Nobels fredspris tildeles Denis Mukwege og Nadia Murad

Publisert:5. oktober 2018Oppdatert:5. oktober 2018, 13:02
Vinnere Nadia Murad og Denis Mukwege Foto: Julian Stratensculte (AFP)/ Claude Truong-Ngoc

Det var den kongolesiske legen Denis Mukwege og den irakiske menneskerettsforkjemperen Nadia Murad som fikk tildelt Nobels fredspris 2018 for deres arbeid seksualisert vold.

1901: Røde kors grunnlegger Jean Henry Dunant og vitenskapsmannen Frédéric Passy. FOTO: Nobel Peace Prize
1905: Fredsaktivist Baronesse Bertha Sophie Felicita Von Sutter, FOTO: Nobel Peace Prize
1979: Mor Theresa for hennes arbeid for trengende mennesker. FOTO: Nobel Peace Prize
2000: Sør-Koreas president Kim Dae-jung ble tildelt fredsprisen for sin "solskinnspolitikk" overfor Nord-Korea. FOTO: Nobel Peace Prize

Saken oppdateres..

Prisvinnerne

Denis Mukwege arbeider som lege i den Demokratiske republikken Kongo. Han har spesialisert seg på å behandle kvinner som har vært utsatt for voldtekt. Mukwege har lenge jobbet for kvinners rettigheter og har også lengre tid ønsket å stille overgripere til menneskerettighetsdomstolen. 

Nadia Murad er menneskerettighetsaktivist og ambassadør overlevende av menneskehandel. Hun ble kidnappet av den Islamske Stat i august 2014, men klarte november samme år og rømme fra fangenskap. Murad mistet store deler av familien sin under IS sitt målrettede angrep på jisidifolket. Hun har nå valgt å bruke sine erfaringer og har startet en bevegelse for å  hjelpe kvinner som har vært i samme situasjon. 

Nobels fredspris kommenterer ikke hva som står til grunne for hvem som får tildelt prisen. Hun mener ikke og krigsforbrytelser ikke har direkte sammenlikninger, men legger ikke skjul på at bevegelsen som har vært i lyset det siste året faller i samme kategori som vinnerne og at det er viktig at kvinner forteller hva de har blitt utsatt for. Komitéen mener prisvinnerne har vært ledende skikkelser innenfor kampen om kvinnenes posisjon innen krigshandlinger. 

– Halvparten av mange lands populasjon er kvinner, at kvinner blir brukt som våpen eller midler for å krigshandlinger er ikke greit. De trenger beskyttelse, sier leder av Nobelkomiteens Berit Reiss-Andersen.

Hun legger til slutt til en oppfordring til alle stater, organisasjoner og politikere at det er på tide å handle og at forbryterne må stilles til retten. 

Årets fredspris er trygt forankret i bestemmelsene i Alfred Nobels testamente. Med stort mot og fare for egen sikkerhet har Denis Mukwege og Nadia Murad bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene.

Gis til enkeltpersoner og organisasjoner

Siden 1901 har Nobels Fredspris hatt mål om å tildele prisen til de ”som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”. Prisen har vært delt ut til 125 mottakere. 86 menn, 16 kvinner og 23 organisasjoner. 

Blant de aktuelle for 2018 har enkelte temaer preget nominasjonslisten. Bevegelsen  ble nominert av statsråd Anniken Hauglie. Arbeidsministeren mener -bevegelsen har bidratt til en plattform for å snakke om overgrep mot kvinner, men har videre etter dette overlatt komiteen å selv velge en kandidat. I tillegg til flyktningskrisen som absolutt ikke ser ut til å ende med det første. Foreslått for prisen er blant annet FN, med sitt humanitære arbeid som nå feirer 70 år, WFP som er

 

Mange nominerte til prisen

I alt har det vært 329 kandidater aktuelle til årets pris. Kandidatene har bestått av 112 organisasjoner og 127 personer. Det har nærmest aldri vært så mange mennesker vurdert til prisen tidligere, med ett unntak fra 2016 hvor tallet på de nominerte var hele 376. 

Nominasjonsprosessen fungerer ved at mennesker med tilstrekkelig kompetanse fra hele verden sender inn forslag til Den Norske Nobelkomite. Disse er ansvarlig for utvelgelsen av mottakeren eller mottakere av prisen. 

Kommiteen mener selv deres utvelgelsesprosess  skiller seg ut fra mange andre priser, hvor komiteen ofte velger alle de nominerte og vinneren.