Derfor ble ikke Oscarutdelingen vist på norsk tv

Publisert:26. februar 2019Oppdatert:3. juni 2019, 00:04
Det var ingen mulighet til å se Green Book vinne oscar for beste film på norsk TV. Foto: Nordisk Film Distribusjon

Natt til søndag gikk den 91. Oscarutdelingen av stabelen. Det var derimot ingen mulighet for å få med seg Green Book gå av med seieren for beste film på norske kanaler.

Laber interesse

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, forteller at årsaken til at NRK ikke sender Oscarutdelingen er lav interesse blant TV-seerne.


Siste gangen NRK viste Oscarsendingen var i 2013, etter dette gikk rettighetene til TV6. Siden 2017 har det ikke vært mulig å se sendingen på norsk TV.

– Det har vært lav oppslutning rundt Oscarsendingen. Det har vært få som har sett på når vi har sendt tidligere, så det er ikke noe vi har prioritert å kjøpe rettighetene til.

TV2 forteller om de samme problemstillingene som NRKPR- og mediesjef Jan-Petter Dahl uttaler at kostnaden og sendetidspunktet gjør at de ikke prioriterer Oscar-utdelingen.

Ikke underholdende nok

Helsingen også trekker frem at i motsetning til for eksempel Grammy-utdelingen, der underholdningen er i fokus, er det større nyhetsverdi rundt Oscarsendingen.

– Grammyene er en hendelse vi gjerne kan sende etter par dager, da underholdningen står i fokus. I stedet for å sende utdelingen live, har vi fokusert på nyhetsverdien rundt sendingen, med dekning av vinnerne og lignende.

Den fallende interessen speiles på verdensbasis. Seertallene for Oscarsendingen har vært fallende de senere årene. Ifølge statistikk fra har seertallene falt fra 46 millioner i 2000, til rundt 30 millioner i 2018. Selv om årets sending hadde en stigning fra foregående år, var det fortsatt det nest laveste tallet noensinne melder .

Få forespørsler


Flere reagerte på Facebook over at NRK ikke viste årets sending. Foto: Skjermdump fra NRK sin Facebookside

Helsingen hevder han ikke har sett noe særlig forespørsler om å vise sendingen. Likevel finner man flere kommentarer på NRK sin Facebookside fra seere som ønsket å se årets utdeling.

Helsingen nevner også de økonomiske utgiftene rundt en slik sending.

– Det trengs et ganske stort apparat rundt sendingen, også utenom det å kjøpe rettighetene. Vi trenger blant annet direkteteksting for hele sendingen. Det trengs også programledere og teknikere.

Det kan se ut som det også neste år kan bli vanskelig å se Oscarutdelingen på norsk TV, og at mulighetene nok en gang vil være på dansk og svensk tv.

Utenlandske muligheter

Tidligere har NRK hatt rettighetene til sendingen, før TV6 overtok dem i 2014. TV6 viste sendingen i to år, men i 2016 var det slutt. Siden den gang har ingen norske kanaler vist utdelingen, og løsningen for norske TV-seere har vært å finne på utenlandsk TV.

Både dansk TV2 og svenske Aftonbladet ga leserne mulighet til å få med seg sendingen, men i Norge var det altså ingen tilbud.