Tror ikke pelsindustrien vil avvikles

Publisert:10. september 2018Oppdatert:12. september 2018, 11:19
Lederne i pelsindustrien jobber aktivt for å hindre at næringen blir lagt ned, samtidig som Venstre er sikker på at avviklingen vil skje som avtalt. Foto: Dyrevernalliansen.

– Å legge ned en næring som tjener penger er bortkastet. Jeg tror regjeringen vil snu, sier buntmaker Janicke Eriksen. Pelsnæringen skal avvikles, svarer venstrepolitiker Sveinung Rotevatn.

Venstrepolitiker, Sveinung Rotevatn. Foto: Regjeringen.
Leder for Norges Pelsdyranslag, Guri Wormdahl. Foto: Privat
Jannicke Romøren Eriksen driver et pelsatelier i Tønsberg. Foto: Harald Strømnæs.

I regjeringsplattformen som ble lagt fram i januar i år ble det klart at pelsdyrnæringen skal avvikles innen 2025. Avviklingen er en av Venstres største seire i arbeidet med den nye plattformen. Rotevatn har vært en av de fremste pådriverne. 

– Det spiller ingen rolle om de tjener penger på det så lenge det ikke er etisk forsvarlig, sier Rotevatn. 

Uenige om avvikling 

Det foreligger ennå ikke et vedtak i Stortinget om avvikling av pelsindustrien. Det bekymrer ikke venstrepolitikeren.

– Jeg er sikker på at avviklingen vil skje. Det vil være et løftebrudd fra regjeringen om det ikke gjennomføres. 

Leder for Norges pelsdyranslag, Guri Wormdahl, hevder at de jobber målrettet for å sørge for at pels vil være å se på markedet også etter 2025. 

– Vi gjør ingenting for å avvikle industrien, vi jobber for det motsatte. Vi produserer et fantastisk materiale. Pels er et bærekraftig naturprodukt som vi har brukt i tusenvis av år. Vi burde bruke mer pels fra dyr og mindre fuskepels, som ikke miljøvennlig, mener Wormdahl.

Buntmaker Eriksen tror også framtidsutsiktene for pelsbruk er betydelig lysere enn de har vært.

– Jeg tror pelsindustrien vil få en oppsving når vi nå ser hvor skadelig plast og fuskepels er for naturen vår. Pels er et naturprodukt. Det er like nedbrytbart som løv og har en varighet på 20-30 år. Dette er bærekraftig i alle ledd, hevder Eriksen. 

Forsikrer om god dyrevelferd

Pelsforkjemperne mener de lever av god dyrevelferd. De insisterer på at pelsdyrbøndene i Norge som driver i dag er opptatt av at dyrene skal ha det godt. Det har de jobbet nøye med. 

– Hadde dyreholdet vårt vært så dårlig som aktivistene prøver å framstille i sine kampanjer, kunne vi ikke tjent penger på det. Vi kan ikke leve av dårlig dyrevelferd. Hvis ikke dyrene har det bra, vil ikke folk kjøpe produktene vi selger, sier Guri Wormdahl. 

Rotevatn mener imidlertid at argumentene fra næringen ikke holder mål. 

– Det hjelper ikke at det er miljøvennlig så lenge det går på bekostning av dyrene. Dyr som lever i bur er ikke dyrevelferd. Deres behov blir ikke tilfredsstilt.

Det har vært en innstramming i regelverket de siste årene etter avsløringer om brudd på god dyrevelferd på norske pelsdyrgårder. Rotevatn mener det ikke har vært pelsoppdretterne selv som har stått i spissen for det, noe som tyder på at deres bevissthet rundt dyrevelferd er lav.

– Uansett er det ikke dyrevelferd når dyr som burde levd i naturen holdes i fangenskap. 

Er pels fortsatt populært? 

Wormdahl hevder at det ofte tegnes et bilde av at ingen vil ha pels lengre, uten at det stemmer. Hun mener pels er ettertraktet.

– Det er ikke færre som kjøper pels. Det selges pels som aldri før og etterspørselen er stor. Det er bare å ta t-banen i Oslo, da ser man mange som bruker jakker med pels på. Det samme gjelder også i de store internasjonale markedene der pels er svært ettertraktet. 

Rotevatn er ikke enig i Wormdahl sine meninger rundt etterspørselen av pels.

– Det er ikke mange i Norge som kjøper pels. Pels selges i utlandet der de har lite kunnskap om dyrevelferd og hvordan dyrene behandles på gårdene.