– Jeg startet med å dele ut medaljer, i dag mottar jeg dem

Publisert:13. mars 2019Oppdatert:13. mars 2019, 13:22
Markus Lie (23) var i 2016 den første nordmannen som kom under 50 sekunder i 100-meter frisvømming. Rekorden satt han på Bergen Swim Festival.

5-7. april arrangeres Bergen Swim Festival for tolvte gang, og stjerner fra hele verden er på gjestelisten. – Det hadde vært kult å slå dem, sier bergensernes lokale svømmehelt.

Bergen Swim Festival (BSF)  er den eneste svømmefestivalen i Norge som skal bli dekket av Eurosport, og det kommer dyktige utøvere fra hele verden.


Markus Lie (23) gleder seg til vise evner på årets festival.

BSF har jo etterhvert blitt det viktigste norske langbanestevne i Skandinavia, forteller bergensernes egen lokalesvømmehelt og utøver, Markus Lie (23) – Jeg ser for meg at det har en stor betydning for Bergens svømmemiljø.

Da Lie startet for tolv år siden var oppgaven å dele ut medaljer til vinnerne, i dag er det han som mottar dem. Han forteller at da han var ung svømmer ble han inspirert av de mange svømmestjernene som deltok i festivalen. 

– Det var stort at OL-stjerner kommer hit fra hele verden, og at jeg skulle svømme i samme vann som dem. Da ble jeg enormt inspirert, sier Lie. – Nå ønsker jeg å være en slik utøver som jeg så opp til da jeg var yngre.

Eurosport skal sende festivalen både i Norge, Sverige og Finland. Festivalen har så langt 800 påmeldte i alle aldre, og skal ta sted i Bergens nyeste svømmehall AdO, oppkalt etter den tidligere verdensmesteren Aleksander Dale Oen.

Tøff konkurranse

Pieter Timmers fra Belgia er en tidligere OL-sølvvinner fra 2016. Han kommer til å være en av de tøffeste konkurrentene Lie skal svømme mot i årets festival.

–  Det hadde vært kjempe kult å slå han, sier bergenseren. – Han ligger på 47 sekunder og jeg er på ca 49-48 sekunder på 100 meter fri. For å slå han tenker jeg det blir viktig å legge respekten på hyllen, og bare kjøre på.


(F.V) Elite-trener Key-Arild Paulsen og dagligleder Finn Zachariassen gleder seg til årets Bergen Swim Festival.

Blant stjernene som står på gjestelisten er Kantinka Hosszu fra Ungaren, verdens beste allsidige kvinnelige svømmer, Sarha Sjøstrøm, verdens beste sprinter fra Sverige og vår egen norske Henrik Christiansen som har sølv og bronse i crawl langdistanse.

– 300 mennesker jobber 3000 timer

Finn Zachariassen er daglig leder for arrangement. Han jobber året rundt for å få festivalen på plass ved å invitere utøvere, finne sponsorer og holde styr på alle frivillige rundt selve stevnet.

– Vi blir bedre og bedre. Det er i seg selv 300 frivillige som jobber 3000 timer på å gjøre alt i stand.

Han skryter over å ha Bergen kommune og Gjensidige som sponsorer. Han forteller at hvis det ikke hadde fått den økonomiske støtten hadde det vært vanskelig å fortsette med festivalen. I år har de en omsetning på 1 million som brukes til å beholde en bra standard for besøkere og deltakere i arrangementet. 

Lovende kvaliteter


Markus Lie (23) i full fokus!

Elite-trener, Key-Arild Paulsen forteller at Lie har mange gode kvaliteter som kjennetegner en dyktig svømmer.

– Markus er veldig tålmodig for sin alder. Han skjønner at det gjelder å terpe og være i vannet lenge for å bli god, sier Paulsen. – Jeg vet at Markus kommer til å prøve å slå sine personlige rekorder på årets festival.

 Det er viktig at noen viser vei til unge, slik som han bassenget er oppkalt etter. Alexander Dale Oen brøt virkelig grenser og viste vei, sier Paulsen.

Deler premie-pallen

Lie kan trekke fram et fint minne fra BSF som har betydd mye for han.

– Da jeg svømte i ungdomklassen tok jeg medalje på 100 meter rygg. Samtidig vant en tidligere VM-vinner i sin klasse. Da mottok vi premien sammen, forteller Lie.  – Det var et stort øyeblikk å være i spotlight sammen med en som har verdensrekorden. 

Han forteller at det å stå på premiepallen sammen med de andre som var mye bedre og mer kjent var stort. Det er en av mulighetene BSF gir unge utøvere.