Politiet satser på trafikksikkerhet denne uken

Publisert:19. september 2018Oppdatert:19. september 2018, 16:08

I dag kontrolleres bilbeltebruk og generell uoppmerksomhet i trafikken.

Onsdag 19. september satser politiet på null dødsfall i trafikken. 

- Sammen med kollegaer i hele Europa, har vi et mål om at vi skal ha null drepte på europeiske veger onsdag 19. september 2018, sier trafikk-koordinator i Møre og Romsdal politidistrikt, førstebetjent Steven Blindheim, i en pressemelding.

Flere ting blir sjekket

Feil bruk av mobiletelefon, betjening av radio eller annen uoppmerksomhet, er medvirkende årsak til mange alvorlige ulykker, fortsetter Blindheim.

- Bruken av bilbelte er høy i Norge, men fortsatt er det for mange omkomne bilførere og passasjerer som ikke brukte bilbelte eller brukte bilbelte feil. Hvis alle brukte bilbelte ville det har redusert sannsynligheten for å bli drept eller hardt skadd med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjer, og med ca. 25 prosent for baksetepassasjerer, forklarer Blindheim.

Statistikken svarer

“Bilbeltebruken i Norge er jevnt over god, men ikke god nok. Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser nemlig at om lag 4 av 10 av de drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte”, står det i statistikk hos Statens Vegvesen fra 2015.

Oppfordrer til å være oppmerksom

Politiets trafikksikkerhetsarbeid har som formål å bidra til fortsatt reduksjon av drepte og hardt skadde på norske veier.

- Når vi forsøker å oppnå null drepte i hele Europa onsdag, er det viktig at alle trafikanter bidrar ved å kjøre med riktig fart, kjører edru, bruker bilbelte og eller er oppmerksom og hensynsfull i trafikken, avslutter trafikk-koordinatoren i Møre og Romsdal politidistrikt.

Det var ingen drepte i trafikken i Norge 19.september i fjor, men de siste årene har det vekslet mellom 0 og 1 drepte på denne datoen.

Vest politidistrikt fornøyd

Vest politidistrikt skriver på sin Twitter-konto at de har gjennomført en slik kontroll på Måløy i Sogn og Fjordane, hvor det ikke ble gitt ut noen gebyr eller forelegg. Totalt ble 43 biler kontrollert. Bilførerne i fylket får direkte skryt fra politiet: “BRA!” skriver de. 

 

I Møre og Romsdal meldes det om at det ble gitt ut to gebyrer for manglende bruk av bilbelte i en kontroll på Løkkemyra i Kristiansund. Der ble totalt 113 trafikanter kontrollert.