Her har minst 400 badet i iskaldt vann

Publisert:12. mars 2019Oppdatert:12. mars 2019, 16:04
Fra venstre: Mari Ann Eliassen, Liv Kleve og Kari Ann Krebs bader ute tre ganger i uken.

Denne vinteren har flere hundre bergensere hoppet i sjøen ved Bod 24 i Sandviken.

 – Det er skikkelig kaldt, men deilig og forfriskende, sier badeentusiast Kari Ann Krebs. I sjøen måler gradestokken 1 grad.

Hver søndag siden januar har kafeen i sjøbod 24 i Sandviken delt ut håndklær til lån og gratis kakao for badeglade gjester. – Det er opp mot 80 folk som svømmer her hver søndag, sier Janne Gullaksen, daglig leder og eier av bod 24. 


Liv Kleve, Mari Ann Eliassen og Kari Ann Krebs synes det var deilig å bade i sjøen.

Mari Ann Eliassen, Liv Kleve og Kari Ann Krebs bader tre ganger i uken om vinteren, blant annet i Sandviken hver søndag. – Det er deilig å bade om vinteren, sier de i kor. 

Venninnegjengen forteller at de svømmer fast i en svømmeklubb. – Samholdet og det sosiale er svært viktig for meg, forteller Krebs.

De forteller at de er svært fornøyd med tilbudet. Samtidig ønsker de at det skal være et sted å legge fra seg ting imens de bader. – Det skulle vært skap eller noe lignende, sier Mari Ann Eliassen. 


Etter et iskaldt og forfriskende bad koser venninnegjengen seg med en kopp kakao i kafeen.

Studentene Vilde Akselberg og Henning Levold forteller at dette er første gang de bader ved bod 24 i Sandviken. – Det var ikke så kaldt, jeg er bare kald på føttene, sier hun. 

Akselberg sier at det praktisk å slippe å ta med et vått håndkle hjem.  – Dette er et kjempebra konsept, fortsetter hun. Levold er enig. – Det var kjempekjekt å starte dagen på denne måten sier han. 


Det er første gang studentene Vilde Akselberg og Henning Levold bader ved bod 24 i Sandviken.

Nærheten til sentrum

Sammen med familien har Elisabeth Langeland Matre tatt turen til bod 24 for å benytte seg av tilbudet. – Vi hørte om det fra noen venner, og så ble vi invitert på Facebook, sier hun. Det er første gangen de bader ved bod 24 i Sandviken.

Hun forteller at nærheten til sentrum gjør dette arrangementet svært attraktivt. – Å få låne badehåndkle og få gratis kakao er et kjempebra tilbud, spesielt når det er så sentralt, fortsetter hun.


Elisabeth Langeland Matre forteller at hun fant arrangementet gjennom Facebook.

Familien fra Landås pleier å gå turer i fjellet, men denne søndagen valgte de å hoppe i det iskalde vannet. – Man må bare ikke tenke, det er bare å hoppe i det, forteller hun. 


Familien fra Landås pleier å gå tur i fjellet på søndagene, men denne søndagen valgte de å hoppe i iskaldt vann.

Matre sier at datteren Helene (10) ville med å bade med en gang moren fortalte om arrangementet. – Dette har vi snakket om hele uken, fortsetter hun. 

For Matre var det viktig å hoppe før mannen, Ørjan Torheim. – Det viktigste er å bade før han, sier hun fornøyd. Hun forteller at vannet var iskaldt, men forfriskende, spesielt når det er så fin sol. 


Helene (10) synes det var deilig å varme seg i kafeen etter et iskaldt bad søndag formiddag.

Møtt med overveldende respons

Gullaksen, daglig leder for kafeen, forteller at responsen har vært enorm. – Vi har fått overveldende respons. Det er helt vanvittig gøy at så mange har hevet seg på, sier hun. 

Hun forteller at minst 400 håndklær har blitt brukt siden de startet prosjektet. – Til slutt måtte vi kjøpe flere håndklær. Dette kommer vi til å gjøre neste år også, fortsetter hun. 


Hver uke bader nærmere 80 gjester ved sjøbod 24 i Sandviken.

Videre sier initiativtakeren at suksessen kommer til å bli gjentatt til neste år. – På grunn av den store responsen kommer vi til å gjøre dette til neste år også. 

Gullaksen forteller at folk fra hele Bergen kommer og bader utenfor kafevinduet hver søndag. – Her kommer virkelig alle, alt fra studenter til eldre damer til barnefamilier, sier hun. 

Ifølge eieren er poenget å skape engasjement rundt vinterbading. – Det er trendy å bade om vinteren, sier hun. 


Etter et iskaldt bad koser gjestene seg med en kopp kakao i den lune kafeen.

Gullaksen forteller at de ikke stiller seg ansvarlig dersom noen får et illebefinnende imens de bader. – Vi kommer til å hjelpe etter beste evne. I utgangspunktet vil vi ringe til hjelp, sier hun. 

På denne måten mener hun at det er tryggere å bade der fordi det er mennesker til stede som kan ringe til hjelp. 

Nylig monterte de en badestige slik at det skulle være enklere å komme seg ut av det kalde vannet. – Vi har også livbøye og hjertestarter, fortsetter hun. 

Hun presiserer at det skal være tydelig at badeseansen er frivillig. – Det er på eget ansvar å bade her, så langt har ingen skadet seg, avslutter hun.