Studenter med saltokast mot NM og VM

Publisert:15. mars 2019Oppdatert:15. mars 2019, 13:47
NM-klare Phoenix cheerleading på generalprøve. Laget består av studenter og har to utøvere klare for VM.

Med to utøvere klare for landslaget, forbereder studentlaget BTSI cheerleading seg til NM i slutten av mars.

Phoenix cheerleading er et av to student-cheerleadinglag i Bergen, og det eneste som konkurrer. 22.-24. mars drar laget til NM, for første gang på nivå 6, det høyeste innen cheerleading. Det betyr at de nå har lov å gjennomføre saltokast og tre etasjers pyramide.

Begrenset med trening


Trener for Phoenix cheerleading, Tonje Wallem Sivertsen.

Laget trener to ganger i uken på Fysak allaktivitetshus, og trener Tonje Wallem Sivertsen forteller at dette er betydelig mindre enn andre cheerleadinglag.

– Det er klart vi ikke kan konkurrere med de større cheerleadinglagene som har egne haller og trener godt over tosifret antall timer i uken.

– Det ligger visse begrensinger på å drive et studentlag. Vi må blant annet være fleksible på eksamen og hjemreiser til jul. Men samtidig gjør denne fleksibiliteten at mange flere får muligheten til å drive med cheerleading, forklarer Sivertsen.

Ingen forskjell på gutter og jenter

I tillegg til å være et studentlag, er det også andre faktorer som skiller Phoenix cheerleading fra andre lag. Trener Sivertsen forteller at Phoenix har flere jenter som løfter enn det som er vanlig.

– Vanligvis står guttene i basen, og er ansvarlige for løft og kast. Men vi har mange utrolig sterke jenter, og når de klarer jobben like godt som guttene er det ingenting i veien for at også de skal kunne være base, forteller treneren.


Phoenix cheerleading sin generalprøve før NM.

Landslagsklare studenter

Stian Finjord, en av to VM-klare utøvere fra Phoenix cheerleading.

Til tross for at de bare trener to ganger i uken, har Phoenix cheerleading fått med to utøvere på landslaget som skal til VM i Orlando i april. Stian Finjord er en av to som skal til VM. Han forteller at han begynte på cheerleading for to og et halvt år siden, da han flyttet til Bergen for å studere.

– Jeg prøvde ut litt forskjellige idretter da jeg flyttet hit. Så prøvde jeg cheerleading og fikk med meg Kim (Martin Toledo Sviland, som også skal til VM journ.am). Nå er vi på landslaget, så det er veldig gøy. Vi er også de to på landslaget som begynte for kortest tid siden, forteller Finjord.

Sterk egeninnsats

Finjord er samtidig klar på to ganger to timer i uken ikke er veldig mye, men forteller at treningsviljen innad er sterk. For Finjord og Sviland kommer det også en landslagssamling i måneden, der utøverne samles i Oslo og trener.

– Vi er ofte flere som trener også utenom treningene. Mange møter opp før, eller blir igjen etter. I tillegg møtes vi ofte i fysakhallen og bare turner. Så jeg er nok i aktivitet ti-tjue timer i uken til sammen.


Høye kast under siste gjennomkjøring før NM. Verdensrekorden er 5.5 meter.

– Skal vise hva vi er god for

I tillegg til de to studentlagene, finnes det flere andre cheerleadinglag i Bergen. Et av disse, Bergen Storm Cheerleading, skal også til NM. Phoenix cheerleading sitt uttalte mål før NM er å bli best i byen. Annet enn dette vil de gjøre det beste de klarer.

– Vi har bare hatt to fulle treninger med hele laget siden nyttår, så det har ikke vært optimalt. Jeg er veldig glad vi har en treningshelg før vi skal dra, men vi kan nok uansett ikke konkurrere med de aller beste i Norge. Vi skal uansett til NM og vise hva vi er god for, sier Sivertsen.


Nytt for Phoenix er at de konkurrerer på det høyeste nivået i NM. Det innebærer blant annet tre-etasjers pyramider.