Kan forstå hvis VM-helten flytter

Publisert:13. februar 2019Oppdatert:14. februar 2019, 12:48
Fana IL trener på Slåtthaug. Foto: Helene Knag

På utendørsbanen Slåtthaug Kunstisbane dyrkes Norges neste skøytehåp, samtidig vurderer den største stjernen å flytte til Stavanger ifølge BT. Styremedlem i Fana IL, Sigbjørn Rabbe mener dette er forståelig.

I pøsende regn tirsdag kveld møtte nesten femti skøyteløpere opp på Slåtthaug Kunstisbane for å være med på kveldens trening med Fana IL.

– Isen blir litt seig, sier Cassandra Skavhellen. Hun er trener for de mellom ti og fjorten år, og har tidligere vært aktiv løper selv. – Men etter du først har blitt gjennomvåt, merker du ikke noe mer til regnet, sier hun og smiler.

Mange av de andre i verdenstoppen trener fast innendørs, er det på denne utendørsbanen at noen av de beste nordmennene har vokst opp. Både Sverre Lunde Pedersen og Håvard Lorentzen er medlem i Fana IL og har Slåtthaug som sin hjemmebane.

Nå vurderer Lunde Pedersen å flytte vekk fra byen, skrev BT den 9. februar.

– Ettersom Slåtthaug står uten tak, kan banen bare brukes noen få måneder i året. Dette er ikke godt nok hvis man skal bli værende som en av de beste i verden, sier Sigbjørn Rabbe.

Rabbe kan forstå hvis Sverre vil flytte.

– Du kan få en mer effektiv trening på en innendørsbane. Her vet man aldri hvordan været blir, og ikke alle treninger kan gjennomføres.

Samtidig mener han at den alternative treningen de har utenfor sesongen kan ha sine fordeler.

– Det er viktig å være godt trent i hele kroppen. De går en del på rulleskøyter, trener på sykkel og er mye på tur i fjellet. Dette hjelper på balansen, noe som er veldig viktig på skøyter.


Skøyteløperne følger godt med på trener Cassandra Skavhellen. Foto: Helene Knag.

Likevel ønsker klubben seg et tak over hodet. I dag er det flere skøyteløpere som vil flytte til Stavanger der de har en innendørshall. Dersom Bergen hadde hatt noe tilsvarende tror Rabbe flere heller ville flyttet hit.

– Jeg tror de da heller ville prioritert Bergen. Her er det så mange andre forhold som er bedre, blant annet er det flott for sykling.  

Håpet er også tilstede hos Rabbe.

– Kommunen virker positive, sier han, men det trengs private midler.

Rune Titlestad, idrettsdirektør i Bergen Kommune sier forberedende arbeid som å utvide veien til isbanen allerede er gjennomført.

– Saken er under utredning i kommunen om hva den eventuelle ishallen skal inneholde, og et kostnadsestimat for videre beslutninger.


Espen Samsonsen studerer skøyteløperne. Foto: Helene Knag.

Titlestad forteller videre at det er planlagt riving av bygninger ved banen, og at det skal bygges gang- og sykkelvei i området. Selve ishallen er i dag ikke finansiert.  

Forbilder

Styremedlem i Fana, Espen Samsonsen mener eliteløperne er forbilder for resten av klubben. Selv er han far til en av klubbens nye internasjonale håp, Julie Samsonsen. Hun ble neste beste norske kvinne på 500-meter i verdenscupen denne sesongen. På grunn av de store stjernene i klubben ser de unge skøytetalentene at man kan lykkes. 

– Spesielt Sindre Henriksen er viktig, fordi han utviklet seg senere og viser at man ikke trenger å være et supertalent fra ung alder, slik som Sverre Lunde Pedersen var.