–Jeg er klar for å lenke meg fast igjen

Publisert:19. februar 2019Oppdatert:20. februar 2019, 12:45
En av aksjonistene bæres vekk av politiet. Natalia Feliciana Baró Tyse forteller fra aksjonene. –Jeg hadde en politibetjent ved hvert lem. Foto: Amanda Iversen Orlich

Bergenstudenten Natalia Feliciana Baró Tyse (22) er klar for å aksjonere etter regjeringen ga grønt lys for gruvedrift ved Repparfjord.

Gruveselskapet Nussir har fått driftskonsesjon for gruvedrift ved Kvalsund i Finnmark. Konsesjonen inneholder en utslippstillatelse for å dumpe 30 millioner tonn avgangsmasser i Repparfjord. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen forteller VG at han er trygg på at deponeringen ikke vil skje med uakseptable virkninger for miljø og sjømatnæring. Miljøbevegelsen er ikke like overbeviste, lørdag ble det avholdt demonstrasjoner over hele landet.

Blant demonstrantene i Bergen var georafistudenten Natalia Feliciana Baró Tyse.

–Dette er en for viktig sak til å bli sittende stille, sier Tyse i en megafon foran de opp mot 100 fremmøtte.

Dette er ikke første gang hun har vært med å demonstrere mot gruveselskaper som ønsker å deponere avfall i fjorden. Tyse var blant aksjonistene som lenket seg fast på Engebøfjellet da gruveselskapet Nordic Mining foretok prøveboringer i februar 2016. Gruveprosjektet til Nordic Mining hadde da fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn avgangsmasser i Førdefjorden. Nå er hun klar for å gjøre det samme en gang til.   

Å bryte loven er siste utvei

Da aksjonistene lenket seg fast på maskinene på Engebøfjellet gjorde de det for å fysisk hindre Nordic Mining å bore. Sivilt ulydige aksjoner er å bryte loven, og er straffbart. Aksjonistene på Engebøfjellet fikk alle bøter. Tyse forteller at hun måtte ta stilling til om hun ønsket å godta boten eller ikke. Hun valgte å ikke godta boten, og hun forklarte seg for Fjordane tingrett.

Jeg sa at jeg kan ikke stå å se på at dette her skjer. Jeg følte jeg ikke hadde noe annet valg enn å lenke meg fast i den anleggsmaskinen. Jeg angrer ikke på det jeg gjorde. Jeg hadde gjort det igjen.

Aksjonisten sier at å lenke seg fast er en siste mulighet. Den vinteren i 2016 hadde hun vært med i Natur og Ungdom i overkant av fire år. Alle de årene hadde hun jobbet imot at gruveselskaper, med politikerne sin godkjennelse, skulle dumpe avgangsmassene i fjorden.

–Vi hadde gjort alt vi kunne, vi hadde prøvd alt. Da det ikke fungerte følte jeg dette var siste utvei. Vi lenker oss ikke fast fordi det er gøy, vi lenker oss fast fordi politikerne ikke hører etter, slår Tyse fast.   

 


Natalia Feliciana Baró Tyse (til høyre) og Anja Bache-Wiig Solberg aksjonerer (til venstre) Foto: Privat

Lenket seg fast på anleggsmaskin

Tyse forteller om aksjonen på Engebøfjellet. Aksjonen ble satt sammen på veldig kort varsel, men det betød ikke at de var dårlig planlagt. Natur og Ungdom hadde lenge planlagt hva de skulle gjøre dersom boringen startet.

–Folk dro avgårde på dagen. Jeg var med ved Førdefjorden i tre dager, og aksjonerte en dag.

Hun legger til at den dagen hun skulle lenke seg fast hadde Nordic Mining satt opp gjerde rundt anleggsmaskinen. De var nødt til å klatre over. Da de hadde satt seg til oppe på maskinen kom maskinføreren bort, så på dem og sa: ja, her sitter dere igjen, jeg får vel ikke boret noe i dag heller.

–Jeg satt lenket sammen med en jente fra organisasjonen Spire, jeg kjente henne ikke fra før. Men vi satt der oppe på anleggsmaskinen i tre til fire timer. Jeg husker faktisk ikke akkurat hvor lenge vi ble sittende.

–En politibetjent ved hvert lem

Da politiet kom kjente Tyse på at dette var alvor.

–De sa at vi ikke fikk lov til å bli sittende, og ba oss om å gå. Vi sa vi kom til å bli. Da sa politiet at de kom til å fjerne oss. De hadde med seg noe super-sakser som hadde motor som de brukte for å klippe over lenkene. Vi var nødt til å lukke øynene da politiet klippet fordi det sprutet splinter.

Tyse forteller videre at de satt nederst i en bakke, så det var litt vanskelig for politiet å komme til.

–Politiet spurte om vi ville gå til politibilen selv, de sa det var for vår egen sikkerhet. Da ble vi litt usikre på hva vi skulle gjøre, poenget var jo at vi ikke skulle flytte oss.

Hun legger til at hun kom til å få bot uansett, så da kunne hun like gjerne få den fulle aksjon-opplevelsen og la politiet bære henne bort.

–Jeg hadde en politibetjent ved hvert lem. Jeg prøvde å være skikkelig slapp, slik vi hadde øvd på, forteller Tyse.

Kan betale en bot til

Nå er både Tyse og Natur og Ungdom klare for å dra til Finnmark for å lenke seg fast igjen.


Leder av Natur og Ungdom Gaute Eiterjord (til venstre) og Natalia Feliciana Baró Tyse (til høyre) etter de dømt for å ha aksjonert sivilt ulydig i oktober 2017. Foto: Privat

Jeg har betalt ned en bot, jeg kan godt betale ned en til. Jeg skal være med hvis det blir aksjoner i Finnmark også.

Etter driftskonsesjonen kom på torsdag har omlag 500 personer skrevet seg på aksjonsliste. Nå er det nærmere 3500 som står på listen til Natur og Ungdom, og sier seg villige til å aksjonere sivilt ulydig.

– Solbergregjeringen burde ta det som et tydelig signal på at de ikke har folket med seg i denne saken. Folk flest forstår at man ikke kan bruke havet som en avfallsplass. Det er sjokkerende at å dumpe giftig gruveavfall i fjorden er praksis i Norge i 2019, sier leder av Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, i en pressemelding.