– Jeg snakket for å friste ham til å sende penger

Publisert:3. oktober 2018Oppdatert:3. oktober 2018, 18:24
Aktoratet, ved Janne R. Heltne og Magne Kvamme Sylta, reiste til Filippinene for avhør av personer knyttet til overgrepssaken. Foto: Karoline Risnes

Opptak fra avhør på Filippinene ble spilt av i rettsaken mot overgrepstiltalt lokalpolitiker.

Den omfattende rettsaken mot lokalpolitikeren som er fortsetter i Bergen tingrett. På rettsakens niende dag ble det spilt av opptak fra avhør med moren til to av overgrepsofrene på Filippinene.

Politiets etterforskning førte frem til denne kvinnen, som er en av flere kvinner mannen har hatt kontakt med på internett.

Kvinnen og to av hennes barn er med i tiltalebeslutningen mot lokalpolitikeren. I følge aktor skal hun ha begått og videooverført seksuelle overgrep mot sin datter og sønn. Også kvinnens ektemann ble avhørt og har status som mistenkt i saken.
 

Simulerte med ketc​hup og krem
Den filippinske kvinnen forteller i avhør at hun chattet med nordmannen om seksualiserte handlinger mot barn men hevder at hun ikke begikk seksuelle overgrep.

- Jeg bare latet som jeg gjorde det.

Hun sier at hun brukte ketchup som skulle forestille blod og sprutet krem på datteren for at det skulle se ut som mannen hennes fikk utløsning. Dette hevder hun ble gjort fordi de var desperat etter penger og ville lure nordmannen til å fortsette å sende mer.

En av hendelsene som blir trukket frem onsdag er en samtale der den tiltalte mannen spør om å få se kjønnsorganet til den da 3 år gamle jenten. Moren filmer mens hun legger fingrene sine på kjønnsleppene til datteren. I avhør innrømmer hun at det var kontakt mellom hennes fingre og datterens kjønnslepper, og at denne kontakten skal ha vart i omtrent ett minutt.

Kvinnen forklarer at hun sa til datteren at de skulle vise frem sårene og utslettet hun hadde på kroppen, slik at mannen som så på kunne sende dem penger. Den lille jenten ble lovet en ny dukke for pengene som mannen sendte.

Hele seansen skal ha foregått i 5-10 minutter og kvinnen sier at hun var klar over og kunne se at nordmannen onanerte.
 

Desperat etter penger
I avhøret ble kvinnen konfrontert med måten hun hadde chattet med nordmannen om sin egen datter. Den tiltalte mannen omtalte den lille jenten flere ganger som kjæresten sin og sa at han eide henne.

– Jeg gikk med på måten han snakket på og sa mye tull for å avlede ham. Jeg var så glad for at han sendte penger, sier kvinnen i avhør med norsk politi.

Kvinnens ektemann ble også avhørt på Filippinene. Han skal ifølge aktoratet være involvert i én bestemt hendelse, som skal ha funnet sted i parets hjem. Kvinnen forteller at hun chattet med nordmannen som ønsket å se datteren hennes sammen med en mann. Ektemannen til kvinnen sier i avhør at han ble vekket på natten av sin kone som ba ham simulere oralsex på datteren. Hun holdt kamera mens mannen utføre simuleringen.

I avhøret forteller mannen at han ikke hadde lyst til å gjøre det, men at konen presset og kjeftet på ham.

– Hun var sint på meg og sa at vi trengte pengene, hun ba meg lukke øynene og gjøre det.

Både kvinnen, mannen og den tiltalte lokalpolitikeren mener at et reelle seksuelle overgrep ikke fant sted og at det kun var snakk om simulering.