Vanskelig å bli best fra vest

Publisert:21. februar 2019Oppdatert:21. februar 2019, 22:17
Slik ser det ut når TIF Viking er på skitrening en meget våt februarkveld.

Ski-VM i Seefeld starter i dag, men nok en gang uten bergensere. Skitrener Ørjan Olsen sier hvorfor det er vanskelig å bli god på ski i Bergen, men også hvordan det er mulig.

Torsdag stakes ski-VM i Seefeld i gang. I år med norske utøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug i spissen. Det er disse to som er blitt tippet til å bli VM-konge og dronning. Dersom dette stemmer vil kongen og dronningen henholdsvis være fra Trondheim og Dalsbygda. I den norske troppen er som vanlig Østlandet og Trøndelag best representert. Sjur Røthe er eneste representant fra Vestlandet.

Bergensere hevder seg høyt i idretter som skøyting, håndball, svømming og fotball, men veldig sjelden i idretter der snø er involvert. Mange vil nok si mangelen på snø er årsaken til mangelen på gode skiløpere. Bymag har likevel hørt hva Ørjan Olsen, skitrener for bergensklubben TIF Viking har å si om dette.


Ørjan Oslen er trener i TIF Viking, og blir av sine medtrenere omtalt som den beste i Hordaland.

 – Man er selvfølgelig litt avhengig av snø, men rulleskiene har blitt mye bedre enn før, dette gjør at det er mer likt som å faktisk gå på ski. Av den grunn har vi også blitt mindre avhengige av snøen.

Vikings eneste aktive seniorløper på herresiden, Einar Flaktveit Moxnes, sier seg enig med sin gamle trener Olsen. 

 – Jeg valgte å flytte til Meråker som sisteårjunior, og deretter inn til Trondheim. Hovedgrunnen til at jeg valgte å flytte er ganske enkel, skiføret her er mye bedre. Det er begrenset hvor lenge man gidder å gå og vente på snøen. En annen grunn var at miljøet for trening her er bedre enn i Bergen, forteller Moxnes over telefon.

Moxnes legger også til at det er viktig at man har noen å trene sammen med. Selv om langrenn er en individuell idrett blir det tungt hvis man hele tiden skal trene alene.

– Hvis man skal satse som skiløper, så må man nesten flytte etter videregående. Senest. Det er ekstremt viktig å få god matching, og det får man ikke i Bergen, sier Moxnes.

Olsen, som også er fagansvarlig for skole og trening/testing i Olympiatoppen Vest, fastslår at det ikke er spesielt mye mer som skal til for å bli en god skiløper i Bergen enn hva det er i andre områder av landet. Det eneste han anser som et mulig problem er at man ikke får gått nok på ski.

– Det er anbefalt å starte med rulleski rundt 14-15 års alderen. Likevel starter vi rundt 10-11 års alderen, fordi vi går mindre på ski enn hva de gjør andre steder. Av den grunn må vi kompensere med rulleski for å få inn den bevegelsen i kroppen. Dette er noe vi må gjøre hvis vi i det hele tatt skal være i nærheten av å være gode nok teknisk. 


På denne onsdagskvelden var det elghufs på programmet.

Solide resultater

I ungdomsrennet i Holmenkollen sist helg hadde TIF Viking et par solide resultater. Blant dem var Tine Alstad Olsen på en åttendeplass i J14-klassen der 132 startet den 3 km lange fristildistansen. I G14-klassen kom Einar Nicolai Gaard Storvestre på en niendeplass, blant 204 startende.

Olsen sier han er meget fornøyd med resultatene, og at det tyder på at mye av det de gjør er riktig. I tillegg kan han også fortelle at ambisjonsnivået innad i klubben varierer, men at treningen likevel tilrettelegges slik at alle kan være med.

– Noen er her mest for å holde seg i aktivitet, mens andre har et sterkt ønske om å bli best. Først og fremst legges treningene opp for de som ønsker å trene hardt, deretter tilpasses den slik at også de som tar det litt roligere kan være med.

Litt vemodig sier han også at de som virkelig ønsker å bli best, mest sannsynlig må flytte fra Bergen før eller senere.

Når får vi se en bergenser i ski-VM?

– Nei, vi kan satse på at det blir om 7 år, 6-7-8 år. Innen 10 år. Vi har flere som kan nå langt, og det er noen i Fana også, forteller en optimistisk Olsen.