Brann på spillerjakt

Publisert:13. februar 2019Oppdatert:14. februar 2019, 12:47
Åsmund Elgesem (t.v.) og Anders Rasmussen er i front i Branns satsing på e-sport. Foto: Johannes Rødningen

Søndag inviterte Sportsklubben Brann til FIFA-turnering. Premien var årets Brann-drakt og sesongkort. Men bak arrangementet lå en større hensikt enn bare hygge og premier.

Søndag 10. februar arrangerte Brann i samarbeid med spillarrangøren Playwell en FIFA-turnering. I tillegg til å ikle vinneren Branns nye 2019-drakt, var klubbens e-sport-avdeling på jakt etter en ny spiller til FIFA-laget.

– Vi arrangerte på søndag en FIFA-turnering med plass til 64 spillere. Det var et veldig vellykket arrangement, og vi måtte si nei til mange søkere på grunn av plassmangel. Det lover godt for interessen.

Det sier salgs- og markedskonsulent i SK Brann Åsmund Elgesem. Han er blant de ansatte i Brann som har fått ansvar for utvikling av e-sport i klubben.

– Vi vurderte en stund om dette var noe vi ville satse på. Vi har sett at andre klubber i Eliteserien har gjort det, blant andre Vålerenga, Tromsø og Viking. NFF har startet landslag og TV2 har kjøpt rettighetene til kamper, så vi følte det var naturlig for oss å bli med.

På spørsmål om klubben vier vesentlige økonomiske midler til satsingen svarer Elgesem at det enn så lenge ikke blir brukt mye penger. Han er klar på at satsingen ikke skal gå utover driften ellers i klubben.

– Vi håper satsingen kan gi økonomisk gevinst. E-sport er den raskest voksende sporten i verden, og vi vil være tidlig med på denne utviklingen. 

Signerte landslagsspiller

Anders Rasmussen ser frem til å få ny lagkamerat. Foto: Johannes Rødningen

22. Januar i år ble det klart at Brann signerte sin aller første e-sport-spiller. Det var ingen ringere enn landslagsspiller Anders Rasmussen (20) fra Egersund. Han vant i høst NM i FIFA, der premien var plass på landslaget. Elgesem er tydelig på at valget av Rasmussen ikke var tilfeldig.

– Da vi først bestemte oss for å gå inn for en slik satsing, var det viktig for oss å gjøre det skikkelig. Da falt valget naturlig på Anders, som også studerer ved BI og ser det kommersielle i det, slik at han kan bistå i en rådgiverrolle.

Rasmussen selv sier det var stort å bli kontaktet av Brann.

– Det var veldig stort da Brann tok kontakt og ønsket å opprette et samarbeid. De er blant landets største klubber, og det er veldig gøy at de ser verdien i e-sport.

Han forteller videre at det siste halve året har vært utrolig gøy. 

– Det betyr mye å være Branns første e-sport-utøver. Da jeg vant NM i høst ble jeg også tidenes første norske landslagsspiller i FIFA

 Du var jo med på turneringen på søndag for å følge spillerne og se etter potensielle lagkamerater. Hvordan gikk det?

– Jeg er veldig fornøyd med nivået på spillerne og på hele turneringsoppsettet som Playwell hjalp til med. Vi tror alle i sluttspillet er potensielle kandidater. Vi ser selvfølgelig etter en habil FIFA-spiller, men vel så viktig er det at personen er samarbeidsvillig, evne å både gi og ta konstruktiv kritikk, samt representere Branns verdier på en god måte utad.

Spår eksplosjon i norsk e-sport

– Jeg synes det er kult at tradisjonelle idrettslag begynner å gå i den retningen. At klubber som Brann velger å satse på e-sport setter hele sporten i et mer profesjonelt lys. Det åpner for at nye og større eksterne aktører kan komme på banen og hjelpe til å utvikle sporten.

Det sier liga- og turneringsansvarlig for gamer.no Erling Rostvåg. Han forteller om økende interesse fra flere hold, både blant investorer men også e-sport-utøvere.  

– E-sport har eksistert lenge, men har ikke før de siste to årene blir ordentlig anerkjent. I vår database, som er det mest representative tallet for aktive e-sport-utøvere i landet, har vi 62 000 registrerte brukere. Det har økt med 10 000 bare det siste året.

Rostvåg sier han har stor tro på e-sport som fenomen, og tror 2019 kan bli året det for alvor eksploderer i Norge.