– Nordmenn trekker seg unna internasjonale studenter

Publisert:19. januar 2017Oppdatert:25. januar 2017, 10:54

Erasmus Student Network sliter med å finne lokalkjente frivillige som kan hjelpe internasjonale studenter.

Over 400 internasjonale studenter har akkurat ankommet Bergen til det som har blitt det best besøkte vårsemesteret i UiBs historie. Det merkes ekstra godt på kontorene til Erasmus Student Network, som driver det frivillige programmet Buddy Bergen.

Før fjorårets semester hadde 426 internasjonale studenter søkt om å få bli med i Buddy-programmet, men kun 160 frivillige meldte seg, noe som førte til at organisasjonen måtte avvise en rekke søkere.

- Nordmenn suger, sier en av de frivillige Buddyene, Torgunn Keilen, før hun ler og fortsetter,

- Neida, men det virker som om folk er litt nervøse for å møte nye mennesker, spesielt internasjonale. Kanskje problemet er at de må snakke engelsk.

Buddy Bergen har i flere år vært et prosjekt med mål om å integrere internasjonale studenter i lokalmiljøet ved å spleise sammen lokalkjente frivillige med nyankomne studenter. Rett og slett et tradisjonelt buddy-system. For å få til dette er de helt avhengig av at nok folk melder seg opp som en Buddy.

- Jeg synes det er trist at ikke flere vil bruke noen dager i halvvåret til å hjelpe en helt ny student. Jeg kjenner flere internasjonale studenter som sier hvor stresset de var da de kom hit og måtte dra koffertene med seg opp til studentsenteret alene, mens for eksempel i Østerrike og Australia kommer de lokale studentene for å møte deg på flyplassen og ta deg med på middag, sier Keilen.

 

- Jeg var en av de heldige

Alexander Myatt (t.v.) er meget fornøyd med Buddy-programmet. (Foto: Torgunn Keilen)

En av de internasjonale studentene som ble møtt av Torgunn var engelskmannen Alexander Myatt. Etter å ha tilbrakt et halvt år i Bergen ser han svært positivt på ESNs prosjekt.

- Buddy-programmet åpnet dører for meg som ellers ikke hadde vært der. Jeg var heldig som ble spleiset med Torgunn, og har som følge av det blitt kjent med flere nye venner jeg aldri ville møtt ellers, sier Myatt til Brostein.

Han mener også at flere andre internasjonale studenter ikke var like heldig som ham. Mer enn halvparten av de som ønsket å være med på programmet fikk ikke plass i forrige semester.

- Ja, jeg er absolutt heldigere enn den gjennomsnittlige utvekslingsstudent, avslutter Myatt.

 

- Nordmenn unngår internasjonale studenter

Torgunn Keilen mener det ligger en frykt blant lokale studenter for å møte de internasjonale, og ønsker å motvirke disse holdningene.

- Jeg føler nordmenn trekker seg litt unna de internasjonale studentene. For eksempel er det flere som ikke drar på enkelte utesteder for “der henger det bare internasjonale folk,” eller så har de ikke åpne sinn til å ville bli kjent med et annet menneske og introdusere den norske kulturen, sier Keilen.

Hun er svært engasjert i saken, og lar seg frustrere over den manglende rekrutteringen av frivillige til Buddy-programmet. Hun tror studenter ikke ser de mange positive aspektene ved det å melde seg som frivillig.

- Alexander Myatt har introdusert meg for sine internasjonale venner, og det er veldig gøy. Jeg skal også straks besøke en av mine tidligere Buddyer i Nederland. Det gir muligheter til å danne kontakter over hele verden.