- Rykker vi opp er det krise!

Publisert:12. november 2018Oppdatert:14. november 2018, 15:48
Foto: Iliad Rostami

I fjor feiret Nest-Sotra opprykk til Norges nest øverste nivå. Nå skal strilene kjempe om en plass i Eliteserien, men trener Steffen Landro er ikke sikker på om tippeliga-fotball er en god idé riktig enda.

Det er mandag i november og det regner sidelengs når man går ut bussdørene på Ågotnes terminal. Et lite fristed om du lider av klaustrofobi, for her er det ikke mye som omringer deg ved første øyekast: et kjøpesenter, en skole, et par varehus og noen slitne flomlys ment for å lyse opp Ågotnes idrettsanlegg, også kjent som hjemmebanen til Nest-Sotra. Løpebanen rundt gressmatta gir inntrykket av at anlegget blir flittig brukt til mer enn bare fotball, og med en kapasitet på 1500 mennesker virker i alle fall tanken på at stadion skal kunne huse en tv-sendt tippeligakamp utenkelig - men det er kanskje på Sotra at det utenkelige skal bli tenkelig igjen.

For etter Nest-Sotras 1-0 seier over Åsane sist søndag lader troppen batteriene opp mot  kvalifiseringskamp til tippeligaen, og i første runde står Ålesund på tapeten - et lag de har slått i to av to møter denne sesongen:

- Vi fører kamper og liker å dominere, det er nok derfor vi er gode mot antatt bedre motstand. Vi vet at det er ubehagelig for dem at lille Nest kommer til å styre matchen, sier trener Steffen Landro.

Landro har vært ved roret i 3 år og med stor suksess . Om du skulle spurt de fleste andre trenere i samme situasjon ville nok det sportslige vært deres store bekymring nå. For Landro finnes det derimot andre bekymringer, han er nemlig ikke så sikker på om et opprykk til eliteserien vil være det beste for den lille klubben.

- Klubben er nok ikke klar for det, vi må ha en ny organisasjon, en ny stadion, vi har rett og slett ikke råd til å oppfylle kravene for fasiliteter. Så for klubben er det bedre å være i Obos fortsatt. Egentlig er det litt krise om vi rykker opp, sier Landro med et smil om munnen.


Gressbanen er stengt og trenger hvile, her skal det nemlig foregå ‘viktig business’ i løpet av de neste ukene Foto: Amund Karseth

Vi er her fordi vi er best i sport

For at Nest-Sotra nå skal spille kvalikkamp om eliteserieplass er ganske så mirakuløst. De har ingen spesielt sterk ungdomsavdeling og er heller ikke klubben som kan lokke til seg spillere med lukrative lønninger. Når dommeren  blåser av kampen søndag kveld er det rett hjem for å forberede seg på arbeidsuke for samtlige av gutta. En sterk kontrast til de fulltidsansatte spillerne i Viking og Ålesund.

- Vi er her fordi vi er best i sport. I fjor rykket vi opp med kun 13 spillere på kontrakt og 3 millioner i budsjett på bekostning av Notodden, Bryne, Hødd og Egersund som alle har budsjetter på over 20 millioner kroner.

Når det heller ikke er mange alternativer fra ungdomsavdelingen er det vel nettopp de som driver klubben som må sitte igjen med mye av æren. Nest-Sotra har vært gode på å hente spillere og lage lag utifra de forutsetningene de har. 

- Jeg bruker garantert mest tid i hele Norge på å finne de riktige spillerne, sier Landro.

Gjensyn med gamleklubben

Når Sotra nå skal opp til Ålesund står det i tillegg en gammel kjenning på motsatt banehalvdel. Ståle Steen Sæthre spilte nemlig for Nest-Sotra til så sent som i sommer før han ble hentet til Ålesund, og han ble matchvinner når de slo Ålesund på hjemmebane i juni. Han mener sunnmøringene er klare til å ta revansje mot Nest den 25.november 

- Vi ser fram ti å gjøre en god kamp og har mye selvtillit i gruppen, sier Sæthre.

Men Sæthre sier også at det blir spesielt å møte gamleklubben og roser samtidig gamletreneren for jobben han har gjort:

-  Det blir jo selvfølgelig spesielt å møte Sotra når jeg spilte for dem helt til i sommer og har mange kompiser der. Jeg vet det er et godt lag med en god trener, også er jeg takknemlig for at Landro ga meg sjansen til å dra til Ålesund, så får vi håpe Ålesund vinner denne gangen!


Her feire Ståle Steen Sæthre i Sotra-drakt etter å ha senket Ålesund tidligere i år. Når lagene møtes igjen, har Sæthre derimot en annen klubblogo på brystet Foto: nestsotra.no