Nesten dobbelt så mange konkurrerer om årets journalistpris

Publisert:12. februar 2019Oppdatert:13. februar 2019, 12:18
INSPIRERER: Fjorårets vinner av Gullparaplyen, Kjersti Knudssøn, mener at priser oppmuntrer journalister til å jobbe videre med spennende prosjekter. Foto: Anne Jo Lexander

I år prøver 151 journalister å vinne årets Gullparaply. Det er en kraftig økning fra fjorårets 86 påmeldte.

– Det er mer optimisme i bransjen, forteller Marita Ramsvik, leder i Norsk Journalistlag Student Bergen. Til årets Gullparaply har det blitt sendt inn 179 bidrag fra 151 journalister.

Det er en kraftig økning fra fjoråret. – Vi har vært mer aktiv på sosiale medier, sier nestleder i Bergen Journalistlag, Marie S. Karlsen.  

Det er en økning på 75 prosent fra fjoråret.  – Vi er strålende fornøyd med det, fortsetter Karlsen. Gullparaplyen er en årlig prisfest for journalister og pressefolk i Bergensområdet, og arrangeres av Bergen Journalistlag.

Stavanger Journalistlag har derimot opplevd en nedgang i antall bidrag. I fjor var det 19 påmeldte, i motsetning til 16 påmeldte i år. 

Ny pris for studenter

For første gang i år har årets studentpris blitt en egen kategori. Målet er å involvere studenter. – Det har ramlet inn med bidrag, sier Karlsen.

Ramsvik presiserer at det er viktig å styrke miljøet mellom journalister og studenter. – Det er bra for studenter å skape et godt miljø, forteller Ramsvik.


BEGEISTRET. Arrangørene er svært fornøyd med at økningen av antall bidrag til prisutdelingen. Fra venstre: Anne Jo Lexander, Marie S. Karlsen og Marita Ramsvik.

Anne Jo Lexander, styremedlem i Bergen Journalistlag, håper at studentprisen skal bli en fast pris på Gullparaplyen. – Vi vil anerkjenne deres talenter, sier Anne Jo Lexander, styremedlem i Bergen Journalistlag.

I tillegg til studentprisen skal disse prisene deles ut: årets foto, årets enkeltartikkel, årets video, årets lokale sak, årets prosjekt, årets unge talent, Gullparaplyens hederspris og Gullparaplyen.

Til sammen har det kommet inn 12 studentbidrag. – De er stolte over det de har drevet på med, forteller Karlsen. Juryen består av fem pressefolk med tilknytning til Bergen som skal nominere bidragene.

Synliggjør god journalistikk

I fjor vant NRK dokumentaren «Lykkelandet» Gullparaplyen, den gjeveste prisen. Kjersti Knudssøn, en av de som står bak dokumentaren, mener det er bra at flere sender inn bidrag til Gullparaplyen.

– Jeg tror dette kan inspirere til nye gode prosjekt. Samtidig blir det synlig hvor mye god journalistikk som produseres i området vårt, forteller Knudssøn.

Videre presiserer Knudssøn at priser inspirerer til å gyve løs på nye vanskelig problemstillinger. – Personlig var det svært hyggelig å vinne Gullparaplyen, fortsetter Knudssøn.

Lexander forteller at de ønsker å skape samhold blant journalister og mediefolk. I tillegg skal arrangementet skal hedre god vestlandsjournalistikk.

– Man kniver kanskje litt seg innimellom, men her skal man lene seg tilbake, og vise kollegaene sine hva man har fått til.