Her ser du årets reisetrend

Publisert:13. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 09:27
Frihet til å reise hvor du vil, når du vil. Foto: Cabin Campers.

– I en Cabin Camper kan du bare lukke opp bakdøren, vifte med tærne og ligge og se på isbreen eller hva det måtte være, sier Torild Morland, daglig leder i Magasinet Reiselyst.

Du har kanskje hørt om folk som har reist med campervan på rundtur i Australia?

Nå har trenden kommet til Norge, i en fornorsket utgave. Kassebilene er bygget om og innredet som en tradisjonell, norsk hytte. Slik kan man reise rundt i en mellomting av bobil- og teltferie.


Torild Moland på tur i Cabin Camper. Foto: Privat

Torild Morland testet ut Cabin Campers for første gang i fjor. For henne er  Møre og Romsdal blitt en favoritt og i år, som i fjor, skal hun reise rundt der i en hytte på hjul.

Cabin Campers ble stiftet i januar 2018 av fire kamerater fra Stavanger.


De fire kameratene driver Cabin Campers som et sideprosjekt. Fra venstre: Birk Bjørnø Haaland, Kjell Hafnor, Ole Gabriel Ueland, Jan Tveterås. Foto: Cabin Campers.

Jan Tveterås fikk ideen til å starte bedriften etter å ha reist rundt i Australia og New Zealand i en campervan. –Vi så at det var mulig å bygge veldig fine campervans, men at det manglet et tilbud som man kunne leie i Norge, sier Tveterås.

De lanserte først en van, men har nå åtte Cabin Campers tilgjengelig.

Tveterås anbefaler de nasjonale turistveiene, som for eksempel Geiranger-Trollstigen veien og Hardanger. – Mange av de som leier legger også opp til mange fjellturer, og en campervan er perfekt om man skal gå flere turer spredt rundt i Norge, sier Tveterås. 


Fra blomstringen i Ulvik i Hardanger. Foto: Ina Romslo Rønning

Tveterås mener Norge egner seg godt for campervanturisme fordi landet er langstrakt og har severdigheter som er godt spredt. –Det beste er kanskje friheten til å reise hvor man vil, når man vil, og det å våkne opp med en ny utsikt eller i nye omgivelser hver dag, sier han.

I følge Tveterås er det hovedsakelig utenlandske turister som leier hos dem og at de fleste er i 20-årene.  – Vi opplever at de som leier er personer som kunne tenke seg å reise rundt i en bil med overnattingsmuligheter, men identifiserer seg gjerne ikke med den klassiske bobilen, sier han.

Om man vil dra utenlands kan man kjøre med Cabin Campers i både Sverige og Danmark.

Nordmenn er glade i å reise, gjerne langt og til eksotiske reisemål. Men for hver utenlandstur vi tar har vi to reiser innenlands, sier Torild Morland. 

Hun sier at nordmenn liker å være aktive og at vi er glade i naturen. – Når vi reiser i Norge liker vi mye av det samme som de utenlandske turistene, fjord og fjell.

Spesielle reisemål hun trekker frem er Trolltunga, Prekestolen og Besseggen. Årsaken til at dette er populære steder blant de reisende er klar. – Det er jo fordi de er fine, sier hun.

Charterturen er ikke død

Hvis man ønsker å reise utenlands og lengre vekk er det mye spennende å velge i. – Albania er absolutt en trend, som egentlig startet i fjor.

I følge Morland har Albania fint klima, god mat og fine strender. – De har altså mye å by på og så er det jo veldig rimelig.


Albania byr også på flott natur. Foto: Ina Romslo Rønning

Mer tradisjonelle sydenturer til Kroatia og Spania holder seg også stabilt, men nordmenn ønsker også å være aktiv på den tradisjonelle sydenreisen. –Man tar gjerne et matkurs, går turer, sykler eller lignende, sier Morland

–Denne trenden er ikke ny, men den blir sterkere og sterkere, avslutter reiseeksperten.