Sp-politiker hardt ut mot sine egne

Publisert:3. september 2018Oppdatert:30. september 2018, 22:00

- Jeg er skuffa over at de går ut på den måten, sier fylkespolitiker Benthe Bondhus til Bymag.

Anne Gine Hestetun (Ap), fylkesorføreren i Hordaland, mener utspillet til Naversete, Toppe og Bjørke er helt uakseptabelt.

Bondhus mener stortingspolitikerne i eget parti burde tatt mer hensyn til lokale prosesser: - De skulle forhørt seg med oss på det regionale nivået. Det er ikke godt nok. Vi skal være åpne og ærlige med hverandre. 

Kritikken kommer i kjølvannet av at stortingspolitikerne Liv Signe Naversete, Nils Bjørke og Kjersti Toppe mandag i forrige uke kom med et felles utspill om at man bør revurdere vedtaket om regionen Vestland. Naversete sa da følgende til NRK:

– Dersom Stortinget snur om regionsreformen på Østlandet og i Nord-Norge, må det også føre til at vedtaket om Vestland blir opphevet. 

Vi lokalt har stått opp og stått på for Vestland. - Benthe Bondhus 

Utspillet provoserer Bondhus som kan fortelle Bymag at stortingspolitikerne ikke hadde diskutert det med henne, annet enn at hun ble informert i en e-post hun mottok klokka ti over halv tolv kvelden før utspillet. Hun er og sterkt kritisk til at partifellene går ut mot en frivillig sammenslåing som har kommet såpass langt.  

- Jeg forventer at også våre stortingspolitikere forholder seg til stortingsflertallet slik vi har gjort regionalt. Vi lokalt har stått opp og stått på for Vestland, og det skal vi fremdeles gjøre, sier hun. 

Bondhus bruker ordet skuffa gjentatte ganger når hun omtaler sine partifeller, og hun uttrykker frustrasjon over at de ikke jobber på lag for å sikre at reformen får et godt innhold. 

- Våre stortingsrepresentater kunne vært en pådriver inn mot regjeringen for å få flere og større oppgaver fordelt ned til det regionale og kommunale nivået. I stedet for å si, det går ikke så greit oppe i Nord-Norge. Der stopper de, og kanskje Viken blir stoppa, så da må vi stoppe Vestland og.

 

Viken og Nord-Norge satt på vent. Hva med Vestland?

I går kveld kom nyheten om at arbeidet med den store regionen i øst, Viken, blir satt på vent inntil Stortinget har behandlet regionreformen på nytt. Selv om Naversete, Toppe og Bjørke dermed ønsker vedtaket om Vestland opphevet, så er det lite som tyder på at så vil skje. I fylkesutvalgsmøtet i Hordaland forrige torsdag var det bred enighet om å jobbe ufortrødent videre med regionen Vestland. Flere av fylkesutvalgets representanter var svært kritiske til utspillet fra Naversete, Toppe og Bjørke.

Fremst i rekken blant kritikerne stod fylkesordfører Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet. 

- Utspillet er helt uakseptabelt, og det er ikke logikk i det. Det er omkamp, på omkamp, på omkamp. Er det noe Senterpartiet burde vært talsrør for så er det jo å flytte oppgaver ut i distriktene, så det er så selvmotsigende.

Hestetun understreker videre at reformen har bred støtte blant lokalpolitikerne.

- Vi har full støtte i fylkestinget. Bare SV og Rødt gikk i mot. Vi har to vedtak i Stortinget, og vi har vedtaket i fylkestinget, så dette her er helt frivillig. 

De må være med å heie fram reformen. - Benthe Bondhus

Bente Bondhus kommer til slutt med en oppfordring til sine partifeller i Oslo. 

- På det regionale nivået sitter vi nå intenst og jobber for at Stortinget skal levere en god oppgavemelding. Dette må alle jobbe for uansett hvor mye de var i mot. Dette har jeg og sagt til sentrale senterpartipolitikere, at det er der man må sette inn støtet. De må faktisk være med å heie fram reformen sånn at både det lokale og regionale nivået får oppgaver som er verdige intensjonen med dette arbeidet. Det er ikke nå vi skal stoppe, sier Bondhus.