Lastet opp over ni millioner falske overgrepsfilmer

Publisert:16. september 2018Oppdatert:24. september 2018, 09:41

Et samarbeid mellom Kripos og Europol har ført til kraftig nedgang i enkelte søk på nettsider som inneholder overgrepsmateriale.

Bjørn-Erik Ludvigsen. Foto: Kripos

Etter kampanjen startet mars 2017, kan politiet nå informere om en nærmest halvert nedgang på de mest populære søkene på en av nettsidene.

 

Flere hundre tusen nedlastninger verden over.

Forkledd som reelt overgrepsmateriale legger Kripos daglig ut 20 000 informasjonsvideoer på diverse ulovlige fildelingsnettverk. Nå har mange av ordsøkene på sidene gått ned - men om det i hovedsak er grunnet kampanjen er det vanskelig å si noe om.

– Det er ikke lett å måle ting som dette da vi ikke har konkrete faktorer å måle etter. Man kan bare anta, tro og forske, men alt tilsier vi har truffet en målgruppe når søk går så drastisk ned som dette, sier politioverbetjent i KriposBjørn-Erik Ludvigsen til ByMag.

Målet er å ødelegge den opplevde kvaliteten til mennesker som laster ned overgrepsmateriale. Det er nærmest umulig å finne ut om filmen inneholder det tittelen tilsier, eller om det er beskjeden fra politiet. 

– Vi vet at når et område blir utrygt vil brukerne søke til andre steder, det blir da vår jobb å finne disse. Erfaringsmessig ser vi at hver gang problemet flytter seg, er det noen som faller av. I tillegg blir det vanskeligere for nye mennesker å finne miljøene, legger han til. 

 

Internasjonal kampanje

Police2Peer er et samarbeid med Europol og flere politienheter i Europa. De ønsker å gjøre det så lite trygt som mulig å laste ned overgrepsmateriale. Plottet er enkelt;  En video, med en overgrepsrelatert tittel, som inneholder politioverbetjent Ludvigsen og en klar tale: “Vi kan være på sporet av deg”.  

På ett og et halvt år har Kripos lagt ut mer enn 9 millioner filer som er lastet opp av til flere hundre tusen IP-adresser verden over. Også til de aller fleste kommuner i Norge. 

Kampanjen har vært en måte å få tilgang til informasjon og materiale ved å bruke applikasjoner som både er gratis og lett tilgjengelig på nett. 

 

Filmen som spilles av i de falske filene.

Skal ikke føle seg trygge

– Politiet vil ikke godta at barn blir gjort til ofre gang på gang ved at overgrepet mot dem deles blant brukere i fildelingsnettverk. Barn som har vært utsatt for overgrep og der overgrepet er dokumentert, har også krav på å bli beskyttet, sier Ludvigsen i pressemeldingen.

Gjennom kampanjen ønsker politiet å gjøre det klart for personer som utnytter barn – de kan ikke føle seg trygge når de laster ned overgrepsmateriale. 

– Hver eneste gang de laster slikt materiale opp eller ned, kan de treffe på politiet, Kripos.

Vanskelig å få hjelp

Politiet linker til nettsiden  som driftes av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). En organisasjon som utvikler og sprer kunnskap og kompetanse om vold og traumatisk stress.


– Vi har fått spørsmål fra ett par menn som er usikre på om de er faller innenfor kategorien, men det er dessverre ikke så mange tilbud for mennesker som er pedofile, sier Helene Langsether i NKVTS

Kunnskapssenteret henviser videre til den private klinikken Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST), men bymag har ikke lyktes med å få kontakt med dem.