking, du kan ha det skikkelig ille, men du kan også ha den beste opplevelsen i hele ditt liv, utrolige ting kan skje, og det er fint.

Gikk til Bergen på 26 dager

 I 2017 gikk Helene Fossum Grønseth (20) fra Holmestrand til Bergen sammen med hunden sin, Balder, en tur som tok 26 dager. –Jeg vil absolutt anbefale det, sier hun. 


–Jeg brukte 26 dager til Bergen på beina, og sju timer hjem igjen med tog, sier Helene Fossum Grønseth. Foto: Privat.

Hva gjorde størst inntrykk på deg når du gikk?

– Det som gjorde størst inntrykk på meg var å oppleve den boblen man kommer inn i etter noen dager med et slikt enkelt liv, kun bestående av å gå, spise, planlegge morgendagen og sove. De første dagene slet jeg skikkelig fordi jeg ikke hadde noen gode rutiner og vaner, sier hun. 

Grønseth forteller at hun på dag fire satt ved Jonsknuten i Kongsberg etter å ha gått 5 timer sammenhengende og med kun en halvliter vann.

– Jeg ringte fortvilet og utslitt til pappa og ba han hente meg for å dra hjem og avslutte. Den samme kvelden vandret ei som het Oda forbi leiren min, og da vi kom i prat viste det seg at hun også var på vei til Bergen. Vi endte opp med å gå ei uke i lag fram til rutene våre skilte seg. Hun lærte meg omtrent alt om rutiner på en slik tur. Hadde det ikke vært for henne kan jeg med sikkerhet si at turen min ville stoppet på Bolkesjø, sier hun. 

– Når jeg og hunden min igjen var alene og vi hadde kommet oss på østsiden av Hardangervidda, klarte jeg virkelig å nyte turen. Jeg kom inn i rytmen og levde det veldig enkle og deilige livet som bare lange turer kan tilby, sier Grønseth.


I 2017 gikk Helene Fossum Grønseth fra Holmestrand til Bergen sammen med hunden sin, Balder, –Nå har jeg lagt en plan om at jeg om et par år skal gå Norge på langs, sier hun. Foto: Privat.

– Inni meg boblet det av glede og mestring

– Det var veldig spesielt å gå over Vidden i Bergen fra Espeland til Fløyen i tåke med fem meter sikt, striregn og vind så sterk at jeg måtte sette meg på huk for å ikke bli blåst over ende, sier hun. 

Hun sier at når hun og Balder ankom Fløyen, var de søkkvåte.

– Vi så enten veldig barske eller pjuskete ut. Det var selvfølgelig et helt drøss med turister som så på oss med store øyne og tok bilder. Jeg så helt sikkert ut som en tåle, men inni meg så boblet det av glede og mestring, og jeg smilte fra øre til øre, sier hun. 

Plan om å gå Norge på langs

– Hva er den største fordelen med å gå?

– Den største fordelen, og ulempen, er tiden, sier hun.

– Gåtempo er det perfekte tempoet for å ta innover seg inntrykk og nyte naturen og den fine utsikten. Til gjengjeld går det veldig sakte! Jeg brukte 26 dager til Bergen på beina, og sju timer hjem igjen med tog, sier Grønseth. 

– Ville du gjort det igjen?

– Umiddelbart etter at jeg var ferdig sa jeg at det var en skikkelig fin tur, men at jeg aldri skulle gjøre det igjen. Èn gang var nok! Men rett etterpå dro jeg ut i verden og reiste i to og en halv måned, og da skjønte jeg hvor vakkert Norge er. Nå har jeg lagt en plan om at jeg om et par år skal gå Norge på langs, sier hun.