– Spørsmålet om jorda egentlig er flat skremmer vettet av dem

Publisert:8. mars 2019Oppdatert:9. mars 2019, 16:29
Christian Paaske er lite begeistret over UiBs avgjørelse om å ikke delta på debatt om jordas form. FOTO: privat

Universitetet i Bergen har bestemt at de ikke stiller til debatt under Alternativmessen for å argumentere for jordas runde form. Det faller ikke i god jord hos messearrangør Christian Paaske.

Universitetet i Bergen blir ikke å se når Alternativmessen starter om to uker. Etter å ha blitt invitert til å delta i debatt om hvorvidt jorda faktisk er flat eller ikke, har de nå slått fast at de ikke kommer til å stille.

– Universitetet viser en arroganse ved å ikke stille opp. De bruker hersketeknikk - spørsmålet om jorda egentlig er flat skremmer vettet av dem, sier Christian Paaske, arrangør for Alternativmessen.

Det var På Høyden som først omtalte saken i forrige uke. Da kom det frem at UiB var kritiske til en invitasjon fra messen om å stille til debatt og fremlegge argumenter for at jorda er rund, med en motpart som mener å ha klare bevis for at jorda er flat.

– Jeg har vanskelig for å ta dette seriøst. Jeg regner med at dette er noe vi ikke kommer til å stille på, vi ser på slike henvendelser som en slags spam.

Det sa leder for geodynamikk-gruppa ved UiB Ritske S. Huismans til På Høyden. Snaue to uker senere er Universitetet klare på at dette ikke er noe de ønsker å bruke tid og ressurser på.

– Jeg var klar på at jeg ikke kom til å stille fra starten, og det er jeg fremdeles, sier Huismans.

– Observasjoner som underbygger at jorda ikke er flat er ganske overveldende, og vi ser ikke at denne debatten har noe som helst med vitenskap å gjøre, skriver Helge Dahle over mail, dekan ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Dahle legger til at de ved å stille til en slik debatt legitimerer at det er en viktig og reell debatt, noe de ønsker å unngå.

Debatten avlyst

Arrangør for Alternativmessen Christian Paaske er tydelig misfornøyd med Universitetets behandling av saken. Han forteller at han ikke får svar på e-postene han sender, og opplever at Universitetet forsøker å undergrave en sannhet som til slutt vil komme frem.


Dekan Helge Dahle fra UiB vil ikke sette debatten om jorda er flat eller ikke på dagsorden. FOTO: Universitetet i Bergen

– Det minner veldig om filosofen Arthur Schopenhauers syn på sannhet. Den består av tre faser, der første er en latterliggjøring av sannheten, andre er benektelse og siste er å bli akseptert som en selvfølgelig sannhet. Vi er inne i den første fasen.

Paaske forteller at messen ønsket å invitere til debatt for å legge frem argumenter fra begge sider. I mangel på en motpart kan Paaske meddele at det ikke blir noe debatt rundt temaet på messen.

– Vi hadde håpet å kunne gjennomføre en debatt etter helt grunnleggende «gullstandard» sett fra et journalistisk synspunkt. Vi ville ha en fagperson som skulle forsøke å legge frem bevis for at jorda er rund.

– NASA er svindel, myndighetene er kriminelle

Selv om denne teorien av de fleste både i Norge og internasjonalt blir sett på som en meget tynn konspirasjonsteori, mener Paaske at det er en vesentlig forskjell fra andre mye omtalte konspirasjoner. Han legger det til grunn for at dette er et tema som bør bli tatt på alvor.

– Mange trekker frem konspirasjoner som 11. september. Den hendelsen kan man diskutere så mye man bare vil, men dette er en teori som helt klart kan bevises med fakta. Det er ren fysikk. Kan man måle krumning på kloden? Nei, man kan ikke det. Spør ingeniører eller piloter, ingen vil si at de noen gang har tatt hensyn til krumning i arbeidet sitt. Flat jord har alle argumenter og beviser, klodejord har ingenting. NASA er svindel, myndighetene er kriminelle. Dette sprenger hele vår virkelighetsoppfatning, sier en tydelig engasjert Paaske.

Hvordan opplever du at Bergens Tidende på lederplass den 27. februar gikk ut og støttet UiBs avgjørelse om å ikke stille på messen?

– Jeg vet ikke hva jeg skal svare på det, sukker Paaske. Temaet stiger høyere opp i offentlighetens oppmerksomhet. Netflix har nylig laget en dokumentar om det, og det forteller jo en hel del. Sannheten presser seg på, og det er begrenset hvor mye dette kan undertrykkes.

– Jeg tror ikke de tør å ta et annet standpunkt enn det politisk korrekte. De frykter jobbene sine dersom de kommer med noe som anses kontroversielt. Det gjelder forskere og. Det er en grunn til at det er så få forskere som åpent støtter flat-jordteorien, de er redde for å miste jobbene sine, selv om de innerst inne vet sannheten.

Helge Dahle svarte da han ble konfrontert med Paaskes kritikk og påstander mot Universitetet at hvilke tanker han måtte ha om UiB og deres professorer fikk stå på hans regning.

Har ikke Universitetet et overordnet ansvar for å bidra til folkeopplysningen, og derfor bør stille på et slikt arrangement for å hindre at slike teorier sprer seg?

– Generelt bekymrer vi oss for at kvasivitenskap får bre om seg og vi har et klart ansvar for folkeopplysningen. Det ansvaret tar Universitetet i Bergen alvorlig gjennom vår utdanning, forskning og formidling. Men vi må også kunne sortere i viktige og mindre viktige debatter. Jordas form er faktisk et ferdigdebattert tema sett fra et vitenskapelig synspunkt.