- Vi setter psykisk helse på spissen

Publisert:7. mars 2019Oppdatert:10. mars 2019, 14:39
BTS-revyen Generasjon depresjon belyser hvordan prestasjonsfokuset preger studenthverdagen, og hvordan de unge håndterer overgangen til voksenlivet.

BTS-revyen Generasjon Depresjon tuller med angst og ensomhet.

For femte år på rad arrangeres BTS-revyen på Høgskulen på Vestlandet på Kronstad. Så langt har 800 sett revyen, som handler om hvordan prestasjonsfokuset preger studenthverdagen. Dette er dobbelt så mange som i fjor. – Vi håper på å slå fjorårets rekord, sier revysjef Helge R. Konstad. 

Skuespilleransvarlig, Lise Beth Bjørnø, forteller at selv om målgruppen er studenter er revyen åpen for alle. – Vi har fått gode tilbakemeldinger fra lærere og familie, sier hun. 

Generasjon prestasjon har lenge vært et tema i samfunnet. – Vi har laget en tvist, nemlig Generasjon Depresjon, fordi ifølge SHoT-undersøkelsen og media er “alle” deprimerte. Sånn synes ikke vi det virker som, sier revysjefen.


Revysjef Helge Konstad er svært fornøyd med hvor mange som har sett revyen.

Ønsker å ufarliggjøre temaet

Konstad forteller at revyen er en sarkastisk fremstilling av hvordan resultatpresset fratar oss et sosialt liv. – Vi kødder med studentlivet, og setter tema som angst, depresjon og ensomhet på spissen, sier han.

Han mener at dette er det en revy handler om. – Å sette ting på spissen ufarliggjør temaet, fortsetter han. 


I år er det til sammen 28 studenter fra ulike linjer på Høgskulen på Vestlandet som deltar på revyen.

Målet med revyen er å belyse hvordan resultatpresset fratar studenter et sosialt liv, samtidig som man blir begrenset av studielånet. – Vi fant ut at det var mye om studentlivet å gjøre narr av, spesielt det negative. For eksempel tuller vi med fattige studenter, sier Bjørnø. 

Derimot presiserer hun at revyen ikke bare handler om depresjon. – Den handler også om hendelser som har vært i nyhetsbildet det siste året. Mange trodde at revyen skulle være trist og deprimerende, men det er den ikke, sier hun. 

Da de begynte å skrive satt de frie tøyer, men etter hvert ble studentlivet en rød tråd. – Studiehverdagen ble en fellesnevner for alt vi hadde skrevet, forteller Bjørnø. I tillegg forteller hun at revyen byr på sang og tørr humor.  

Skuespillersjefen sier at mange studenter føler at de ikke strekker til. – Dette ønsker vi å fremstille på en satirisk måte, sier hun. 


Ingrid Bru Brenn, som har jobbet med kostyme og scene, mener det er viktig at studenter kan kjenne seg igjen i sketsjene. – Vi tuller med psykisk helse på en grei måte som mange kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Skuespiller Helene Pisani mener det er dødsgøy å tulle med studenttilværelsen på denne måten. – Gjennom sketsjer illustrerer vi studenthverdagen på en sarkastisk måte, legger hun til. 

Begge er enig om at det er greit å lage en revy som setter det dagsaktuelle temaet psykisk helse på spissen.