8. mars-parolene som skal fylle Bergens gater er valgt

Publisert:16. februar 2019Oppdatert:16. februar 2019, 12:40
8. mars tog: Torgallmenningen kvelden til 14. februar, samme kvelden de nye parolene som skal fylle stedet senere i mars ble vedtatt.

Arbeidsliv, likestilling og mangfold sett på som en styrke i samfunnet og i arbeidslivet er tema vi skal løfte opp på 8. mars, skriver Lelia Rossow til Bymag.

I går, 14. februar, ble det vedtatt hvilke paroler som skal bæres i toget på den internasjonale kvinnedagen i Torgallmenningen.

–  Arbeidsliv, likestilling og mangfold sett på som en styrke i samfunnet og i arbeidslivet er tema vi skal løfte opp på 8 mars, skriver Leila Rossow, som sitter i 8. mars-komiteen, i en e-post til Bymag.

Lena Seim Grønningsæter, leder for arbeidsutvalget til 8. mars-komiteen, forteller at  hovedparolen i år er “Kamp for kvinnefrigjøring”, som også har vært hovedparolen i flere år. Parolene ble valgt av flertallet som var med i parolemøtet og fokuserer på temaer som har vært fokus i debatten om kvinnerettigheter gjennom årene.

–  Hovedtemaene som ble valgt i år er abort og arbeidsliv. Det handler egentlig alltid om abort, arbeidsliv, mangfold og vold mot kvinner. Det er grunnene til at vi gjør det vi gjør, sier Grønningsæter.

Inkluderende og flerkulturell kvinnedag

–  Bergen er en by som er fantastisk flerkulturell og inkluderende. Det er viktig å få fram, sier Rossow.

Én av de gruppene som skal delta i det kommende 8. mars-toget er Empo flerkulturelt ressurssenter. Fokuset deres er å bidra til større mangfold, dialog, deltakelse og inkludering i samfunnet. Rossow deler med Bymag at noen av parolene Empo flerkulturelt ressurssenter vil bære på 8. mars er:

 

“Mangfold er styrke!”

“Ja til flere minoritetskvinner i arbeidslivet!”

“Vold er ikke kjærlighet!”

“Min identitet er min styrke! - Lytt til meg - la meg snakke!”

 

Grønningsæter nevner at det har vært økende engasjement de siste årene, særlig etter at ga bevegelsen en revitalisering.

–  Det er mange nye grupper som har engasjert seg mye mer de siste årene. Vi har blant annet mye engasjement fra Norges Handikapforbund, en gruppe som veldig ofte er blitt brukt i den pågående abortdebatten, sier Grønningsæter.

Kvinners rett til å bestemme selv

Abortloven har vært et for den nye regjeringen, noe som har skapt sterke reaksjoner.  Derfor har 8. mars-komiteen i Bergen valgt å ha enda mer fokus på kvinners rett til selvbestemt abort i år.

– Det viktigste som ble vedtatt i går på parolemøtet er at kvinner skal få bestemme selv. Det er kvinner som har evnen til å vurdere sin egen situasjon, ingen andre.  Det er derfor vi vil fjerne abortnemndene og la kvinner få lov å ta sine egne valg så lenge det er anledning til det, sier Grønningsæter.