- Vi har skuffet publikum

Publisert:20. oktober 2016Oppdatert:21. oktober 2016, 16:38

SK Brann har på kort tid gått fra å være et middels godt 1. divisjons-lag, til det nest beste laget i hele landet. Hvorfor følger ikke tilskuerne etter?

Joachim Morken frykter interessen for Brann kan dø ut. Foto: Tarjei Kvamme

På lørdag spilles en av sesongens viktigste kamper for Brann når Ole Gunnar Solskjærs Molde kommer på besøk til Bergen. Bataljen kan vise seg å bli helt avgjørende i årets sølvkamp, og med seier sikrer Brann seg i praksis både medalje og kontinentalt spill i Europaligaen neste sesong. Da ønsker hjemmelaget seg at samtlige 17 873 seter på Brann stadion fylles opp av supportere.

Likevel er tilskuertallene mildt sagt skuffende, og har sjeldent gått over 12.000 i årets sesong.

Publikumstallet har altså økt marginalt på ett år, til tross for at kamp om andreplass i OBOS-ligaen er byttet ut med kamp om andreplass i Tippeligaen. Salgsavdelingen på stadion virker å slite med å forstå grunnen.

- Folk orker ikke dra på kamp

De dette egentlig handler om, supporterne i Bergen, mener måten Brann spiller kamper på er viktigere for interessen enn poengfangst. Joachim K. Morken (21) er en av dem som tar turen til Stadion hver helg, og har vært på hver eneste hjemmekamp de siste seks årene. Han tror terskelen for å dra på Brannkamp er større enn for ti år siden.

- Det er jo klart at familier som må stresse med kjøring, parkering og barnevakt ikke orker å ta turen hver helg, sier Morken tankefullt.

Brannspillerne selv tror publikumssvikten har en forklaring. Jonas Grønner (21) mener tillitten fansen har til Brann har blitt kraftig redusert etter mange år med svake resultater.

- Jeg synes egentlig ikke det er så rart, nei. Vi har skuffet publikum i mange sesonger. Du får ikke meg til å kritisere publikum. Selvfølgelig skulle vi hatt flere, men det er bare å fortsette å jobbe på – så kommer det enda flere etter hvert, sa Brannstopperen til BA den 26. september.

Underholdningsmangel

Joachim K. Morken tror både svekkelsen av Tippeligaen som produkt, samt den angivelig lite underholdende måten Brann har spilt fotball på denne sesongen er de mest avgjørende faktorene, og hevder han har de fleste Bergensere bak seg i den påstanden.

- Folk vil bli underholdt, og det blir de ikke av å se Brann vinne 1-0 mot Tromsø både i antall scorede mål og sjansestatistikken. Da er det mer artig å se en toppkamp i Premier League på TV. Jeg tror dette gjelder alle lag i Norge, ikke noe spesielt for Brann, eller noe sånt, sier Morken.

Som Jonas Grønner, vil ikke Morken peke en anklagende finger mot Brannfansen som velger å ikke kjøpe billett på ukentlig basis. Han tror tallet vil øke sakte men sikkert så lenge Brann klarer å holde seg i toppen.

- Nei, vi kan ikke tvinge og kjefte på folk. Om vi fremdeles ligger i medaljekampen om 3-4 år, er jeg sikker på at vi ser en økning. Folk her i byen må få troen tilbake på Brann, ellers risikerer vi at interessen dør ut. Det vil jeg virkelig ikke oppleve i min levetid, avslutter Morken.