Flere tusen skal demonstrere for klimaet

Publisert:13. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 09:28
Klimaaktivistene Jarand Helle Bøyum og Carmen Svanes har jobbet med demonstrasjonen i over et halvt år.

I morgen skal over 25 organisasjoner holde streik og demonstrasjon for klimaet på Torgallmenningen. Hovedparolen er: «Stans klimaran av ungdom».

Carmen Bjørg Gómez Svanes fra Sosialistisk ungdom og Jarand Helle Bøyum fra Natur og ungdom er med i styringsgruppen for arrangementet. De har jobbet med dette siden august i fjor.

– Nå er tiden inne til å vise politikerne at befolkningen er i mot dem. De kan ikke holde på som de gjør, og tro at vi ikke får det med oss, sier Svanes.

Bøyum mener politikerne gir ungdommer klimaangst for valgene de tar. – De må begynne å se utenfor denne profittboblen de lever i, og legge til rette for at folk skal kunne leve i fremtiden, sier han.

Sitter igjen med regningen

Aktivistene forteller at de skal streike for en strengere klimapolitikk. – Jeg jublet da FN-rapporten kom ut, for jeg tenkte at dette er såpass alvorlig at politikerne blir nødt til å gjøre noe, sier Bøyum.

– Streiken er mektig. Hvis politikerne fortsetter med disse utslippene og oljeutvinningene, da vil det ikke være en fremtid for oss å bruke utdanningen vår i, legger han til.


Engasjerte videregåendeelever som har gått lei dagens klimapolitikk.

Det er nettopp dette hovedparolen står for. – Politikerne raner oss for muligheter og et like godt liv som det de har nå. De koser seg og tar valg som har profitt for dem selv, og vi sitter igjen med regningen, sier aktivistene.

– Hvis vi allerede nå satser på grønne omstillinger, kommer vi til å komme vinnende ut i fra det. Vi har lært veldig mye av oljen, og dette kan vi ta med videre inn i et bærekraftig samfunn, sier Svanes.

Stort engasjement

På Facebook-arrangementet er det i underkant av 2000 som har trykket «Skal», og 4500 interesserte. Bøyum forteller at svenske Greta Thunberg, som er en 16 år gammel klimaaktivist, har skapt en gnist i befolkningen. Hun er kjent for å streike for klima.

– Nå er det ikke lenger bare klimaaktivistene som alltid har vært med, men hele befolkningen, sier han.

Svanes sier at de sendte invitasjoner til alle partiene om å være med på å arrangere streiken og demonstrasjonen. – Det var ikke alle som ønsket å være med, men vi er en rimelig tverrpolitisk gruppe, forteller hun.

– Vi får stadig meldinger av personer som forteller hva som er viktig for dem, og som fremmer forslag til hva de synes vi kan gjøre, sier Bøyum.

– Dette arrangementet er rett og slett et utløp for hva hele befolkningen føler, legger Svanes til.

De viktigste miljøsakene

– Jeg merket en vekkelse etter de sa ja til gruvedrift i Nussir-feltet. Folk har blitt veldig opptatt av resirkulering i det siste, likevel velger regjeringen å kaste giftig gruveavfall i Repparfjorden. Hva er logikken i det?, spør Bøyum.

Svanes mener det trengs grunnleggende, strukturelle endringer. – Det er veldig bra at folk gjør tiltak i eget liv, men vi trenger også enda større og mer drastiske tiltak fra politikerne, sier hun.

– Kanskje politikerne gjør større endringer når de ser at befolkningen også er villige til det.

Blant sakene som blir vektlagt på demonstrasjonen er stopp av oljeleting og storsatsing på kollektivtransport.

– Norge er en oljeversting, og er nødt til å kutte 50% momentant, hvis ikke når vi to-graderen innen jeg er fyllt 30, sier 16 år gamle Bøyum. – Vi har de perfekte mulighetene til å produsere grønn energi.

I følge Svanes satser regjeringen på noe som hører fortiden til. – De snakker om profitt, men det blir jo bare dyrere og dyrere å ordne opp i det senere, sier hun.

Ikke akkurat optimistiske

– Regjeringen er kortsiktige og feige. Å ta bærekraftige valg kan være upopulært for mange, men de hadde blitt hyllet i fremtiden, sier Bøyum.


Sveinung Rotevatn. Foto: Olav Heggø, Fotovisjon.

– Høyresiden kommer også til å oppleve klimaendringene, de har bare ikke fått det med seg enda.

Statssekretær Sveinung Rotevatn i Klima- og miljødepartementet forteller til Bymag at han er imponert over ungdommene som streiker for klima. – Det er ingen tvil om at det haster, og at det er all grunn til å være utålmodig på vegne av klimaet og jorda vi lever på.

– Regjeringen har den mest ambisiøse klimapolitikken noen sinne, og utslippene i Norge er nå på sitt laveste nivå siden 1995. Vi leder verden i elbilsatsing, vi gjennomfører rekordinvesteringer i kollektivtrafikk og verner sårbare havområder som Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeutvinning, sier Rotevatn.

Aktivistene vil ikke kalle seg optimistiske til at regjeringen snur klimapolitikken etter demonstrasjonen, men de er håpefulle. – Vi kommer aldri til å gi opp.