Har lånt bort sofaen sin til 100 personer

Publisert:14. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 15:35
Et reisenettsted kalt Couchsurfing.com tilbyr de som er med muligheten til å overnatte gratis på en sofa når de er ute og reiser. Illustrasjon: Anna Jakobsen.

Over 100 personer har sovet hjemme hos Bjørnar. Julien har sovet hjemme hos folk på flere kontinenter. Hva driver de med? De surfer på sofaer.


Hvis man noen gang er ute og reiser kjenner jeg mange jeg kan besøke fordelt på ulike steder i verden, sier Maria Myrvoll Knudsen. Foto: Privat.

er et reisenettsted med over 12 millioner medlemmer som tilbyr muligheten til å overnatte gratis på en sofa når man er ute og reiser. Maria Myrvoll Knudsen (22) og Bjørnar Bekkevard (25) er noen av de som har lånt bort sofaen sin gjennom nettsiden. Begge bodde i kollektiv i Oslo. Maria har hatt 18 personer boende på sofaen sin og Bjørnar har hatt rundt 100. De forteller at de har åpnet dørene for mange forskjellige mennesker. 

– En av fordelene med Couchsurfing i forhold til for eksempel Airbnb, er at de som bor hos oss ikke forventer så mye, forteller Bjørnar. – Når man betaler for å bo hos noen blir det litt mer formelt, og man forventer mer. Når noen Couchsurfer gjør vi det uten å ta betalt, og da er de fornøyd bare å ha et sted å sove, fortsetter han.

De forteller at de kan få flere forespørsler daglig av personer som spør om de kan sove hos dem, og at de ofte må si nei. 

– Det er ganske mange som vil ha et sted å sove i Oslo, men ikke så mange som er verter. I tillegg er det en del som spør på veldig kort varsel, så kort som samme kvelden, forteller Bjørnar.

– Enkelte ganger kan det være noen som har mistet et fly, eller bare trenger et sted å sove én natt, de pleier jeg som regel å si nei til, jeg liker å bli litt kjent med de som bor hos oss, sier Bjørnar.

Russetid og snus

Bjørnar sier at han liker å sitte sammen med de som bor hos han på kvelden og utveksle fortellinger over ett glass vin. 

– Da får man som regel høre veldig mange morsomme og interessante historier, sier han. 

Maria sier at hun alltid har noen samtaleemner på lur hvis stemningen skulle bli tørr.

– Noe som alltid er en slager er å fortelle om russetiden og snus, sier Maria leende.

– Det er noe som er veldig spesielt her i Norge som de fleste synes er morsomt å høre om. Blant annet er det ulovlig med snus i EU, bortsett fra i Sverige, sier hun.

Boligproblemer


Julien Gennatas har sovet på fremmedes sofaer i over ti land. Foto: Privat.

«Snill, smilende og med tåpelige vitser som en 65 år gammel pensjonist ville ha funnet morsomt», er ord som beskriver Julien Gennatas (24) fra Belgia på hans Couchsurfingprofil.

Året er 2012, han er 18 år og ferdig utdannet, klar for å oppleve verden. Nå vil han reise rundt og bli kjent med nye folk sammen med sin bestevenn. Planen er klar: besøke fem byer, bo i hver by i fem dager, bind hele reisen sammen med en Interrailbillett. Problemet er, hvor skal de bo? Surfing på sofaer blir løsningen. Der kan de bo med lokalbefolkningen som kan lære dem om kulturen og ta dem med til kule steder og gjøre aktiviteter som de lokale liker.  

Han lager en profil og bruker den første tiden på å bygge opp profilen. – For at folk vil la deg sove på sofaen deres er det en fordel at du har skrevet om deg selv, lagt til bilder og fått andre til å skrive referanser om deg, sier han. 

–Etter at dette var gjort var det ikke vanskelig å finne steder å bo, forteller Julien. Han oppdaget at det var veldig mange snille mennesker overalt som var villige til å åpne døren sin for fremmede.  

–Vi spurte 20 personer om vi kunne bo hos dem, av dem fikk vi 15 svar, tolv positive og tre negative, sier han.

– Perfekt å sove på sofaen til fremmede

Med sekker lengre enn sine egne rygger, lesestoff høyt som et tårn og kamera hengende rundt halsen har Julien og bestevennen besøkt Oslo, København, Stockholm, Praha, Krakow, Tokyo, Osaka, Hiroshima og Kyoto gjennom å bo på fremmedes sofaer. Til sammen har de bodd hos ti forskjellige verter. 

– Det er veldig forskjellig fra by til by hvor lett det er å få sove på sofaen til folk. I Japan var det veldig vanskelig å finne folk, mens i Europa er det mye lettere, sier Julien.

De har fått mange gode opplevelser gjennom å bo hos de lokale som de ellers ikke hadde fått opplevd uten å gjøre dette. Blant annet ble de vist rundt i byene de besøkte av de lokale, de fikk smake ny mat de aldri hadde sett før, fikk nye venner og en utveksling av gode historier. 

– Vi hadde lyst å bli ordentlig kjent med folkene som bor i de forskjellige byene, lære om kulturen, og i tillegg reise på en billig måte, og da var det perfekt å sove på sofaen til fremmede konkluderer Julien med. 

– Hun fikk se mye av byen

Maria Myrvoll Knudsen og Bjørnar Bekkevard sier at det er veldig varierende hvor mye de er sammen med de som sover over.

– Det spørs hvor mye tid man har til rådighet, informerer Maria om.

– Hvis jeg har mye å gjøre lar jeg de utforske ganske mye alene, men hvis jeg har lite å gjøre kan jeg vise dem rundt i Oslo. Blant annet var det en gang da både jeg og romkameraten min ikke hadde noe å gjøre, så vi endte opp med å henge sammen med hun som sov over hos oss gjennom hele oppholdet. Hun reiste alene, så jeg tror hun syntes det var hyggelig, fortsetter hun. 

– Hun fikk se veldig mye av byen i hvert fall, sier Maria. 

– Det blir mange turer til Frognerparken

Maria forteller at en av fordelene med å låne ut sofaen sin til andre er at hun blir kjent med nye folk og at hvis hun noen gang er ute og reiser kjenner hun mange hun kan besøke fordelt på ulike steder i verden. 

Det er særlig ett sted de fleste som sover over har lyst til å besøke i Oslo.

– Det blir mange turer til Frognerparken, forteller Bjørnar. Maria ler og sier seg enig.

– Jeg har nesten blitt en turistguide. Jeg har til og med liggende et par bunker med kart over byen som jeg gir til de som bor hos oss, sier Maria.