–Vi må tørre å stoppe opp

Publisert:25. september 2018Oppdatert:7. februar 2019, 14:53
Boka råder foreldre til å senke skuldrene og ta livet mer med ro. Foto: Ole Andrè Sivertsen

I boka «Kyss hverdagen» ønsker blogger og forfatter Marthe Holien Bø å inspirere til mer tilstedeværelse i hverdagen.

— Det er lite skifte i samfunnet i dag hvor flere ser behovet for å være mer tilstede her og nå, og nyte øyeblikket. Det er nettopp det denne boka skal inspirere til. Selv om vi har kalt boka en familielivsstilsbok, som er skrevet med tanke på travle barnefamilier, vi jeg si den passer for alle typer mennesker uansett alder, sier Holien Bø.

 

Holien Bø driver bloggen marthebo.no og er damen bak instagramkontoen . Hun jobber til vanlig på bibliotek og debuterer nå som forfatter. Boken «Kyss hverdagen» ble lansert 15. September. –En slik mottakelse har ikke forlaget opplevd tidligere, sier Marte Næss, daglig leder i Filiokus Media. Allerede 1700 eksemplarer er solgt på ti dager.

 

En tilstedebok

–Det er hverdager vi har mest av. Derfor er så viktig å se gleden og lykken i hverdagen. Det er mye man kan være takknemlig for, og det handler stort sett om de små tingene. Mange ser tilbake på småbarnstiden og tenker «Hvor ble de årene av?». Når man står midt i det, så er det viktig å stoppe opp litt og senke skuldrene. Jeg skriver i boka at «Når jeg gjorde livet mindre, -ble det større». Med det mener jeg at vi må se etter de små tingene i hverdagen som gjør den verdifull.

 

Holien Bø, som har drømt om å bli forfatter helt fra hun var liten jente, fikk det hun kaller «en gavepakke» fra forlaget Filiokusmedia. Redaktøren i forlaget ble så begeistret for Holien Bø sin formidlingsevne på både blogg og instagram, at hun rett og slett ble headhuntet til å skrive nettopp denne boka.

 

Full av overraskelser

I boka finner man mye forskjellig; matoppskrifter, tips og råd for familier, for eksempel å få opp leselysten hos barn, opprydding i hjemmet, hvordan man skal ta vare på parforholdet og seg selv.

–Boka som er oppdelt etter årstidene, er lagt opp slik at det er noe nytt på hver side. Den skal vekke leserens nysgjerrighet og inspirere. Man vet aldri hva som venter på neste side.

 

Kamp mot klokken

Holien Bø, som bor sammen med mannen Rasmus og barna Mathea (9) og Anna (7),  er klar på at hennes hverdag slett ikke er en dans på roser.

 

–Jeg, som alle andre, kjemper en kamp mot klokken hver dag. Det er ikke mye som minner om hverdagsglede alltid. Men, som jeg også skriver i boka, så tar vi aktive valg. Vi velger hva vi vil prioritere i hverdagen, og det vi gjør blir prioritert fordi vi er indre motivert til det, og ikke fordi det er noe alle andre gjør.

 

I boka råder Holien Bø til å ha 4-5 fokusområder i hverdagen. Her må man spørre seg selv om hva som er viktigst.

–Ved alt man skal foreta seg bør man stoppe opp og tenke om dette er innenfor et av sine fokusområder. Er det ikke et klart «Ja», da er det et klart «Nei». Vi må slutte å sette så høye krav, og heller bli bevisst på hva vi egentlig vil bruke hverdagen vår på. 

Det er mange enkle aktiviteter som barna setter stor pris på, mener Holien Bø. Her sammen med døtrene på 7 og 9 år. Foto: Privat
Det er mange enkle aktiviteter som barna setter stor pris på, mener Holien Bø. Her sammen med døtrene på 7 og 9 år. Foto: Privat

 

Bli hjemme i høstferien

I Familien Holien Bø er det familiemøte hver torsdag. Her snakker de sammen om hva de skal prioritere i hverdagen, og hva som er viktig for dem.

 

–I familiemøte denne uken bestemte vi oss for å bli hjemme i høstferien. Ofte kan en som forelder kjenne på at man er mer sliten etter ferien, enn før man dro. Vi har tatt et valg om å roe ned. Det er jo så deilig å bare våkne opp i eget hus og ikke stresse ut døren om morgenen.

 

Holien Bø tenker at voksne ikke trenger å legge listen så høyt når man skal planlegge familieaktiviteter.

–Jeg tror egentlig ikke barna krever så mye mer enn å bare være sammen med oss voksne. Og da kan man kose seg i høstferien med å gå på tur, besøke biblioteket, ha overnattingsbesøk og slike enkle ting som barna setter så utrolig pris på.  

 

Vi må tørre å sanse

Holien Bø tenker det kan være lurt å stoppe opp og ikke tvinge oss selv til å bli stimulert av noe hele tiden. Hun sitter på et godt råd til alle som har travle hverdager:

–Gå deg gjerne en tur uten noe musikk eller lyd på øret. Vær litt stille og hør etter naturen. Ta bussen uten å se på mobilen. Tør å ikke «være på» hele tiden. Og glem aldri at du er herre over din egen hverdag. Se hva det er du bruker tiden på, hva som tar energi og hva som gir energi.

 

De enkle hverdagsgledene er ofte det beste, i følge Holien Bø. Foto: privat.
De enkle hverdagsgledene er ofte det beste, i følge Holien Bø. Foto: privat.