Slik skader din kaffe baristaen

Publisert:12. februar 2019Oppdatert:13. februar 2019, 13:00
Marius Molland tamper bajonetten for å lage espresso.

Marius Molland var sykemeldt i to uker på grunn av betennelse i skulderen.
– Jeg begynte på jobb kl 7, og kl 11 sa det pang.

Molland er barista på kafé Dallucci på Media City Bergen. Som barista skal et høyt trykk når man presser kaffen i bajonetten, en prosess som gjøres hver gang de lager espresso. Nettopp denne bevegelsen kan være svært belastende for skulder og arm.

Samtlige sykemeldte seg

På Kronstad Kaffebar, som er en av Studentsamskipnadens kafeer, serverer de flere hundre kopper kaffe om dagen til studenter ved Høgskulen på Vestlandet. Tidligere har sykemeldinger vært et stort problem for dem.

– Samtlige som har jobbet her har vært sykemeldt på grunn av senebetennelser i skulder og arm, sier ansvarlig for kaffebaren Therese Bessesen.


Therese Bessesen er storfornøyd med halvautomatisk espressomaskin.På Kronstad Kaffebar har de gjort tiltak for å forebygge at de ansatte skal sykemelde seg på grunn av belastningsskader.

– Vi har byttet ut espressomaskinen med en halvautomatisk maskin som kverner og tamper kaffen for oss, sier Bessesen. – Det har blitt mye bedre nå, det er en helt annen verden.

Flere mulige løsninger

Molland på Dallucci har flere løsninger på hvordan de også kan unngå slike sykemeldinger.

– Enda mer opplæring hadde ikke skadet. Vi fikk litt opplæring i oppstarten, men de nyere ansatte har bare blitt kastet ut i det uten baristakurs, sier Molland.Baristaens skulder belastes av denne bevegelsen.Han har også foreslått for sjefen sin å bytte til halvautomatisk espressomaskin.

– Jeg tror kaffekvaliteten ville blitt bedre, for man ville oppnådd jevn kvalitet hele veien, mener Molland. – Kunder reagerer på ulik kvalitet på kaffen avhengig av hvem som er på jobb.

Bar- og resturantmanager på Dallucci, Ashley Chase, sier at hun er positiv til tiltakene som Molland har foreslått, men at det må godkjennes av flere ledd og at det blir et spørsmål om økonomi.

Fokus på teknikk

På Bergens eldste kaffebar, Det Lille Kaffekompaniet, lager de kaffe helt manuelt. – Vi liker å ha kontroll over hele prosessen, så vi tamper og kverner selv, sier eier Aase Spinnangr.

Likevel har ingen av de ansatte sykemeldt seg på grunn av belastningsskader.  – Vi har toppmoderne utstyr, så man behøver ikke legge så mye kraft som på de gamle kvernene. Det hjelper også å være bevisst på håndstilling og teknikk når man presser, sier hun.

Tidligere barista og dommer i NM i baristakunst, Magnus Hoem Iversen, mener man kan løse mye med kursing. – Mange kunne hatt godt av mer opplæring, og det er opp til sjefene å sørge for at de ansatte ikke skader seg på jobb, sier han.

– Man skal ikke trykke så hardt som mange tror. Det er også viktig å være bevisst på armstilling, sier han. Iversen mener at uansett om man bytter til automatisk maskin, er det viktig at baristaene får opplæring om hvordan man behandler kaffebønnene. Han sier at det som har mest å si for smakens skyld, er hvilke bønner man velger.