BSUD - Boligsparing Ung Dum

Publisert:9. november 2018Oppdatert:2. april 2019, 20:57
Foto: Iliad Rostami

«Hvordan skal jeg klare å få kjøpt meg leilighet?» - Et spørsmål mange unge stiller seg selv i disse dager. De roper på foreldre, politikere og bankene for hjelp. Mitt råd? Ta ansvar selv.

Hvert år hører vi om rekordhøye boligpriser og rentestigninger. Samtidig er det innført strenge krav når det gjelder egenkapital og betjeningsevne for boliglån. Det gjør det vanskeligere når de aller fleste må ta opp lån for å kjøpe sin første bolig. Flere slike boligkjøpere har vært i mediene dette året. Noen av dem beskriver det som umulig å komme seg inn på boligmarkedet. De mener politikere og bankene må gjøre det lettere for dem. Flere av disse trenger en realitetssjekk før de drar på neste visning.

Jeg hører ofte folk si at «å leie bolig er som å kaste penger ut av vindu.» Men om du ikke eier og heller ikke leier bolig har du heller ikke noe vindu å kaste pengene ut av. At det diskuteres hvordan unge skal få skaffet seg sin første bolig og at flest mulig skal eie sier noe om hvor fantastisk velferd vi har i dette landet. De godene har ikke mange andre. Som i England der det er mye mer vanlig å leie. Der er sjansene for at de i alderen 25-34 år eier egen bolig blitt halvert det siste tiåret.

«Gå til bodene å spør hvordan partiene skal hjelpe dere med å få kjøpt bolig!» sa en engasjert mor til meg en gang under sist valgkamp. Som om det er politikernes ansvar å skaffe meg min først leilighet. Systemet er nok mer komplisert enn som så. Politikk handler om å drifte staten på best mulig måte. Det er selvsagt at økonomi spiller en stor rolle og at politiske avgjørelser påvirker livene våres. Det er et fint mål at alle i et land skal kunne eie egen bolig, men til hvilken pris? For det sies at når bankene i USA gjorde det enklere for folk å ta opp lån til bolig, var da den første dominobrikken falt. Dominobanen med det verdenskjente navnet «Finanskrisen fra 2008.» Høy gjeld i en befolkning er oppskriften på en stor økonomisk kollaps. Beklager å måtte si det, men man kan ikke stemple kaffekortet for boligkjøp.

Boligmarkedet viser de første tegnene til hvordan økonomien går. At man også der ser det utvikler seg tydeligere klasseskiller er et svært dårlig tegn for samfunnet. Så ikke misforstå, jeg er enig i at det er veldig vanskelig å kjøpe bolig for første gang. Særlig uten økonomisk hjelp. Du må jobbe hardt og drive målrettet sparing over en lang tid. Kjempekjedelig. Poenget er at det er langt i fra umulig for en førstegangskjøper å komme seg inn på boligmarkedet på egenhånd. Ikke hvis du tåler å bo utenfor sentrumskjernen i en storby. Klarer å bo i en leilighet under 40m2 og som ikke holder nybygg standard. Ja, jeg vet, livet er kjempehardt. Så la meg komme med et råd til deg som mener det er umulig. På finn.no kan du justere pris «fra – opp til» Den pila må nok starte litt lenger til venstre. For det skal være forskjell på din første bolig og drømmeboligen.