Aldri før har vi kjøpt så mye av denne medisinen

Publisert:27. februar 2018Oppdatert:27. februar 2018, 12:41

Kjøp av den avhengighetsskapende legemidlet økte med 11 prosent i 2017. Salget har doblet på 18 år.

Ferske tall fra viser at det har blitt solgt rekordmange flasker med nesespray. I 2017 ble det solgt seks millioner flasker med nesespray. Syv av ti flasker ble kjøpt utenfor apotek; på bensinstasjoner, butikk eller i kiosk. 

På helsenorge.no informerer Statens legemiddelverk hvordan man skal bruke nesespray riktig. Her opplyses det om at man bare skal bruke nesespray i 10 dager sammenhengende.

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk sier de ikke er så bekymret over det økte salget.

-Det er et fint behandlingsalternativ for tett nese, om man bruker det over en kort periode, men folk kan bli avhengig så pass på å slutt i tide, sier overlegen.

Bruken av nesespray har doblet på 18 år, viser tall fra folkehelseinstituttet. Solveig Sakshaug, er seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet,  forklarer at en grunn til fjorårets økning kan være pollensesongen som startet tidligere i 2017, skriver Folkehelseinstituttet.

Statens legemiddelverk skriver at langvarig bruk av nesespray kan føre til avhengighet. Hortemo forklarer hvorfor det er viktig å ikke bli avhengig

-Bruk av nesespray over lengre tid kan føre til kronisk tetthet i nesen. Sprayen fører til at blodårene trekker seg sammen, men ved bruk over lengre tid vil virkemidlene i sprayen forårsake forandringer i slimhinnen som gjør at du føler du trenger nesesprayen videre for å ikke være tett i nesen.

Hortemo sier at den eneste måten å behandle avhengigheten er å slutte helt med nesespray. Han sier du vil føle deg tett i en periode, men at det vil gå over etterhvert.

Videre viser tallene fra folkehelseinstituttet også at folk kjøper mer nikotinholdige røykeavvenningsmiddel i 2017. Salget av disse økte med 6 prosent målt i doser, hvorav tyggegummi utgjorde 80 prosent av salget.

Totalsalget av den smertestillende medisinen paracetamol økte med fem prosent i 2017. Det ble solgt mer enn ni millioner pakninger med reseptfri paracetamol. Andelen av reseptfrie pakninger utgjør en synkende del av totalsalget, skriver Folkehelseinstituttet.