Sprakk blindtarmen - ble norgesmester

Publisert:12. februar 2019Oppdatert:14. februar 2019, 14:11
- Jeg er sjokkert og glad, sier Pål Lillefosse (17) om sitt ferske NM-gull.

Pål Haugen Lillefosse (17) ble norgesmester i stav for første gang under årets innendørs-NM, kun to måneder etter at han sprakk blindtarmen. Han har tro på at han kan klare kravet til VM i Doha, men mangler noe helt essensielt for å komme dit.

– Da blindtarmen sprakk ble jeg veldig nervøs. NM gikk over all forventning, forteller Lillefosse.

Lillefosse er utøver for Fana IL, og i konkurransen var det han og Eirik Dolve (23), hans lagkamerat og treningspartner,  som til slutt stod igjen i gullkampen. Dolve, som har vunnet fem NM-gull de siste seks årene, måtte gi seg på 5.20m og se seg slått av Lillefosse som hoppet 5.40m. 

– Dolve har alltid vært forbildet mitt, så det er veldig gøy når vi kjemper mot hverandre, forteller den ferske norgesmesteren. 

I tillegg til NM-gull i seniorklassen, satt Lillefosse også ny norsk juniorrekord da han forrige helg hoppet imponerende 5,56m. Med dette oppnådde han også verdens beste U20-resultat i år.

Stavhopper uten stav

Lillefosse forteller at han fremdeles har tro på at han kan klare kravet til VM i Doha som er i september, men er avhengig av å motta sine nye staver. VM-kravet er 5,71m. 


Lillefosse venter på seks nye staver. Hver av dem blir spesiallaget, og koster
mellom 10-12 000 kr.

- Det er helt essensielt å ha staver som passer. Da stavene er tilpasset den enkelte hopper, kan jeg ikke låne av andre utøvere, opplyser Lillefosse. 

Han forklarer videre at gjennomslagskraften blir for stor med stavene han har nå, slik at han ikke når riktig høyde i tide til å komme seg over listen.

Treneren hans, Bjørn Åge Herdlevær, forteller at det er viktig å få de nye stavene så snart som mulig.

- Stavene spesiallages i Nord-Sverige og må sendes hit med båt. De er bestilt, men det tar rundt fire uker før vi mottar dem, forteller treneren.

Dette kan bli et problem dersom han kvalifiserer seg til innendørs-EM som går av stabelen 1. mars: 

- Da må jeg personlig kjøre å hente dem i Sverige, sier Herdlevær med et smil.

En lys fremtid

Han forteller at Lillefosse har veldig store muligheter:


Bjørn Åge Herdlevær tok over som stavtrener da Paavo Moilanen, også kalt “Mr. Stavsprang” døde i 2017.

– Han har mye å gå på. Pål er ung, og han har enda ikke begynt å trene med vekter. Når han gjør det kan han ta nye steg. 

I tillegg til å ha talent og trene målbevisst, mener Herdlevær at Lillefosses glede av idretten er en faktor som gjør at han kan nå veldig langt. 

- På mange måter kan stavhopp sammenlignes med ekstremsport; man elsker adrenalinkicket man får av å holde på med det, forteller Herdlevær. 

At Lillefosse har forbilder å se opp til mener han også er avgjørende for hans prestasjoner. 

- Nivået i stavhopp har aldri vært høyere. Dette gjør at Pål ikke sier seg fornøyd, men alltid setter seg nye mål. 

Lillefosse trekker frem at den seks år eldre Eirik Dolve allerede hoppet over fem meter da han selv begynte som 11-åring.

- Jeg har jobbet mye for å ta han igjen, og for hvert år som har gått har jeg stadig tatt innpå. Nå er jeg norgesmester, og Eirik må kjempe for å ta tronen tilbake, avslutter Lillefosse.