- Han har betydd mer enn noen andre

Publisert:3. september 2018Oppdatert:4. september 2018, 11:26

Neste års kommunevalg blir Torstein Dahle ikke å finne på en eneste stemmeseddel. Sist gang det skjedde var i 1979. 

Sofie Marhaug mener ingen kan måle seg med Dahle når det kommer til kommuneøkonomi.

Partiet Rødt meldte torsdag at veteranpolitikeren Torstein Dahle (71)  ikke ønsker å stille til gjenvalg. Bystyret mister dermed sitt mest erfarne medlem, og ansienniteten stopper på 32 år.

– Egentlig er tiden overmoden for at jeg skal gi meg, for nå har vi så mange flinke folk i posisjon i partiet som trenger parlamentarisk erfaring. Jeg synes det er synd å stå i veien for dem, sa Dahle til BA.

Har betydd mer enn noen andre

Gruppeleder for Rødt i bystyret, Sofie Marhaug, var tidlig ute med å uttrykke takknemlighet overfor sin medrepresentant.

– Jeg tror jeg trygt kan si at det ikke er noen annen politiker som har betydd mer for meg enn ham, personlig så vel som politisk, sier Marhaug til Bymag.

Marhaug har sittet i Bystyret for Rødt sammen med Dahle siden 2011, og er full av lovord om 71-åringen.

– Det er ikke noen andre med tilsvarende erfaring og kompetanse som ham i bergenspolitikken. Hans kunnskap om kommuneøkonomi er faktisk også enestående, spør du meg. Dessuten er Torstein en pedagog, han er flink til å formidle nokså komplisert stoff på en god og forståelig måte, sier Marhaug.

Dahle var andrekandidat bak Marhaug på Rødts liste til kommunevalget i 2015. Nå får nominasjonskomitéen til Rødt ett navn mindre å vurdere når de skal ha møte i november. Marhaug tror likevel ikke Dahle kommer til å bli mindre synlig i partiet.

– Jeg føler meg ganske sikker på at Torstein kommer til å fortsette å spille en viktig rolle i partiet. Han har som sagt mye kunnskap å dele med oss andre, og folk lytter når Torstein snakker. Jeg vet også at Rødt sentralt drar nytte av Torsteins kompetanse i stortingsarbeidet.

For populær?

Allerede i 1988, ett år etter at Dahle ble folkevalgt for første gang, ble han av Bergens Tidende kåret til ‘Årets Politiker’. Veteranens popularitet har ikke akkurat sunket siden den gang. 

Ved forrige kommunevalg var Dahle andrekandidat på Rødts valgliste, men ble kumulert opp på førsteplass av velgerne. Ved kommunevalget i 2007 var Dahle byens aller mest populære politiker, og fikk flere personstemmer enn noen andre.

Marhaug tror byens befolkning kommer til å savne navnet på stemmesedlene i 2019.

– Torsteins popularitet viser seg ved lokalvalg. Han får alltid en haug med både slengere og personstemmer. Neste år får ikke disse velgerne utløp for sin entusiasme lenger når Torstein ikke står på listen, sier Marhaug.

Som et slags offer for sin egen popularitet har derfor Dahle bestemt seg for å ikke stå noe sted på Rødts valgliste ved neste valg. 

– Jeg får så mange slengere at selv om jeg står langt nede på listen ville det vært fare for at jeg blir valgt inn og fortrenger yngre krefter, sa Dahle til BT.

Dahle får derimot ikke selskap fra Marhaug blant dem som forlater Rødts bystyregruppe denne gangen.

– Jeg har sagt til Rødts nominasjonskomité at jeg stiller til gjenvalg, og jeg er helt sikker på at jeg får med meg en strålende og politisk motivert gjeng, skrev Marhaug på sin facebookprofil.

Hvordan den endelige valglisten blir får vi svaret på under Rødts nominasjonsmøte som finner sted i November.