Blir sammenlignet med AURORA

Publisert:14. mars 2019Oppdatert:14. mars 2019, 16:30
Martine Håland, bak artistnavnet MAIH, lager musikk full av «power» med tunge bassdrevne partier og mye energi.

Den ferske popartisten MAIH er livredd på scenen, men oppmerksomheten har nådd helt til Brasil.

Den beskjedne studenten Martine Håland (21) står bak artistnavnet MAIH. I tillegg til en hektisk hverdag med både skole og jobb, lager hun mørk elektro-pop med egenskrevne tekster. Når bacheloren ved Griegakademiet blir ferdig til sommeren, satser hun fullt på musikken. 

I løpet av sommeren blir MAIH å se på ulike konsertscener i Bergen, og 29. mars slippes tre remixer av debutsingelen hennes «Habits» som kom ut i oktober 2018.

– Jeg er livredd på scenen

Releasekonserten til MAIH fant sted på Østre i fjor høst. Hun trekker den fram som en spesielt god konsertopplevelse. 

– Det sykt gøy fordi det var første gang folk kom for å faktisk se meg, det var liksom ikke en oppvarmingskonsert for noen andre og det kom flere enn jeg hadde trodd.


Da Håland flyttet til Bergen som 19 åring kjente hun ingen og følte seg alene og usikker. Heldigvis kom hun i kontakt med sitt nåværende band. Foto: Øystein Grutle Haara

Dette var stor stas for den aspirerende popartisten som kun hadde forventet å se familie og venner i salen. 

Musikken min er kraftfull, atmosfærisk samtidig som den også er sårbar.

Håland forteller at hun ofte blir nervøs i rampelyset. 

– Jeg synes det kan være helt grusomt å være på scenen. Jeg blir så stresset av at alle ser på meg samtidig. Det samme gjelder når jeg har presentasjoner på universitetet.

Selv om hun blir usikker på scenen forteller hun at det pleier å gå seg til etterhvert. Med andre ord er MAIH bestemt på at den store sceneskrekken ikke skal stoppe henne fra å lykkes. 

Instagramfans i Brasil

Til tross for sin unge alder har tjueenåringen allerede blitt sammenlignet med anerkjente artister som AURORA og Emilie Nicholas.

– Det er for all del et stort kompliment, men jeg blir også litt redd fordi det er kjempestore navn å leve opp til, sier Håland og smiler beskjedent.  

Sammenligningen har til og med nådd utenfor Norges landegrenser. 

– Jeg får ofte spørsmål på Instagram fra fansen til AURORA i Brasil. De skriver ting som «Do you know Aurora?» og «I love her», sier hun lattermildt og understreker at hun ikke egentlig kjenner henne.

 Da jeg kom til Bergen kjente jeg ingen og følte meg alene.

Hun legger til at fansen til AURORA er skikkelig entusiastiske og håper på en like stor fanskare i fremtiden, til tross for at hun allerede har lyttere i Danmark, Sverige, Brasil og USA.


29. mars slippes tre remixer av MAIH sin debutsingel «Habits» som kom ut i oktober 2018.

Fra bygd til storby

Håland, som har spilt klassisk piano siden åtte årsalderen, kommer fra Dale i Sogn og fjordane. For tre år siden flyttet hun til Bergen for å studere. Siden den gang har musikken blitt mer enn bare en hobby.

Tilfeldigheter førte henne sammen med bandet som består av Tor Aune Wright på bass, Peder Kolsung på keyboard og Thord Nordli på trommer. Nå arbeider de tett sammen om prosjektet. 

– Da jeg kom hit kjente jeg ingen og følte meg alene og usikker. Jeg følte alle andre hadde funnet seg selv og var så kule. Så kom lille meg og ikke ante hvordan jeg skulle begynne en gang.

Håland forteller at det kan være vanskelig å starte en musikk-karriere uten et stort nettverk, og anbefaler derfor Facebook-gruppen «musikere i Bergen» til andre aspirerende artister. 

– Jeg postet en demo jeg hadde spilt inn i en gruppe på Facebook og spurte om noen ville spille med meg. Det hjalp meg veldig, siden det var faktisk sykt mange som tok kontakt. 

Valget av artistnavn falt på MAIH ettersom alle bokstavene er hentet fra navnet hennes og hun selv også er født i mai. Allerede i oktober i fjor ga MAIH ut sin debutsingel «Habits», som handler om forskjellene mellom å bo i den lille bygda Dale og store Bergen.


Siden starten i 2018 har MAIH fått lyttere i både Norge, Danmark, Sverige og USA. Foto: Øystein Grutle Haara.

Sårbarheten skinner igjennom

Håland beskriver seg selv som ambisiøs på en beskjeden måte. Samtidig som hun lager elektropop tar hun også en bachelor i musikkvitenskap, som hun mener er viktig for å ha noe å falle tilbake på. 

– Man må gjennom et nåløye og tørre å spisse albuene, selv om det er litt klisjé å si. 

For MAIH handler det ikke om å appellere til ett spesifikt publikum, men heller å lage musikken hun selv synes er kul. Hun forteller at musikken inneholder sære elementer, lyder og rytmer, som man kanskje ikke finner i annen populærmusikk. 

– Hvis jeg skal gi en objektiv skildring av musikken min vil jeg tro den er kraftfull, atmosfærisk samtidig som den også er sårbar, legger hun til.  

Hun understreker at det er viktig å skille seg ut når man konkurrerer med så mange flinke folk.  

– Jeg tror låtene mine tilfører musikk-Norge «power» med tunge bassdrevne partier og mye energi, som kan bidra til å skape gode konsertopplevelser. 

MAIH legger til at låtene er veldig personlige og ærlige, og håper derfor at musikken hennes kan treffe noen. 

Sist uke samarbeidet MAIH med Nerver, en plattform for eksponering av unge musikere i Norge. Sjekk det ut her