KODE 2 blir utested for første og siste gang

Publisert:22. februar 2019Oppdatert:22. februar 2019, 17:21
EKKO har stått for dekor av vegger, her med logo over en tapet av J.C. Dahls kunst.

– Vi ønsker å åpne opp KODE 2 for alle bergensere på en utradisjonell måte, sier direktør for strategi og kommunikasjon Haakon Thuestad.

Da bygget ble reist i 1978, var det ment for å være åpent for alle bergensere, ved å ha store vinduer inn til utstillingen for å kunne se kunsten utenfra. Sånn har det ikke fungert foreløpig, så nå skal KODE 2 pusses opp til å bli slik det var ment. Men først blir det fest.


Direktør for strategi og kommunikasjon, Haakon Thuestad.

– Vi har valgt å kalle det Stenersens Varehus som en antydning til fenomenet warehouse party. Dette er fester i forlatte bygninger eller tomme bygninger som skal bygges opp igjen, sier Thuestad. Han forteller at slike warehouse parties ofte holdes ulovlig, men forsikrer om at deres arrangement er fullt lovlig.

Arrangementet og bygget som også huser resturanten Smaksverket er oppkalt etter Rolf Stenersen, som var en finansmann og kunstsamler. Han donerte kunstsamlingen sin til KODE i 1971, et av de største tilskuddene museet har mottatt.

EKKO-festivalen er en av KODEs samarbeidspartnere til denne festen, og står for programmet for kvelden. Thuestad forteller at drømmen var å få den amerikanske DJen Kim Ann Foxman til å spille. – Det var stas at hun takket ja. Festen har blitt til på kort tid, så det ble en kort, men hektisk bookingprosess og vi er veldig stolte av resultatet, sier Thuestad.

Han forteller at festen er ble til takket være dugnadsarbeid.


Gamle instrumentkasser har blitt nye lounger.

– Kode er til for bergenserne. Vi kommer på ingen måte til å gå i pluss etter denne festen. Artistene får betalt, og arrangementet er gratis, sier Thuestad.

Atle Teige legger til at de kom til å gå i kunstnerisk overskudd. Han er leder for Engengruppen som driver fem resturanter i Bergen, og servitør for anledningen. Teige forteller at målet alltid er å gå i pluss, men at dette hovedsaklig er et kunstprosjekt.


Servitør for anledningen, Atle Teige.

– Når KODE setter i gang og koordinerer dette her, så blir det jævla stas, sier Teige. – Vi har en veldig effektiv meny i kveld, og masse drevne folk fra blant annet Café Opera og Amalies hage.

Arrangementet starter i Tårnsalen på KODE 4, hvor Ole Jørgen Ness skal ødelegge sitt 150 kvm store kunstverk som han har brukt 40 dager på å male. Utover kvelden holdes en rekke konserter.

– Siden det uansett skal pusses opp, legger dere opp til at stedet kan raseres?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi forventer at folk oppfører seg ordentlig, men vi er ikke redd for gris. Det vil være mange vakter som følger med hele kvelden, sier Thuestad.

– Vi forventer at det kommer til å bli ganske fullt. Det holdes åpent til kl 5 om morgenen, så det kommer til å bli sirkulasjon av klientell. Jeg håper alle som ønsker kommer inn.