– Håper noen kommer til tro

Publisert:13. februar 2019Oppdatert:20. februar 2019, 14:07
Kjetil Mangset Skjerve beskriver seg selv som en agnostisk ateist, på tirsdag debatterte han Guds eksistens. Foto: Mari Hansen Ingleson

Bergen Kristne Studentlag og Navigatørene inviterer til en samtale om tro og tvil, men legger ikke skjul på at de håper å se flere studenter bli kristne.

Vebjørn Øvereng, Trainee Laget. Foto: Laget
Christian Lomsdalen. Foto: Privat

Denne uken er avholdes Skepsisuken i Bergen, en rekke arrangementer om tro, tvil og vitenskap. Skepsisuken er et samarbeid mellom de to kristne organisasjonene Bergen Kristne Studentlag (Laget) og Navigatørene. Målet er å starte en samtale om temaer det er vanskelig å snakke om.

Tirsdag kveld gikk startskuddet da forfatter og skribent Bjørn Are Davidsen og førstelektor ved UiB Kjetil Mangset Skjerve skulle debattere om Guds eksisterer. Resultatet ble to timer fylt med store ord, forklaringsmodeller, sluttningsteori, filosofi og moral.   

Vebjørn Øvereng jobber i Laget, og er med å arrangere Skepsisuken. Han forteller at målgruppen for uka er troende og ikke troende studenter, men legger ikke skjul på at de ønsker å nå ut til flere ikke kristne studenter.

– Det er klart vi mener det vi tror på er verd å tro på. Evangeliet om Jesus er ikke bare et eventyr, det er gode nyheter, og noe vi ønsker å dele med flere, forteller Øvereng.

Hvor er tvilen?

Christian Lomsdalen sitter i hovedstyret til Human Etisk Forbund. På tross av at han kan se nytten av gode arenaer for å snakke om tro og tvil, er han ikke helt sikker på at Skepsisuken lykkes som en møteplass for begge deler.

– Jeg er i tvil om jeg ville omtale Skepsisuken som et arrangement som fokuserer særlig på tvil, alternativer til religiøs tro eller tradisjonelle kristne standpunkter. Jeg oppfatter det som et “kirkeinternt” arrangement, og det er også min erfaring som debattant på Skepsisuken i Stavanger i fjor.

Lomsdalen etterspør særlig en diskusjon om Lagets syn på homofile, transpersoner og andre skeive som en del av en slik uke. På Lomsdalen sin utfordring svarer Øvereng at dette er temaer som ofte blir tatt opp. Selv om det ikke alltid er i tittelen på arrangementet, så er det spørsmål studentene gjerne stiller.

– Vi håper selvsagt at noen kommer til tro i løpet av uken, det er et mål for oss. Dersom Jesus er den han sier Han er, og det som står i Bibelen er sant, da er det en selvfølge at det vil forandre liv, legger Øvereng til.

Usikker på om noen ser lyset

Davidsen forteller at han mener vi trenger flere arenaer for å snakke om tro, og synes det er bra vi har arrangementer som Skepsisuken.

– Det kan oppleves som litt stigmatiserende å snakke om, religion skal høre til privatsfæren og er tett knyttet til identiteten vår. Jeg håper denne kvelden kan vise unge voksne at det er mulig å snakke om tro.

Motdebattant Skjerve legger til at alle har godt av å få utfordret hva vi tror på, uavhengig av om det er religiøs tro eller om det er etiske oppfatninger. Selv om Øvereng ønsker å se studenter komme til tro i løpet av uken er Skjerve usikker på om noen kommer til å se lyset i kveld.

– Jeg tror ikke noen kommer til å endre noen synspunkter på Guds eksistens i kveld, men jeg håper de som hører på blir fristet til å søke informasjon også utenfor egen omgangskrets.


Skepsisuken varer ut denne uken. Onsdag arrangeres et seminar om tro og vitenskap med skribent og foredragsholder Leif Egil Reve, og torsdag holder adjunkt-professor i filosofi ved Colorado Christian University Darrell Dooyema seminar om sannhet.