Flerkulturelle i kø for svømmekurs

Publisert:22. februar 2019Oppdatert:22. februar 2019, 12:43
Det er mange som ønsker å delta på BS-LKs svømmekurs for flerkulturelle

BS-LK arrangerer svømmekurs for flerkulturelle, men det er ikke plass til alle. Tilbudet er blitt så populært at mange må stå på venteliste for å lære seg å svømme.

Tre dager i uken arrangerer Idrettsservice i samarbeid med Bergen Svømme- og livredningsklubb (BS-LK) ulike svømmekurs for flerkulturelle i Landåshallen. Kurset ble for første gang arrangert våren 2011, etter initiativ fra Bergen Kommune.

Lang venteliste


Jenny Glesnes er glad for at BS-LK tilbyr billig svømmeopplæring til flerkulturelle. Foto: privat

Jenny Glesnes jobber som hovedinstruktør for BS-LK og forteller at det har vært stor interesse for kurset. Interessen har vært så stor at de ikke har kapasitet til å la alle delta.

– De siste 5 årene har vi hatt 140 påmeldte i året. I tillegg til mange på venteliste.

BS-LK startet med kun ett kurs, men etterhvert som interessen økte ble det satt opp flere og flere. Nå har de syv kurs i uken med 10 til 15 deltagere. Det er likevel ikke nok til å gi alle flerkulturelle som vil ha svømmeopplæring muligheten.

– Ekstremt viktig å kunne svømme

Glesnes mener dette er et utrolig godt tilbud og er glad for at så mange ønsker å benytte seg av det. Hun ser på manglende svømmekunnskaper hos flerkulturelle som et stort problem.

– Jeg synes det er utrolig fint at vi kan gi flerkulturelle et billig svømmetilbud. Det er ekstremt viktig å kunne svømme.

Svømmekursene er delt opp etter alder, kjønn og nivå. Glesnes forteller at det er mange forskjellige folk med ulik bakgrunn som deltar på kursene.

– Det kommer både menn, kvinner, jenter og gutter. Mange vil lære seg å svømme, mens noen kan det allerede og ønsker å lære mer.


Amanda Faleide trives godt i jobben som svømmeinstruktør.

Aldri vært i et basseng før

I Landåshallen svømmer tre kvinner fram og tilbake med jevne, trygge tak. På bassengkanten står svømmeinstruktørene Amanda Faleide og Helene Iversen Torvund i røde badedrakter og følger med. Deres oppgave er egentlig å hjelpe til, men mange av kvinnene er blitt flinke svømmere og klarer seg på egenhånd.

– Det er mange som har hatt utrolig stor utvikling. Noen er blitt ordentlig flinke nå, forteller Faleide

Svømmeinstruktørene forteller at det er utrolig ulikt nivå på de som deltar på kurset. Mange av de som deltar på sitt første kurs har aldri vært i et basseng før.

– Mange som kommer på kursene kan ikke svømme. Det er også noen som har vannskrekk og synes det er skummelt å være i vannet, forteller Faleide.

Lærte seg å svømme

En av kvinnene i bassenget som nå kråler raskt frem og tilbake forteller at hun startet på kurset i fjor. Da kunne hun ikke svømme og var redd for å gå i et basseng. Hun vil gi masse skryt til instruktørene og forteller at hun er veldig glad for at hun startet på kurset.

Amanda Faleide forteller at noe av det beste med jobben er å se folk utvikle seg og bli flinke svømmere. Hun synes det er spesielt gøy å jobbe med voksne fordi man blir ordentlig kjent.

– Det er mer tidkrevende å lære voksne å svømme, men det er utrolig hyggelig.