— Han sitter trygt enn så lenge

Publisert:12. november 2018Oppdatert:12. november 2018, 19:00

Etter en turbulent sesongstart, med mange rop om at manager Jose Mourinho måtte gå hadde ting roet seg noe i Manchester United. Etter 3-1-tap mot naborival Manchester City i en kamp der United til tider ble rundspilt søndag, har kritikerne igjen fått vann på mølla.

Journalist i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb Eivind Brenhovd Holth mener likevel Mourinho er rett mann for klubben enn så lenge.

– I denne kampen kom det tydelig fram hvorfor vi er tolv poeng bak Manchester City. United er per nå langt unna City, sier Holth til Bymag.

Likevel mener han United spilte bedre enn man kunne frykte i kampen på søndag.

– Det har aldri vært høyere odds på United-seier enn i går og United spilte uten sine tre største stjerner fra start. Ut ifra forutsetningene synes jeg United gjorde en bedre kamp enn man kunne frykte. De holdt City unna alt for mange store sjanser, og med litt flaks kunne man fått med seg et poeng.

Mourinho sitter trygt enn så lenge

Etter at engelske medier meldte at Jose Mourinho var ferdig som Manchester United-manager uansett resultat mot Newcastle for litt over en måned siden har portugiseren klart å snu den negative trenden. Holth tror ikke gårsdagens resultat gjør at Mourinho sitter utrygt.

– Han har kjøpt seg tid med det som har skjedd den siste måneden. Det er første gang han har klart å snu en slik negativ trend. Både i Chelsea og Real Madrid har det implodert, og Mourinho har måtte gå.

–Seieren mot Newcastle kjøpte han litt tid, så har man sett en bedring etter det med flere snuoperasjoner og seiere. Seieren mot Juventus har vært den viktigste, og gjør at United nå kun trenger å vinne hjemme mot sveitsiske Young Boys hjemme for å gå videre i Champions League. Det gjør at man har noe å se fram til i februar. Det tror jeg har kjøpt Mourinho tid.

Holth mener måten Mourinho har snudd skuta på, og at han har gitt mer å sidelinja har vært avgjørende momenter for at jobben hans ikke lenger er truet.

– Jeg fulgte sesongoppkjøringen til United i USA i sommer. Jeg har aldri sett Mourinho så resignert som det. Slik så det også ut i starten av sesongen, men noe har skjedd siden Newcastle-kampen. Det ser ut som han har fått gnisten tilbake.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad deler de samme synspunktene som Holth.

–Mourinhos situasjon har endret seg veldig til det positive, fordi alle har sett fra Newcastle-kampen og fram til nå at spillerne spiller for han og klubben. Han har klart å snu det litt etter en fryktelig sesongstart, som nesten var uungåelig etter det som skjedde i sommer.

Samtidig mener Wikestad det er marginer som gjør at det nå ser bedre ut for portugiseren.

– Både mot Bournemouth og Newcastle avgjør United kampene veldig sent. Med uavgjort i de kampene hadde United faktisk ligget på nedre halvdel.  

Sitter neppe ut neste sesong

Både Wikestad og Holth tror Mourinho sitter trygt enn så lenge, men begge setter spørsmålstegn ved hvor lenge.

– Jeg tror han sitter trygt nå, på grunn av to ting. Nummer en er måten han har snudd ting på nå, og nummer to er mangelen på bedre alternativer. Når man enn så lenge er med i Champions League og kjemper om topp fire i Premier League tror jeg det er et tryggere valg å holde på Mourinho enn å hente inn en midlertidig løsning, sier Holth.

–Nå er klubben på jakt etter en sportsdirektør, og det gir ikke mening å bytte manager før den er på plass.

Wikestad er enig.

– Måten de kjemper på nå gir grobunn for optimisme, og gir troa på at han kan sitte ut sesongen og kanskje lenger. Det kommer en viktig periode etter landslagspausen, der de må vinne kamper. Jeg tror han sitter trygt så lenge United er med i kampen om topp fire, med mindre han setter klubben i et dårlig lys, spillerne mistrives eller lignende, sier Wikestad, som også nevner de strukturelle problemene i United som årsak til de dårlige resultatene.

 

Holth tror likevel ikke Mourinho blir værende på Old trafford i mange år framover.

– Mange har nok drømt om at Mourinho skulle være en langsiktig løsning, men man har sett nå at det neppe skjer. Det er vanskelig å se for seg at han blir i fem år fram i tid. Han klarer neppe å snu trenden totalt, og bygge et lag som kan vinne ligaen. Han har tatt United mange sted, men alt tyder på at han har tatt dem så lang han kan. Det virker lite sannsynlig at han sitter ut neste sesong.