Elev-streik for miljøet

Publisert:22. februar 2019Oppdatert:22. februar 2019, 17:18
Barn- og unge fra barneskolen til VGS roper: – ingen framtid, ingen skole!

Elever fra hele Europa streiker i disse dager for å bevare klima, og for at politikerne skal ta til handling.

Pauline Tomren (19) er fylkesleder for Grøn Ungdom Vestland. Hun er en av dem som har samlet barn- og unge til den blå steinen i Bergen i dag. Dette er andre fredagen på rad de står og aktivt roper for miljøet vårt i Bergen.


Pauline Tomren (19) er fylkesleder for Grøn Ungdom i Vestland.

– Vi er lei av at politikere bare snakker og ikke handler, sier Tomren.

– Hvorfor fredag?

–  På grunn av en bevegelse som ble startet i august i fjor som heter Friday for future, hvor en elev i Sverige, Greta Thunberg, var lei av prat og for lite handling streiket i tre uker i Sverige. Nå har det spredd seg rundt i Europa.  

Tomren mener at når politikerne i Norge snakker om miljøpolitikken så er det hele bare symbolpolitikk.

– Ved hjelp av å streike, viser vi Norge og politikerne at vi unge nekter å gå på skole hvis framtiden vår ikke er sikker.

– Ikke symbolpolitikk

Roger Valhammer som er i Byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen fra Arbeiderpartiet sier at dette ikke burde vært nødvendig.


Roger Valhammer som er i Byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen fra Arbeiderpartiet

– Det skulle aldri ha kommet til at barn- og unge må streike fra skolen for at politikere og voksene skal høre. Så det optimale hadde vært at de fortsatt var på skolen, men dette er barn som har forstått at streik er et av de sterkeste politiske virkemidlene, så her er det barn- og unge som tydeligvis har gjort leksen sin, sier Valhammer.

Valhammer har store ambisjoner for Bergens framtid, og er uenig i at miljøpolitikken er symbolpolitikk.

– Bergen har to store klimautfordringer. Klimagassutslipp og lokal forurensing. Begge må vi løse. Bergen skal være utslipp-fri innen 2030. Dette er mer ambisiøst enn andre Norske byer.

– Hvilken konkret planer har du for å få dette til?

– Bystyret har vedtatt grønn strategi, som danner grunnlaget for et offensivt arbeid for å nå målet om en fossilfri by i 2030, her har vi vedtatt mange tiltak. Blant annet energieffektivisering av byggene våre, gang- og sykkelveier, økt gjenbruk, og videre utbygging av bybanen.

– Hva har du gjort så langt?

Dagens byråd fører den mest offensive klimapolitikken som noensinne er blitt gjort i Bergen. Vi har den reneste byluften på 16 år og klimagassutslippene går ned.

– Hvilken måte bidrar innføring av bompengeavgift på elbiler?

– Vi ønsker at folk kjører el-bil når de trenger å kjøre bil. Det skal fremdeles lønne seg å kjøre elbil fremfor bensin og dieselbil. 

Elever fra hele vestlandet

Tilbake til streiken er det tydelig at forbipasserende gir oppmerksomhet. Tilfeldige kommer bort og gir barna hjemmelagde boller og forteller hvor mye de støtter saken til de unge.

– Vi får mye oppmerksomhet fra undrende mennesker. De lurer ofte på hvordan de kan være med på å bevare miljøet, og gir oss støtte. De unge som roper her i dag kommer fra hele Hordaland, og lengre fra. Elever kommer så langt som fra Sogn og Fjordane. Så engasjementet er stort.