En dråpe er ikke nok

Publisert:13. februar 2019Oppdatert:13. februar 2019, 13:36

- Jeg skulle gjerne sett et bind eller en tampong, ikke bare en dråpe. Jeg syns man må ta den helt ut for å få fram poenget dersom man skal snakke om en «mensen-emoji», sier Elise Løvereide i Bergensredaksjonen til FETT.

Nylig ble 72 nye emojier annonsert, blant dem en bloddråpe som skal symbolisere menstruasjon. Bakgrunnen for emojien er en kampanje startet av bistandsorganisasjonen Plan International UKGjennom en spørreundersøkelse for jenter mellom 14 og 21 år fant de ut at nærmere halvparten synes det er flaut å snakke om menstruasjon.

Senere ble det åpnet for en avstemning mellom fem ulike emoji-forslag, hvor over 50 000 kvinner deltok. Vinneren ble en truse med en blodflekk, men til tross for den store oppslutningen ble forslaget avvist hos Unicode International, selskapet bak emojis. Unicode svarte ikke direkte på hva som var årsaken for at forslaget ble avvist, men påpekte at forslag blir vurdert ut i fra søknadens styrke, og ikke blir påvirket av opprop eller lobbyvirksomhet, i følge 

Dette har ført til reaksjoner på nettet. Flere mener at symbolet ikke er tydelig nok, og at dette er et symptom på at menstruasjon fremdeles er svært tabubelagt.  

Få snakker om det

Silje Holm Johannessen er helsesykepleier ved Gimle ungdomsskole og på Helsestasjon for ungdom i Bergen. Hun opplever at mange jenter hun møter vegrer seg for å være åpen om menstruasjon, både med henne og hverandre.

- Jeg er nok en av de som de vegrer seg minst for å ta det opp med, men jeg opplever det allikevel ofte. Blant annet kan jentene litt flau når de kommer for å hente bind eller tamponger, og er raske på å gjemme det før de forlater kontoret. 

Johannessen tilføyer at det er mye stillhet knyttet til blant annet menstruasjon når det gjelder fravær fra skolen. Det er sjelden det står oppført som fraværsårsak når jenter holder seg hjemme, legger hun til. 

- Jenter trenger et språk

Johannesen mener at emojien er et positivt tiltak. Hun påpeker at det er stort skritt fremover at ungdommers mobilspråk får et tegn som gjør den vanskelige samtalen litt mindre vanskelig. 


Helsesykepleier Silje Holm Johannessen
Foto: Martin Ulstein

- Jenter trenger et språk. De trenger et ord eller et uttrykk for å snakke mer åpent, og det får de nå. Det er positivt at det blir en del av et språk som de bruker så mye som de gjør.

Hun er likevel enig i noe av kritikken som har kommet. 

- Dråpen kan bety veldig mye forskjellig, og vinneren fra avstemningen var absolutt mer spesifikk. Det betyr kanskje at vi har et stykke igjen å gå, at vi ikke tør å ta den helt ut enda.

 

- Vi må ta den helt ut

Elise Løvereide fra det feministiske tidsskriftet FETT ser positivt på en emoji som kan gjøre det lettere for jenter å snakke om mensen.


Elise Øvereide, Bergensredaksjonen FETT
Foto: Privat

- Jeg syns det generelt er bra at vi kan få emojis for mensen. Det finnes for eksempel flere emojier for hatter, og jeg bruker oftere bind og tampong enn jeg bruker hatt. 

Løvereide mener også at mensen fremdeles er et tabubelagt område. - I noen deler av verden oppfattes mensen fremdeles som noe skittent, og tilgangen til helt elementære sanitetsprodukter kan være fraværende. I Norge snakker vi mer om menstruasjon og kvinnehelse enn før, men det er fremdeles et vanskelig tema for unge jenter. 

Hun påpeker at temaet ofte tas opp i forumene hun er en del av, men at det er en svært liten andel som deltar i disse. Løvereide synes en emoji kan være et godt virkemiddel, men ønsker en mer direkte symbolikk. Hun mener at å tøye strikken lenger er nødvendig for at en emoji kan endre holdninger og normalisere samtalen.

- Det finnes allerede en emoji som viser blod i en sprøyte, så det burde ikke være så provoserende å vise blod som kommer fra en annen del av kroppen.