Selvfølgelig reagerer veganere på Bæ, bæ lille lam

Publisert:9. november 2018Oppdatert:12. november 2018, 16:28
VEGANSKBUTIKK. I denne butikken kan både veganere og vegetarianere finne produkter som ikke finnes i de tradisjonelle matvarebutikkene.

During ved sengekanten. Jeg strekker armen ut og tar opp telefonen som ringer. “Skal du bli veganer?” Spørsmålet blir kastet mot meg før jeg har rukket å si hei. Overrasket og nesten litt skremt svarer jeg min mor: “selvfølgelig ikke, du vet jo at jeg elsker biff og det meste som inneholder kjøtt”. Lettet puster hun ut.

Hvorfor ble det møtt med lettelse? Ser folk på veganisme som en form for ekstremisme?

“Veganer mener barnesanger lærer barn å utnytte dyr” meldte . Dette har mange latt seg provosere av. Norsk Vegansamfunn har gått ut å sagt at “Bæ Bæ lillelam”- sangen lærer barn at det er greit å drepe dyr. Selvfølgelig reagerer veganere på sangen, de er jo i mot at vi utnytter dyrene på den måten vi gjør. I sangen takker vi dyrene for ulla de gir oss. Det mener interesseorganisasjonen er løgn fordi de mener at vi ikke kan takke dyrene for noe vi har tatt fra dem, uten samtykke. Mange veganere ønsker å fjerne sangen fra samlingene i barnehagen. Det vil jo selvfølgelig være gunstig for veganere at vi begynner å synge om å elske dyrene i steden. Da vil de kunne infiltrere barnehagen også.

Veganere er som alle andre som kjemper en sak; De som skriker høyest er de som blir hørt. Mange veganere engasjerer seg, men ikke like mange er synlige i den offentlige debatten. Retorikken til noen veganere er aggressiv og fører neppe til at motpartene blir noe annet enn irritert. Anonymous for the Voiceless er en av flere veganske-organisasjoner som står på gaten ikledd ulike kostymer for å få frem budskapet: Vi må slutte å spise kjøtt. Andre angriper kjøtt-og melkeindustrien på sosiale medier og sprer videoer av rødt blod, griser som ligger stablet i hauger og kyllinger som blir most. Disse gruppene og veganeren som har laget en egen versjon av barnesangen er ikke nødvendigvis representative med resten av vegansamfunnet.

Det er synd at dersom kaoset av ulike meninger og debatt rundt forskjelle kontroversielle utsagn fører til at veganerne ikke lykkes med å få frem deres egentlige budskap. Vi kjøttetere assosierer veganere med noen som ikke er som oss. Vi som spiser kjøtt kan simpelthen ha misforstått hva det vil si å være veganer. Med en aggressiv og spisset retorikk ødelegger veganerne for seg selv da de reagerer på bagateller i samfunnet, som en barnesang som alle kjenner til.

Veganisme ble i 2016 anerkjent som et livssyn av likestilling- og diskrimineringsombudet, og det er ingen tilfeldighet. Hets, mobbing og stygge kommentarer fra andre gjør at mange ikke engang våger å kalle seg veganer. Flere og flere sier de spiser plantebasert og de gjør det de kan for å unngå merkelappen “veganer”. Og er det ikke heller det vi burde diskutere fremfor å fokusere på en person som er i mot en gammel barnesang?

Det er mange som har lagt om kostholdet til å være plantebasert, men det er ikke like mange som faktisk identifiserer seg som veganer. For meg er det ingen tvil om at en av årsakene til at de ikke tør å anerkjenne at de er veganere er fordi de er redd for en negativ respons fra andre.

Kanskje bidrar utsagn som å fjerne en barnesang som alle kjenner fra barndommen til tanker om at de er ekstreme. Kanskje akkurat de utsagnene gjør at forskjellen mellom oss som spiser kjøtt og veganere blir enda større. Og hva er egentlig poenget med det?

8.Oktober la der det viser seg at for at vi skal klare å begrense oppvarming må vi spise mat som gir lavere utslipp av klimagasser, vi må redusere matavfall, og vi må spise mat som ikke krever store landareal for å bli produsert. Dette vet vi, og det er nettopp dette veganerne gjør sin del for å oppnå.

Derfor hjelper det ikke at det skapes to harde fronter. Aktivister som demonstrerer på gaten får trolig ikke majoriteten til å bli veganere. Men, de klarer kanskje å få flere til å tenke over hva de spiser. Å spre videoer av dyr som slaktes på sosiale medier oppnår antageligvis ikke noe annet enn at folk opplever det som støtende og blar videre. Så selvfølgelig reagerer veganere på tradisjonsrike barnesanger: Det er deres måte å få frem sitt budskap på. Det er likevel en risiko med dette. Det kan resultere i enda større fremmedfrykt mot veganere enn det allerede er.

Veganere og vegetarianere er ikke det samme. Det å være vegetarianer er normalisert. I mange vennegjenger er det helt naturlig å kjøpe inn bønner til fredagstacoen, og det er ikke noe folk flest reagerer på. Restauranter i storbyene har slengt seg på bølgen. Flere og flere tilbyr menyer med vegetariske alternativer og matretter i ulike vegetariske varianter. Det samme tilbudet finnes på langt nær for veganere. Vegetarianerne har blitt akseptert inn i varmen, men hvorfor er fortsatt veganere ute i kulden?

Både vegetarianere og veganere har tatt et bevisst valg for hva de ønsker å spise. Veganere har kuttet ut enda flere produkter enn vegetarianere, og det er det som i all hovedsak skiller dem. De avstår fra alt som kommer fra animalsk opprinnelse. Det gjelder kjøttprodukter, melk, men også produkter som honning, skinn og gelatin.

Tilbake til hvor det kommer frem at dersom verden skal nå målet om å begrense oppvarmingen med 1,5 grader vil det kreve ekstreme tiltak. Et av disse tiltakene er matvanene våre. Dette er noe vi alle kan si oss enig i at er viktig. Vi er alle nødt til å ta innover oss at det er tiltak vi må gjøre for planeten vår, enten om det er personlige tiltak eller om det er større samfunnstiltak. Vi kan alle redusere forbruket vårt, og det er jo nettopp dette veganerne gjør! Så hvorfor blir de latterliggjort i stedet for å bli hyllet?

Faktum er at dersom vi skal nå togradersmålet, må langt flere ta et større miljøhensyn i hverdagen. Veganere har tatt et nobelt valg, men det betyr ikke at resten av befolkningen må følge deres fotspor. Når det er sagt fremhever veganere et budskap som ikke bare er helt riktig, men også helt essensielt.. Kanskje veganere ikke burde reagere så sterkt på en barnesang, men vi kjøttetere burde gi de anerkjennelse for det de gjør for oss. For å løse klimautfordringene er det mange tiltak som skal til, ikke bare i Norge, men over hele kloden. Og det er uansett noe vi må løse sammen. Sammen som et folk, sammen som nasjon og sammen som en menneskehet. Ikke som de ekstreme veganerne, mot alle andre.