– Ønsker å premiere et solid forfatterskap

Publisert:14. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 18:46
Forfatter og årets festspilldikter, Brit Bildøen. Foto: Tove K. Breistein

Brit Bildøen er utnevnt som festspilldikter til årets Litterære Festspill. – Et ærefullt oppdrag, sier forfatteren om utmerkelsen.

De Litterære Festspill i Bergen arrangeres 23.-26. mai, der en utvalgt forfatter blir trukket frem som årets festspilldikter. 

I år falt valget på Brit Bildøen. 


Brit Bildøen siste bok, “tre vegar til havet” har mottatt gode kritikker. Foto: Tove K. Breistein.

– Det er et veldig ærefullt oppdrag. Forfattarsentrum (arrangør av De Litterære Festspill journ.anm.) har en lang og fin tradisjon med å utnevne en festspilldikter, og jeg er veldig glad for å ha kommet med i betraktningen blant fine forfattere, forteller Bildøen.

Et morsomt og spennende program

Å bli utnevnt til festspilldikter innebærer også å få være med på å bestemme hva som skal stå på årets festspillprogram.

– Det å få kuratere et festspillprogram blir utrolig morsomt. Dermed får jeg muligheten til å sette søkelys på temaer som opptar meg, samtidig som fokuset også vil være på mitt forfatterskap. Dobbel glede, opplyser hun. 

Fast på programmet til De Litterære Festspill er et dybdeintervju med forfatteren, der hele forfatterskapet belyses. Selv om det fullstendige programmet slippes i april, kan Bildøen røpe noe av det som vil komme under årets markering.

– Det blir flere musikalske innslag, der blant annet et oversatt innslag av Patti Smith skal fremføres på nynorsk. Det vil også være en festkveld der vi skal feire kvinnelige nynorskforfattere, i tillegg til at vi skal feire alt det rare, skeive, humoristiske og oppfinnsomme i litteraturen. Det blir et morsomt og spennende program i år, lover Bildøen.

Bildøen håper utmerkelsen også vil få praktiske konsekvenser for hennes forfatterskap.

– Selvfølgelig håper jeg forfatterskapet mitt skal opp og frem, og at folk får øynene opp for bøkene mine. Samlaget skal i forbindelse med festpillene utgi flere av mine tidligere romaner i en ny pocketversjon, forklarer hun.

– Et naturlig valg


Forfatter Olaug Nilssen. Foto: Bent R. Synnevåg

Et godt og naturlig valg, skal vi tro forfatter Olaug Nilssen, som ledet utvelgelsesprosessen til årets festspilldikter.

– Brit ble valgt av flere forskjellige årsaker, og hele forfatterskapet hennes ligger til grunn for utmerkelsen. 

– Bildøen har over lang tid bidratt med solide og sobre bøker, som er veldig gjennomtenkte. Bøkene hennes er litterært sterke, og det er tydelig at hun har en språklig bevissthet i alt hun foretar seg, forteller Nilssen.

Nilssen trekker frem at Bildøen har jobbet innenfor flere felt av litteraturen, og ikke bare som forfatter, som positivt for utmerkelsen. 

– Brit har i mange år også jobbet som konsulent i Samlaget, som innebærer at hun har rettledet andre forfattere gjennom å lese – og komme med tilbakemeldinger på – deres manus. Hun har rett og slett brukt sin status til å jobbe på ”gulvet”, selv om hun egentlig ikke trenger det. Det er en kvalitet vi i juryen synes er viktig, opplyser Nilssen.

– Er det å få et forfatterskap opp og frem et aspekt ved utmerkelsen?

– Det er ikke det som er hovedmotivasjonen ved utmerkelsen. Ved å utnevne årets festspilldikter ønsker vi først og fremst å premiere et solid forfatterskap.

– Formidler slik at andre får en rikere leseropplevelse

Erna Osland var festspilldikter i Bergen i 2004, og minnes


Tidligere festspilldikter, Erna Osland. Foto: Lene Løtvedt.

arrangementene med stor glede.

At Bildøen skal være festspilldikter i år støtter hun hundre prosent.

– Brit skriver veldig fint både for barn og voksne. Hun er en veldig god leser, og flink til å snakke om egne og andres tekster.

– Hennes tekstforståelse er spesielt god, og hun formidler litteratur slik at andre får en rikere leseropplevelse. Det er en spesielt god egenskap når man skal være festspilldikter. Jeg heier på Brit, og kommer gjerne på årets Litterære Festspill selv, forteller Osland.