Grytten utforsker mannsrollen

Publisert:27. oktober 2016Oppdatert:28. oktober 2016, 12:32

”Menn som ingen treng” er Frode Grytten sin første novellesamling på ni år. I boken møter vi menn som trenger biler,  menn som trenger kvinner,  menn som trenger menn. Menn som ingen treng. 

Brita Gram Økland er 20 år fra Bergen. Hun studere litteraturvitenskap på Universitetet i Bergen, og er i overkant opptatt av nordisk litteratur.
Maia Jacobsen er 23 år fra Bergen. Hun studerer sammenliknede politikk ved universitet i Bergen. Hun har lest alle Frode Grytten bøkene bortsett fra "Menn som ingen treng", som hun kjøper i dag.

Jeg sitter på Bergens Offentlige Bibliotek tirsdag 25 oktober. Boksalongen har invitert Frode Grytten til å snakke om sin nye bok som kom ut i høst, ”Menn som ingen treng”. Bokbutikken til Litteraturhuset er proppfullt av kvinner og menn i alle aldre. Noen sitter med notisblokk, noen et eksemplar av boken. Fremfor meg sitter to jenter som lysner opp når forfatteren kommer inn. 

I blazer og joggesko sitter Frode på en barkrakk om smiler mot publikum. Grytten starter med å fortelle at dette ikke er en bok om de andre,  det er en bok om oss. I samtale med Eikemo går praten lett. Begge er fra Odda og har kjent hverandre over lengre tid. Det er en behagelig stemning. I «Menn som ingen treng» finner vi ti fortellinger om menn som ikke helt finner ut av det. De er kastet inn i livet og livet visste ikke helt hva mennene skulle brukes til.

En utvikling av historier 
- Det som fikk meg til å skrive om menn som ingen trenger er vanskelig å si. Jeg noterer alltid ideene mine. Etter en stund samlet jeg notatene mine og så at de fleste av notatene handler om menn som er satt under press, maskulinitet, tapt maskulinitet. På et eller annet tidspunkt så gikk det opp for meg at hvis jeg skal skrive en novelle så kan det være overbyggende, det var ingen plutselig ide men en utvikling av ulike små historier jeg hadde. Sier Grytten.  

Maia og Brita har begge lest popsongar. Brita ble for første gang kjent med Grytten gjennom analyse i Norsken på videregående. 
- Jeg husker at da vi leste Grytten koste jeg meg. Det var vel det kjekkeste vi gjorde. 
- Jeg lånte Bikubesong av min mor en gang vi var på ferie, og etter det ble jeg hekta. Vi måtte bytte på å lese, annenhver kapittel. Sier Maia
- Han er modig som forfatter, og jeg synes det er spennende at han utfordrer mannsrollen. Det er vel det jeg liker best med med bøkene hans. Han får alt til å høres så poetisk ut. Han har sin egen stil og rytme. Jeg elsker at vi får møte så mange forskjellige historier i novellesamlingene. Jeg gleder meg til å lese “Menn som ingen treng” mest for å se på hvor forskjellig men like menn egentlig er. 

Utfordrer mannsrollen og Odda 
Det som gjør en mann til en man ikke trenger kan ha forskjellige årsaker. Yrkesliv, profesjonelt, at man ikke lykkes seksuelt eller med familien, kjæresteri eller ekteskap. Noe er selvpåført, hans egen feil, og noen ganger kan folk bli satt under så stort press slik at de blir skvist ut av krefter som de ikke råder over selv. Mennene har en personlig krig. Sier Grytten og ler

Vanligvis skriver Frode mye om Odda, men i “Menn som ingen treng” er det bare en fortelling fra Odda. 
- Måten jeg ser verden på, språket og antiautoritære holdningene og verdenssynet kommer fra den perioden fra da jeg vokste opp i Odda. Dette gjelder også måten å fortelle på, måten å behandle verden i språk, det finnes i Odda. Dersom jeg hadde vokst opp et annet sted ville vel det vært annerledes. 

Brita er mye i Odda, og nå sist var hun på litteratursymposiet. Da gikk hun på et arrangement hvor badebassenget, som ellers er stengt, ble åpnet for et dykk i poesiens verden. Grytten leste og gjestene badet. 

- Jeg er glad for at han gjør så mye forskjellig. Både skriver og at han er markant på kulturfronten.
- Det som får meg til å ville lese “Menn som ingen treng” er at den virker så ny. Tittelen er gripende og morsom. I tillegg er jeg veldig glad i de tidligere novellesamlingene til Frode så jeg tror denne og vil falle i smak. Det hjelper selvsagt på at den har fått så gode anmeldelser. Sier Maia