Hedrer feministdrap

Publisert:13. november 2018Oppdatert:13. november 2018, 09:37
Guttastemning i spillverden. Bilde: Flickr.

Det florerer hets i kommentarfeltet til videoer av Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 er et action og eventyrspill med en Western og cowboy tematikk. Handlingen foregår i et åpent spillunivers, som betyr at du kan løse oppdragene på din egen måte. Spillet har fått glitrende anmeldelser og roses av mange gamere. Spillet dro inn 725 millioner dollar i løpet av de tre første dagene. Det gjør det til et av de mest solgte spillene noen sinne.

Et av oppdragene i spillet er å beskytte en ulovlig demonstrasjon for kvinnerettigheter. Noen spillere har oppdaget at i stedet for å beskytte disse kvinnerettighetsforkjemperne så kan de drepes. En spiller ”Shirrako” har lagt ut en video av drapet på en slik forkjemper på YouTube.

“Every feminist should be fed to the crocs”

Kommentarfeltet av videoen har nærmere 13 tusen kommentarer. Mange av kommentarene er hatefulle mot feminister og flere skriver at videoen er tilfredsstillende å se på. Ekspert på sosiale medier Melanie Magin mener anonymitet er en stor grunn til at folk velger å komme med hatefulle ytringer.

-De trenger ikke bruke sitt eget navn, det gjør de mindre sjenert enn hva de er ellers. De fleste ville nok ikke si det man sier i et kommentarfelt i det virkelige liv. De tenker kanskje ikke at det vil såre ekte mennesker.

Magin mener at det er de med ekstreme syn som ofte kommenterer, mens de med moderate meninger holder munn.

-Det er ofte de med ekstreme meninger som er villig til å skrive sin egen mening. Når de ser at kommentarene som ligger der fra før er ekstreme, blir grensene for hva som er greit å skrive forskjøvet.

The world would be a better place if we did this in real life” er en av kommentarene på videoen. Magin forteller at hatytringer mot kvinner er en tydelig tendens i mye av kommunikasjonen på internett. - Likestilling mellom menn og kvinner er fortsatt et kontroversielt tema.

Trakasserende miljø

Kjønnsforsker Stine Bang Svendsen forteller at mange kvinner blir trakassert i spillmiljøet, både generelt og når de spiller. Hun mener det å snakke dritt om feminister er en kulturell fellesnevner i den transnasjonale gamingkulturen. –Det er noe som skaper tilhørighet.

Hun har i sin forskning funnet at flere gamere mener at de ikke mener noe vondt med språkbruken sin. Likevel tar mange kvinnelige spillere forhåndsregler når de spiller; de forvrenger stemmen sin, unngår å oppgi kjønn og har en mannlig venn med seg for å støtte de når de spiller.

-Mange mener at denne trakasserende språkbruken ikke er relevant for de gruppene i det virkelige liv.

Svendsen tror ikke det faktum at du kan torturere, drepe og fôre feminister til alligatorer vil ha noe å si for salgstallene til spillet. –Samme produsent har også laget et spill hvor du kan kjøpe sex, drepe den prostituerte og ta pengene etterpå. Det er ikke nytt at vold mot kvinner er mulig i spill, om du ønsker det.

Guttestreker

Eva Nedregaard har gamet siden barndommen og spiller Red Dead Redemption 2. Hun sier spillvolden mot feminister ikke er et stort problem.

-Jeg føler at det ikke har så mye med spillet å gjøre. Du velger selv hvordan du skal spille, og at noen få har valgt å drepe en feminist ser jeg litt på som guttestreker. Det er klart at når det er så mange som spiller det så finnes det noen idioter i blant dem og.

Hun sier det er forståelig at folk reagerer på videoen og at den faller inn som et naturlig innspill i den offentlige debatten som foregår om metoo og feminisme. Hun har selv opplevd trakassering mens hun har spilt online med flere.

-Jeg har selvfølgelig opplevd trakkasering mens jeg har spilt. Samtidig tenker jeg at det bare er litt slik det er. Mine guttevenner har og fått masse drittslenging.