–Han er et farlig intervjuobjekt

Publisert:1. mars 2019Oppdatert:1. mars 2019, 22:47
Torstein Dahle er "ikke spesielt begeistret" for Steve Bannons besøk til Nordiske Mediedager i Bergen i mai

Den profilerte høyrepopulisten Steve Bannon har blitt annonsert som trekkplaster i Grieghallen under Nordiske Mediedager. Nå møter arrangementet kritikk fra flere kanter.

Torstein Dahle, tidligere partileder for Rød Valgallianse og bystyrerepresentant for Rødt i Bergen, sier han ikke er spesielt begeistret for Bannons besøk, og tror Bannon kommer til å bruke intervjuet og mediene for å fremme egen agenda.

–For å være ærlig ser jeg på fyren som en reaksjonær drittsekk. Jeg skal ikke røre en lillefinger for å stoppe ham fra å ta mikrofonen, men han har jo allerede enormt mange kanaler for å nå ut til et publikum, så jeg kunne heller tenke meg å se noen som sliter med å få ut sitt budskap.

–Farlig intervjuobjekt

Den tidligere Breitbart-redaktøren skal bli intervjuet på scenen under Nordiske Mediedager av Christina Pletten, USA-korrespondent for Aftenposten. Dahle tviler ikke på hennes evner, men mener fortsatt Bannon kan klare å stille henne til veggs.

–Jeg tror absolutt han er et farlig intervjuobjekt. Han er dreven, og det er veldig sannsynlig at han kommer til å ta over hele intervjuet og fremme sin egen agenda. Pletten er dyktig, så det kan hende hun klarer å holde ham på plass, men jeg tviler på det, sier Dahle.

Han tror forskjellene mellom norsk presse og Bannons standpunkter om politikk og pressefiendtlighet kan gjøre intervjuet lite givende for den norske debatten.

Han ser vel på Norge som et sosialistisk, nærmest kommunistisk land. Det blir en veldig stor perspektivforskyvning, som tilfører norsk debatt og nordiske medier veldig lite. 

Kan tiltrekke nytt publikum

Dahle understreker at han ikke er ute etter å fjerne Bannon fra arrangementet, men han ville ikke blitt overrasket om unge fra venstresiden ender opp med å demonstrere mot Nordiske Mediedager som følge av høyrepopulistens besøk.

–Det er jo sterke grunner for å protestere mot han fyren der, og hans standpunkter, for å si det sånn. Det er farlig å ikke ta sånne ting alvorlig. 


Bannon ligger øverst på Nordiske Mediedagers nettsider. Foto hentet fra https://www.nordiskemediedager.no/

Han sier seg enig i at det er sannsynlig at Nordiske Mediedager ender opp som et veldig politisk ladet arrangement, som kan tiltrekke seg folkemengder fra hver sin ende av det politiske spektrumet.

–Det hadde ikke vært så rart om høyrepopulister og høyreekstremister bestemmer seg for å dukke opp på arrangementet for å oppleve helten sin. Det kan godt være, sier Dahle.

På Nordiske Mediedager sine nettsider står blant annet dette om deres mest profilerte gjest: “Steve Bannon omtales som en av de mest innflytelsesrike personene i vår tid, og har vært med på å endre det politiske landskapet i USA.” De inkluderer også en rekke av spørsmålene de har tenkt til å komme til bunns i under hans besøk, og avslutter med “Og i hvilken grad lar mediene seg bruke?” 

Kritikk fra mange kanter

Dahle er ikke den eneste som har rettet kritikk mot Nordiske Mediedagers beslutning. Vegard Tenold Aase hevder på fredag i Bergens Tidende at Bannon har mistet gjennomslagskraften han en gang hadde: “Den tid er over. Ingen bryr seg om Steve Bannon lenger”. Aase vil likevel understreke at det ikke gjør han til en harmløs gjest:

“Det legitimerer et verdensbilde som sier at noen raser er mer verdt enn andre og at fremmede kulturer vil invadere oss.”

I VG fremmer Eirik Løkke et langt mer optimistisk syn rundt Bannons intervju. Han sier seg enig i tankemåten arrangementet selv har rundt en dialog med den tidligere Donald Trump-rådgiveren, og mener at man må tørre å diskutere med alle sider av politikken.

Ved å nekte å forholde seg til Bannon, eller sågar aktivt nekte han en scene, så begrenser man samtidig sin egen kunnskap og forståelse.


Guri Heftye, festivalsjef for Nordiske Mediedager. Foto: Thor Brødreskift, Nordiske Mediedager

Arrangør for Nordiske Mediedager, Guri Heftye, kunne ikke stille til intervju eller svare på Torstein Dahles kritikk. Hun sendte i stedet en overordnet mail som svar til den generelle kritikken rettet mot arrangementet. Mailen kan du lese