Nordmenn topper kjønnssykdom-statistikken i Norden

Publisert:12. november 2018Oppdatert:13. november 2018, 22:07
BRUK KONDOM: Norge er det landet i Norden der det blir påvist flest tilfeller av kjønnssykdommer. - Ha alltid en kondom i lomma eller veska, oppfordrer pressesjef for RFSU. FOTO: Anna Julie Nytrøen Bergesen.

— Jo færre risikoepisoder man påfører seg desto mindre risiko er det for å bli smittet, sier senior rådgiver ved Folkehelseinstituttet.

På lørdag publiserte TV2 en sak Sykdommen er så lite forsket på, at Frida ikke vet om den noensinne vil forsvinne.

Fridas tilfelle havner under en dyster statistikk: Ifølge Riksforbundet for seksuell opplysning (RFSU) er Norge det landet i Norden der det påvises flest tilfeller av kjønnssykdommer.

I 2015 sendte Helsedirektoratet ut 5,5 millioner kondomer gjennom ordningen med gratis kondomer, og etterspørselen skal ha holdt seg stabilt høyt. Likevel viser en rapport fra RFSU at kun 33 prosent av nordmenn bruker kondom når de har sex med en ny partner. Dette er de laveste tallene i Norden.  

— Det absolutt viktigste for å forhindre spredning av kjønnssykdommer er å bruke kondom når man har sex med en man ikke er trygg med.

Dette sier Øivind Jul Nilsen, senior rådgiver for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet. Han forteller at det er mange årsaker til hvorfor folk velger å ikke bruke kondom.

— Det handler om alt fra at du er i en spontan situasjon der kondom ikke er tilgjengelig, det kan være et træl i den seksuelle settingen og det kan ødelegge dynamikken.

Han får støtte av pressesjef for RFSU, Lise Berlioz.

— Nordmenn frykter ikke kjønnssykdommer i like stor grad som de gjorde før. De fleste tenker desto mest på risikoen for å bli gravid, og dermed føler seg nok beskyttet hvis for eksempel jenta går på p-piller, sier Berlioz.

Må skje en holdningsendring

Hun mener at det viktigste for å forhindre kjønnssykdommer er kunnskap og gode holdninger. Selv om folk vet de burde ha med beskyttelse er det ikke alltid de gjør det.

— Både gutter og jenter burde være flinkere her: Alltid ha en kondom i lomma eller veska kan være lurt.

Senior rådgiver Nilsen forteller at når noen spør om de kan bruke kondom før samleie kan det oppstå en mistillit mellom partnerne.

— Det er ikke alltid naturlig for den andre partneren å bruke kondom, og hvis man føler man blir mistenkt for å ha kjønnssykdommer så er ikke det like hyggelig.

Forebygging av kjønnssykdommer

Hva kan vi gjøre for å senke antall tilfeller med kjønnssykdommer?

— Vi må jobbe med å få opp kondombruken, få til en adferdsendring, og få de unge til å forstå at kondomet ikke bare beskytter mot kjønnssykdommer men beskytter også på lang vei i kjølevannet etter ubeskyttet sex. Det er en voldsom angst man påfører seg selv, understreker rådgiveren.  

Videre legger Nilsen vekt på at for å unngå smitte kan man redusere antall tilfeldige partnere. Han mener det kan være kjedelig for mange, men at det uten tvil virker.

— Jo færre risikoepisoder man påfører seg desto mindre risiko er det å bli smittet. Det er ikke for å ta vekk gleden, men bruk kondom hvis man ikke endrer holdningen sin.. 

Ta fram kondomet

Også Berlioz mener holdningen har mye å si for å forebygge antall tilfeller med kjønnssykdommer i Norge. Hun mener folk må bli flinkere til å ta ansvar, og at jenter burde bli tøffere til å forlange at gutten skal bruke det, selv om han syns det er kjipt.

 — Nå som antibiotikaresistente kjønnssykdommer er på vei, burde alle bli flinkere til å tørre å ta fram kondomet, understreker hun.

Nilsen forteller at det generelt er mye kjønnssykdommer i Norge, særlig tilfeller av klamydia, men at det kan skyldes den effektive overvåkningen av sykdommen der andre europeiske land ikke har like stor oversikt.