Skadeforfulgt stortalent tilbake i landslagsvarmen

Publisert:21. februar 2019Oppdatert:21. februar 2019, 22:20
Stortalentet Kjerstin Boge Solås er tilbake fra skade og klar for første landslagssamling på snart to år. FOTO: JOHN VINT

I 2016 ble Kjerstin Boge Solås (21) tidenes yngste norske EM-vinner i håndball. Etter bragden har skader preget det unge håndballtalentets karriere.

Håndballjentene vant i desember 2016 Europamesterskapet. Med på laget var Sunnfjords-jenta Kjerstin Boge Solås, den gang 18 år gammel, som med det ble tidenes yngste norsk EM-vinner.

Etter EM-gullet gikk riktignok ikke alt slik Solås hadde håpet. I mai påfølgende året pådro hun seg en belastningsskade i det ene kneet. Da hun noen måneder senere var på vei tilbake røk korsbåndet i det andre kneet.

– Etter belastningsskaden var jeg ute av spill frem til august. I min første kamp etter skaden skulle jeg testes forsiktig med 10 minutters spill i hver omgang. Etter 9 minutter røk korsbåndet.

Solås ble satt på sidelinjen i over 12 måneder. Den sammenhengende skadeperioden inkludert belastningsskaden betød 16 måneder uten håndball for jenta som til daglig spiller for Bergens-laget Tertnes. For en ung jente med store drømmer var ikke det helt enkelt å takle i begynnelsen.

– I starten var det tungt. Det første jeg gjorde da jeg fikk beskjeden var å ringe mamma og hylgrine litt.

Solås forteller at hun siden har taklet skadeperioden bra.

– Jeg følte ikke at jeg kunne synes så synd på meg selv. Jeg er ikke den eneste som har røket korsbåndet.

Hatt gode støttespillere

Solås forteller at både venner, familie, støtteapparat og klubb har vært svært viktig for henne på veien tilbake.


“Hun har et udiskutabelt stort potensial” sa landslagssjef Thorir Hergeirsson om Kjerstin Boge Solås tidligere i høst. Hun regnes av mange for å være blant landets største talenter. FOTO: EINAR KVALHEIM

– All støtten jeg har fått har vært ekstremt viktig. Familien min kjenner meg godt og vet hvordan jeg tenker. Noe av det viktigste var at de ikke snakket så mye negativt om det og syntes synd på meg. Da hadde jeg fort begynt å synes synd på meg selv, jeg og.

– Lagvenninnene mine syntes kanskje litt mer synd på meg. Det er jo fordi det er alle håndballspilleres største frykt å ryke korsbåndet. Så det har litt å gjøre med at de fikk en liten «stuck» de og, men selvfølgelig har de også støtta meg.

Solås signerte for Eliteserie-laget Tertnes før 2015/16 sesongen. Det innebærer at klubben har vært med på både hennes opp- og nedturer.

– Tertnes har vært fantastiske. Rett før korsbåndsskaden forlenget jeg kontrakten med klubben, og da hadde jeg allerede vært ute en stund. Det er mange som tenker når man er ute et halvt år at det kanskje ikke er et satseprosjekt. De ga meg ulike oppgaver under skaden slik at jeg kunne bidra på andre måter enn på banen, så de har virkelig vært støttende.

Tilbake på landslaget

Nå er Kjerstin Boge Solås tilbake i landslagsvarmen etter at det 5. februar ble klart at hun er tatt ut til rekruttlandslagssamling. Det blir hennes første landslagssamling siden hun pådro seg belastningsskaden for snart to år siden.

– Det er veldig gøy å være med i det sirkuset. Det er jo nesten to år siden jeg var med sist, så det er stas å få være med igjen.

Likevel nøyer ikke 21-åringen seg med rekruttlandslaget. Etter EM-gullet i 2016 fikk hun blod på tann.

– Målet er å komme tilbake i A-landslagstroppen. Drømmen er å bli en viktig bidragsyter på landslaget, og ta steget ut til en storklubb i utlandet. Det var stort å være en del av EM-troppen som vant i 2016, men jeg ønsker å bidra mer enn jeg gjorde den gang, da ble det mest to-minuttere.

Selv om samlingen med rekruttlandslaget forhåpentligvis bare blir en pit stop for Solås, er hun tydelig på at hun ikke stresser med å komme tilbake.

– Det tar den tiden det tar. Jeg har lært meg å være tålmodig etter det lange skadeavbrekket jeg har hatt.

Har du noen tips til unge idrettsutøvere som har havnet i samme situasjon som deg?

– Vær tålmodig. Det er nok det viktigste. Føler du deg klar så ta heller den ekstra måneden for å være på den sikre siden. Og så er det viktig å ha det gøy, forsøk å finne noe positivt i alt det negative.

Rekruttlandslaget møttes i Kristiansand på formiddagen i dag. Samlingen varer til søndag.