Iskald nødløsning

Publisert:12. februar 2019Oppdatert:13. februar 2019, 13:41
En annerledes svømmetrening. Foto: Emma Aldal Sætre

Svømmerne i BS-LK er hjemløse. Utebassenget på Nordnes Sjøbad ble redningen.

Leder i BS-LK, Tom Inge Nesheim, er lettet over at klubben har et sted å trene i kveld. Foto: Emma Aldal Sætre

Snøen laver ned over Nordnes sjøbad mens svømmerne kommer trippende ut fra garderoben. Iført badetøy hopper de en etter en ut i bassenget mens frostrøyken stiger til værs.

– Utebasseng er bedre enn ingenting, forteller Tom Inge Nesheim, leder for Bergens Svømme- & Livredningsklub (BS-LK). 

Grunnet reparasjoner på det snart 50 år gamle bassenget på Ortun skole, må klubbens medlemmer finne andre steder å trene. 

– Det er en stor kabal som skal gå opp. Det er veldig krevende. Vi har nå vært i møte med kommunen og andre svømmeklubber i Bergen og har fått på plass en nødløsning, forteller lederen videre. 

Klubben får fordele treningene utover fem forskjellige basseng, men likevel må 150 svømmeglade barn finne andre ting å gjøre de neste månedene.

– De yngste er minst fleksible når det gjelder treningstid og må derfor vike, forklarer Nesheim, og viser til at treningstidene endres mens bassenget er stengt. 

Skjelver i badebuksen

Selv om humøret er på topp denne ettermiddagen, trekkes det frem at det er mye problemer med det gamle bassenget på Ortun skole.

– Det må ofte holdes stengt. Det er det mest slitte bassenget i Bergen, men planen er heldigvis at det skal rives og bygges på nytt neste år, forklarer Nesheim. 

Likevel er dette en dyr og tidkrevende prosess, og dersom den opprinnelige planen følges vil bassenget koste rundt 200 millioner kroner og stenges i to år. Dette kommer frem i Etat for utbygging sin oversikt for byggesaker år 2019-2021. 

Nesheim er bekymret for at de da må permittere ansatte, og miste viktig kompetanse. 

BS-LK har derfor sendt inn et alternativt forslag som gjør det mulig å fortsette driften i klubben som før. Det er synd at de ikke inkluderer oss mer, sier han. 

Deres forslag er rundt 100 millioner rimeligere, og gjør det mulig å holde klubben flytende til et nytt basseng er ferdigstilt. BS-LK mener forslaget er troverdig, da det i 2018 åpnet basseng på samme budsjett i Austevoll, Voss, Bømlo og på Østlandet. 


Foto: Skjermbilde fra Etat for utbygging sin oversikt for 2019-2021.

Prosjektleder i Etat for utbygging, Ivar Alvær, forteller at de foreløpig forholder seg til den opprinnelige planen. 

– Et nytt forslag skal visstnok ha blitt sendt til politikerne, men vi vet ikke noe om dette, sier han. 

Medieansvarlig for Byrådet, Linn Kristin L. Engø, opplyser om at saken enda ikke er vurdert.

– Vi kan heller ikke se å ha mottatt forslaget, men dette skal vi sjekke opp i, forteller hun videre. 

- Verdens tøffeste gjeng

Slik beskriver de ansatte på Nordnes Sjøbad svømmerne som foreløpig må finne seg i å trene ute i minusgrader. 

– Vi pleier ikke å åpne bassenget før i mai, men ettersom BS-LK trenger et sted å trene starter vi sesongen tidlig i år, forteller  Haakon A. E. Johansen, daglig leder på AdO Arena som drifter utebassenget. 

Det er satsningsgruppen til BS-LK som crawler frem og tilbake i bassenget denne ettermiddagen. Selv om vannet i bassenget er 24 grader, merkes minusgradene i luften.

– Det er kaldt og salt, men det blir deilig etter hvert, forteller svømmeren Una Johansen. Hun har ni treninger hver uke, men dette er den første på Nordnes Sjøbad. 


Her er Una Johansen nestemann ut i bassenget (bak t.h.). Hun var positivt overrasket på slutten av dagens trening. FOTO: Emma Aldal Sætre

Sindre Kampen Nesheim er ikke helt enig med Johansen, og forteller at de vanligvis trener innendørs med 28 grader i vannet.

– Det er ikke akkurat deilig, sier han, men avslutter med at det viktigste er at de har et sted å trene.


Sindre Kampen Nesheim er klar for å svømme sin siste lengde før en varm badstue venter. Foto: Emma Aldal Sætre